Exposició: "Ramón de los Heros: el taller com a obra"

Durant gairebé quinze anys, Ramón de los Heros ha estat desenvolupant tenaçment i des de punts de vista molt diversos la que és sense dubte la seva obra més polisèmica, complexa i, alhora, unitària: el seu taller. Defensa fermament la idea segons la qual el més important en la pràctica artística és el procés en què es desenvolupen les idees, les proves i els errors. I tot això és el que vol representar, més enllà del significat que li atorgui la persona que observa a l’obra un cop finalitzada. Per aquest motiu, el taller, ubicat a l’antiga fàbrica MOBBA de Badalona, també es pot llegir com a arxiu en un moment en què el context artístic reivindica la rellevància d’aquests magatzems de significats que reclamen constantment una reinterpretació. Ramón de los Heros recull i arxiva diferents imatges, tant aparegudes de la seva inquieta imaginació com recollides d’objectes trobats, sempre sotmetent-lo a un interrogant filosòfic sobre la condició humana, de la qual les seves obres són testimoni i projecció.

Aquesta exposició recrea l’essència d’un procés creatiu que s’estén per més de quatre dècades. De la mateixa manera, l’artista es qüestiona sobre la funció de les fàbriques de creació, que han de ser, al seu entendre, espais comuns que promoguin l’expressió d’un individu que, al seu torn, ha d’estimular el pensament i l’acció de les altres persones que s’hi acosten i s’encomanen de la tasca de l’artista. 

 

 

Ramón de los Heros (Barcelona, 1964)

Format a l’Escola d’Art Superior Pau Gargallo de Badalona, Ramón de los Heros ha desenvolupat una trajectòria pluridisciplinària, sempre dintre de les manifestacions artístiques, que ha transitat per la il·lustració; l’escenografia per a publicitat, cinema i teatre; les arts escèniques, en què ha treballat com a actor; i les arts visuals. Durant més de quatre dècades de treball, les seves propostes han destacat al teatre, en muntatges com La vampira del raval, El romance de Curro el Palmo o La Guillotina, de Iago Pericot; en escultura, amb peces a ciutats com Hong Kong, i en pintura, amb exposicions a galeries de països com França o Alemanya. En els darrers anys ha destacat com a creador i constructor de veritables éssers amb ànima i cos imponents, com el Dimoni que protagonitza les Festes de Maig de Badalona i que ell ha construït des de fa més de deu anys, o com el Gegant Carboner de la darrera cavalcada de Reis de Barcelona.  

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 09-07-2019 11:52