El Masnou commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones

Última revisió 27-11-2018 09:59
26/11/2018

Durant el mes de novembre ha tingut lloc la campanya “No + violència contra les dones”, per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones i conscienciar la ciutadania sobre aquesta xacra social. L'Ajuntament i entitats locals han programat diverses activitats, que han tingut com a acte central de la campanya la de diumenge, 25 de novembre, a la qual van assistir més de dues-centes persones.

El 25 de novembre a la tarda va començar amb la baixada de cinquanta torxes des de la plaça de l’Església portades per dones i homes de la vila i, també, per representants del consistori masnoví, com l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora d’Igualtat, Neus Tallada, amb el suport de la Colla de Diables del Masnou. En total, es va formar un grup de prop de vuitanta persones, que van fer el trajecte fins a la plaça de la Llibertat. A la plaça, s’hi van sumar les persones que els esperaven, que van anar col·locant les espelmes fins a formar un llaç d’espelmes, una figura commemorativa que es realitza cada any. La regidora d’Igualtat, Neus Tallada, va ser l’encarregada de llegir el manifest unitari i, tot seguit, va donar pas a les exhibicions de dansa de les escoles Estudi 15 i Maribel’s. Quaranta-cinc ballarines van pujar a l’escenari en una tarda que va comptar amb diverses actuacions de dansa. Com a cloenda, la Colla de Diables va llançar sis coets a l’aire, el mateix nombre de dones assassinades a Catalunya per violència masclista, segons les dades oficials fins a aquella data. Paral·lelament, aquella mateixa tarda, un grup de ciutadanes va fer un homenatge a les dones víctimes de violència masclista. A l'Ajuntament, a la paret on es pot consultar l’obituari, hi van fer una ofrena de flors en record de les difuntes a conseqüència d'aquesta xacra.

A l'Edifici Centre, dues exposicions han fet visible les reivindicacions d’aquest mes. A la Biblioteca, la mostra “Dones grans, grans dones” ha trencat els clixés sobre el que significa envellir per a les dones, n’ha desmuntat els tòpics i ha reivindicat que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes. D’altra banda, fins al 30 de novembre es podrà veure l’exposició que ha fet l’alumnat del Centre de Formació de Persones Adultes (CFPAM) a la primera planta de l’edifici.

A més, el dissabte 24 de novembre, al Mercat Municipal, es va fer la performance La dona invisible, a càrrec de Dona Cançó, amb una actriu que repartia "obsequis" entre algunes de les dones que passaven pel Mercat amb la finalitat de fer-les reflexionar sobre alguns fets significatius relacionats amb l’objecte que els regalava. Per exemple, els va entregar una llibreta bancària per fer-les pensar des de quan les dones poden tenir una llibreta pròpia sense el permís o consentiment dels homes del seu entorn. Per dur a terme aquesta acció, es va comptar amb el suport dels comerços del Mercat, que van guarnir l’equipament i van portar llaços liles per donar suport a la campanya. 

La tarda del 26 de novembre va tenir lloc el darrer acte de la campanya,  la lectura dramatitzada de Carola, un mònòleg adaptat a partir de la novel·la de M. Aurèlia Campmany Feliçment, jo soc una dona, a càrrec de l’associació Q-ART Teatre.

El Complex Esportiu municipal i diverses entitats esportives del municipi, com el CD Masnou, l’Atlètic Masnou i El Masnou Basquetbol, han donat suport a la campanya traient pancartes als partits celebrats durant el cap de setmana.

La modificació del Protocol d’actuació contra les violències sexistes a les festes populars, en exposició pública

La Junta de Govern Local del mes de juny va aprovar el Protocol d’actuació contra les violències sexistes a les festes populars. El passat mes d’octubre se’n va fer una modificació per a millorar-ne l’implementació, que estarà en període d’exposició publica fins al 7 de gener de 2019. Es pot consultar, de 8 a 14 h, a la Regidoria d’Acció Social, ubicada a l’edifici de Roger de Flor.


 

La campanya
La campanya "No + violència contra les dones" s'ha dut a terme durant tot el mes de novembre