Dibuixos sobre l'horror nazi a la Casa de Cultura

Última revisió 29-01-2019 10:39
29/01/2019

Divendres, 25 de gener, la Casa de Cultura va acollir la inauguració de l’exposició de dibuixos de Bernard Aldebert (1909-1974) sobre els camps d'extermini nazis, on va viure des del novembre de 1943 fins a l'abril de 1945. 

“Viacrucis en 50 estacions”, que es podrà visitar fins al 24 de març, va comptar amb els parlaments de l’alcalde, Jaume Oliveras, així com de Joan Garriga, Antoni Pardo i Manel Vilà, membres de La Garriga Secreta, l’entitat que l’ha produïda. També hi ha col•laborat l'Amical de Mauthausen, que va tenir com a representant a la trobada la historiadora masnovina Rosa Toran. La regidora de Cultura, Neus Tallada, i la d’Ensenyament, Sílvia Folch, també van assistir a l’acte.

L’exposició la formen un total de 50 dibuixos en blanc i negre, que són còpies dels originals, en DIN A2 (42×60) amb un breu peu d’imatge que descriu les situacions i tortures experimentades pels presoners al camp d’extermini Gusen II (camp satèl•lit de Mauthausen). 

A l’acte d’inauguració, els membres de La Garriga Secreta van obrir els parlaments. L’historiador i advocat Joan Garriga va explicar la voluntat de  l’associació que representen, fundada l’any 2009: “Som un grup de persones que tenim la intenció de realitzar activitats culturals relacionades amb el passat, present i futur de la Garriga”. Sobre la mostra, va dir que era un treball de divulgació i denúncia “per mantenir aquesta flama de conscienciació d’uns fets espantosos que no haurien d’haver passat mai”.

Tot seguit, Antoni Pardo va explicar el motiu de la mostra. “Aquesta exposició constitueix un repte que la nostra associació ha assumit per intentar que no es perdin en la memòria del temps uns fets inhumans i deshumanitzats que es van produir entre 1939 i 1945, durant la Segona Guerra Mundial: el genocidi nazi”. La mostra vol ser una pinzellada sobre el llibre que el mateix Pardo va traduir al català i que ha editat l’associació, el qual amplia, embolcalla i complementa el relat de l’autor. 

Sobre l’autor, Bernard Aldebert, Pardo va explicar que va ser caricaturista, publicista i escriptor, que va dibuixar i publicar en un llibre les atrocitats que va viure. Va ser un dels pocs supervivents del camp d'extermini Gusen II, on recollí les seves experiències en aquests dibuixos exposats a la Casa de Cultura. L’any 1946, Arthème Fayard publicà el recull d’imatges en un llibre amb el títol Chemin de Croix en 50 Stations (‘Viacrucis en 50 estacions’).

L’exposició al Masnou s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional de Commemoració de l'Holocaust, el dia 27 de gener. Durant el seu parlament, l’alcalde va recordar que els últims anys sempre s’ha intentat recordar aquesta data amb diferents actes al municipi, com la mostra “Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf”, l’any 2017, o la de “Fugint de l'Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial”, l’any 2016, que va incloure la conferència de Dory Sontheimer. Oliveras va considerar que “no és un anacronisme continuar fent, any rere any, actes de record de les víctimes de l’Holocaust, perquè és d’una certa actualitat en aquests moments”. En aquest sentit, l’alcalde va dir que “el nostre continent viu l’extensió de l’extrema dreta i la consolidació de règims autoritaris en molts països, i és important que mantinguem actes com aquests, que lluitin contra el retorn del feixisme”.

Tant l’alcalde com els organitzadors van agrair a la historiadora masnovina, Rosa Toran, també present a l’acte, la seva tasca de recerca i difusió en aquest àmbit. 

La Garriga Secreta dedica la mostra a Joan Rodríguez, el vigatà que va sobreviure al camp d’extermini nazi de Gusen.