Vegeu-ne l'àlbum de fotografies.

">

Inaugurada La Sitja, que donarà servei a 200 famílies del municipi

Última revisió 07-09-2018 14:18
23/10/2017

Vegeu-ne l'àlbum de fotografies.

Fruit del treball de col·laboració entre l'Ajuntament del Masnou i tres entitats socials del municipi (Càritas, Creu Roja, i Fundació Temps i Compromís) per tal de crear un centre de distribució d'aliments únic, el divendres 20 d’octubre a la tarda va tenir lloc la inauguració de La Sitja. Es calcula que aquest centre donarà servei a dues-centes famílies, uns cinc-cents usuaris en total. Les autoritats i entitats implicades van adreçar uns parlaments als assistents a la inauguració i seguidament van fer plegats una visita breu al centre. L’acte institucional va comptar amb la presència del secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i amb els regidors de l’Equip de Govern.

La primera tinenta d’alcalde i regidora d’Acció Social va ser l’encarregada d’obrir uns parlaments que, de manera unànime, van agrair la feina dels voluntaris que fan possible el servei d’aquest centre i de molts altres d'arreu del territori, i va exposar el desig que algun dia el centre hagi de desaparèixer, per haver arribat a la pobresa zero al municipi. Condeminas va agrair l’esforç i la col·laboració de totes les persones que han fet possible aquest projecte, tant d’aquest mandat com de l’anterior, i va fer una menció especial a la tècnica encarregada. D'una banda, va anomenar una a una les persones implicades per la seva col·laboració immaterial i, de l’altra, les escoles i les empreses, com Caprabo o La Caixa, per la seva col·laboració material.

Condeminas va explicar l’objectiu de l’equipament: ser un punt únic de distribució gratuïta d'aliments per a tot el municipi, cogestionat per l'Ajuntament i per les tres entitats socials del territori, que atendrà totes les persones i famílies en situació de pobresa o risc d'exclusió social derivades pels Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament. També va fer un repàs dels inicis de La Sitja, des de la seva incubació fins a la seva inauguració. A més, va fer una explicació breu del funcionament del servei, que obrirà tres matins i dues tardes, tot i que els voluntaris hi treballaran també cada dia de portes endins. De les explicacions de la regidora es va poder deduir la minuciosa feina d’investigació, disseny i posada en marxa del projecte: amb lots d’alimentació saludable, una gestió dels carrets de la compra que permet devolucions al moment del lliurament per no malbaratar cap producte o un vehicle isotèrmic per poder distribuir als domicilis d’aquelles persones que no poden desplaçar-se, entre d’altres. A continuació, van prendre la paraula el president provincial de la Creu Roja a Barcelona, Josep Quitet; el mossèn Ignasi Fusté, en representació de Càritas del Masnou, i el president de la Fundació Temps i Compromís, Foro Mejías. Tots tres van mostrar la bona sintonia entre les entitats i l’Administració, clau perquè el centre sigui un èxit, i van tenir paraules d’agraïment cap a tot el voluntariat: “Tots junts sumem esforços”, van afirmar. Tots tres representants van rebre de mans de les autoritats un petit regal com a mostra d’agraïment: un vaixell de vidre que simbolitza el trajecte conjunt. Tot seguit va parlar el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, que va exposar dades sobre la pobresa al país, va realçar el significat de la cooperació, que es veu plasmat en aquest projecte, i va anunciar promoure l’experiència de La Sitja com a model a seguir arreu, per la seva capacitat de sumar, per l’optimització de recursos, però, sobretot, pel nou model de gestió col·laboratiu del centre: “Calen al país més espais com aquest. La Generalitat aposta per aquesta fórmula i posarà d’exemple modèlic La Sitja del Masnou.” L’alcalde, Jaume Oliveras, va tancar els parlaments dient que era un projecte que s’havia gestat “a foc lent” i va destacar la tasca de la regidora Condenimas: “Es tracta d’un projecte pensat per a les persones, com tots els projectes que s’engeguen des de l’Ajuntament.” Així, l’edil va explicar que el carrer on estava ubicat el centre seria transformat en breu en un carrer per a vianants, com d’altres de l’entorn, per millorar la qualitat de vida de les persones. Oliveras va elogiar el voluntariat, “tret característic del nostre país”, i va tancar la intervenció felicitant tothom i afirmant que l’Ajuntament sempre estarà treballant al darrere de projectectes com aquest.