La celebració del mes dedicat a les dones s'enceta amb un homenatge a les treballadores del tèxtil al Masnou

Última revisió 07-09-2018 14:18
09/03/2018

La campanya amb motiu del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, que enguany porta el lema “Igualem oportunitats”, es va encetar el mateix dia 8 a la tarda a la Casa de Cultura, plena de gom a gom, amb la inauguració de l'exposició “Les dones treballadores del tèxtil al Masnou” i la lectura del manifest. La mostra, que es podrà veure fins al 10 d'abril , compta amb el suport de l'associació Capitanes del Masnou. Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte.

La regidora d'Igualtat, Neus Tallada, va inaugurar l'acte posant en valor la tasca de tantes i tantes masnovines que van treballar en les fàbriques tèxtils com a motor de la història industrial del país. Després, va llegir el manifest que al migdia s'havia llegit a la concentració de suport a la vaga feminista, que aquest any posa èmfasi en la bretxa salarial. Tot seguit, va prendre la paraula una de les dinamitzadores de la recerca sobre les dones del tèxtil i membre de l'entitat Capitanes del Masnou, Carme Giralt, que va explicar com havia estat el procés de cerca d'informació i de testimonis. Giralt va fer un discurs encoratjador sobre l'evolució del municipi en l'àmbit laboral i va dir que, "sortosament, el Masnou ha passat de ser un poble conservador a ser un poble emprenedor, i ens il·lusiona veure que hi ha aquesta empenta”. L'alcalde, Jaume Oliveras, va recordar aquella època d'efervescència de la indústria tèxtil després de la decadència de la marina referint-se a “el Masnou de les sirenes” estridents – i també de les xemeneies fumejants- per reconèixer el doble esforç d'aquella generació de dones, “que segurament feien una doble jornada, a casa i a la feina” . L'alcalde va finalitzar el parlament recordant que “cal seguir treballant per aconseguir una societat igualitària” i, després de remarcar la importància d'aquesta mostra, “que recupera una part de la memòria històrica del municipi”. Tot seguit, va convidar els assistents al proper acte commemoratiu de reconeixement a les dones treballadores del Masnou, també endegat des de l'entitat Capitanes del Masnou, que tindrà lloc el 10 de març a les 18.30 h a l'Espai Jove de Ca n'Humet. Es tracta de la presentació d'un projecte que vol donar a conèixer el que va suposar per a les dones del Masnou la industrialització del territori i que ha quedat recollit en un documental que es projectarà durant l'acte Les dones del tèxtil, recull de testimoni orals.

Els actes seguiran el diumenge 11 de març, quan el Masnou acollirà l'XI Trobada de la Dona Trabucaire, una cita que aplegarà trabucaires d'arreu de Catalunya per reconèixer la figura de la dona trabucaire. Segons l'organització, la colla de trabucaires de l'associació veïnal Cul d'Ocata, es preveu que hi participin una vintena de colles de trabucaires d'arreu de Catalunya. La jornada començarà amb la recepció de les colles a les 10 h als jardins dels Països Catalans, i seguirà amb una concentració al davant del baixador d'Ocata, la recepció de les dones trabucaires per part de les autoritats locals a la sala de plens de l'Ajuntament, una cercavila pels carrers de la vila i un dinar de germanor a Ca n'Humet, amb el nomenament de la nova pubilla 2019 i el lliurament de records de la trobada. Els dies previs a la jornada, es repartiran avisos per tal que es coneguin els consells davant les possibles molèsties acústiques derivades de la celebració d'aquesta festa, especialment pel que fa a la cercavila, i a fi que les persones amb problemes d'oïda o amb sensibilitat auditiva puguin adoptar mesures de precaució. Es pot consultar el ban de l'alcalde a l'enllaç següent.

L'exposició “Super women - super inventors” (del 16 de març al 6 d'abril, a la Biblioteca Joan Coromines); l'exposició “Textures”, a càrrec de l'artista plàstica Laura Peiró (del 16 de març al 8 d'abril, a la sala d'exposicions del Casinet); la trobada de dones al taller “Aprenem juntes a viure millor”, a càrrec de la psicoterapeuta Montse Garcia Mas (el 20 de març, de 10.30 a 12.30 h, a l'Espai Casinet); el taller infantil “Descobrint inventores”, a càrrec de M. Alejandra Valencia (el 21 de març, a les 17.30 h, a la Biblioteca Joan Coromines); la tertúlia organitzada per Òmnium Cultural “Dones escriptores d'ahir i d'avui” (el 22 de març, a les 19.30 h, a Can Malet, 2a planta), i el taller artístic “La textura de les emocions”, també a càrrec de Peiró (el 23 de març, a les 10 h, a l'Espai Casinet), configuraran els actes amb motiu d'aquesta efemèride.

Paral·lelament, es duran a terme diversos tallers als centres educatius del municipi en què es tractarà el desenvolupament de la identitat, el paper dels rols de gènere en nens i nenes, i l'aprenentatge per jugar en igualtat.