La Festa Major del Masnou estrena el protocol per eradicar les violències sexistes dels espais d'oci

Última revisió 24-07-2018 17:42
27/06/2018

L’Ajuntament del Masnou comença a aplicar el Protocol d’actuació contra les violències sexistes a les festes populars en aquesta Festa Major, que se celebra del 27 de juny a l’1 de juliol. Amb les accions que preveu es vol que els espais d’oci nocturn del Masnou siguin segurs. Es tracta, per tant, d’eradicar totes les violències sexistes que pateixen de forma majoritària les dones i el col·lectiu LGTBI.

Accions
Un dels recursos més visibles serà la figura anomenada referent lila. Es tracta de persones que duran un identificatiu de color lila i a les quals podrà acudir qualsevol persona assetjada o qui sigui testimoni de qualsevol acte de violència sexista. Aquesta figura serà present als actes d’oci nocturn de la Festa Major. Serà encara més visible durant la Nit Jove La Salada, divendres 29, quan hi haurà instal·lat un Punt Lila a la platja, davant l’estació d’Ocata.  El o la referent lila aplicarà les actuacions que recull el protocol, donant suport a la persona que pateixi l’assetjament i canalitzant les consultes o les gestions necessàries. En els casos greus o molt greus, hi intervindrà la Policia Local i/o els Mossos d’Esquadra.

A més de la implantació d’aquesta figura, el protocol detalla les accions que pot dur a terme qualsevol ciutadà o ciutadana que sigui testimoni de l’agressió, tant per donar suport a la víctima com per aconseguir que la persona agressora abandoni el seu comportament. També estableix la resposta que han d’aplicar les persones professionals de l’organització, del sector de l’oci nocturn i dels cossos de seguretat. Es preveu l’expulsió de la persona agressora i el rebuig comunitari si és necessari, i fer un recordatori per megafonia que deixi clar que als espais d’oci del Masnou no s’accepten comportaments violents ni sexistes. Els cossos de seguretat són els que intervindran per identificar i retenir la persona agressora quan ho requereixi la gravetat del cas.

Què es considera violència sexista?
Totes aquelles agressions de tipus físic, verbal, simbòlic o de qualsevol altra forma que s’exerceixen sobre una persona per motius de gènere o orientació sexual. Les seves manifestacions poden ser:

• Comentaris ofensius i/o degradants o altres comportaments hostils, com burles o insults, així com insinuacions no desitjades.
• Acostaments físics no desitjats que incomoden i violenten la persona agredida.
• Forçar de forma directa o indirecta a estar en un lloc o amb persones amb les quals no es vol estar.
• Exhibició de símbols sexistes ofensius o parts sexuals.
• Violència física que pot arribar a la violació.

Mandat del Ple
La implantació d’aquest protocol està prevista a la Declaració institucional amb motiu del Dia contra la Violència envers les Dones, aprovada per unanimitat al Ple municipal del novembre del 2017. A més, amb la seva posada en marxa es dona compliment a la Moció per a la creació d'un protocol contra les agressions sexistes, que es va aprovar per majoria absoluta (20 vots a favor i 1 abstenció) al Ple municipal del juliol del 2017.

Alhora, l'Ajuntament del Masnou, municipi declarat gay-friendly, s'ha adherit, a través de la Regidoria d'Igualtat, a la campanya "No és No" que impulsa la Diputació de Barcelona. En el marc d'aquesta campanya s'han editat elements de difusió:

Díptic "No és No"

Cartell "No és No"