L'Ajuntament fomenta l'ús de les escales

Última revisió 07-09-2018 14:17
10/05/2017

L’Ajuntament del Masnou s’ha sumat al programa “A la feina, fem salut. Pugem escales!” del Departament de Salut de la Generalitat. L’objectiu d’aquest projecte és integrar l’activitat física a la rutina diària tot fomentant l’ús de les escales a l’entorn laboral.

La campanya consisteix en col·locar rètols adhesius i cartells ben visibles, amb l'eslògan "Feu salut, pugeu per les escales", en llocs estratègics dels edificis -punts de decisió com ara: la recepció, l'ascensor o els graons. S'ha demostrat que és una intervenció efectiva per augmentar el nivell d'activitat física. En concret, l’Ajuntament ha col·locat la senyalització a l’edifici de l’Ajuntament, l’edifici de Roger de Flor, i l’Edifici Centre, per fomentar l’activitat física dels seus empleats i visitants.

Segons la Generalitat, els beneficis de pujar escales són múltiples. És una activitat que es pot anar acumulant al llarg del dia i contribueix als trenta minuts diaris d'activitat física recomanada (Kerr, 2001). El benefici és accessible perquè hi ha escales tant a l'interior com a l'exterior dels edificis i es pot incorporar a la rutina diària. També és efectiu (Kahn E, 2002): Pujar escales multiplica per tres o quatre vegades la despesa energètica de caminar en pla (consumeix 9,6 vegades més calories que en repòs, Teh KC, 2002), i es consumeixen 8-11 kcal per minut (Edwards, 1983). Per exemple, pujar escales set minuts diaris redueix dos terços la incidència de malalties cardiovasculars en homes d'edat mitjana (Yu S, 2003), i pujar més de cinquanta-cinc trams d'escales a la setmana disminueix de manera significativa el risc de morir prematurament (Paffenbarger, 1993).

Alhora, pujar escales millora la forma física i augmenta la capacitat aeròbica (Ilmarinen et al, 1978), enforteix els ossos (Coupland, 1999), millora el colesterol bo (Wallace, 2000), augmenta la força dels músculs de les cames, ajuda a reduir el risc de caigudes en la gent gran (Allied Dunbar Survey, 1992) i disminueix el risc de patir un atac de cor.
Pujar dos pisos cada dia equival a perdre 2,7 kg de pes a l'any. L'any 1975 es va veure que només cal pujar les escales de manera habitual durant dotze setmanes per aconseguir un augment del 10 % de la capacitat aeròbica màxima.

A més, l’activitat també és sostenible perquè té un baix cost, i no requereix equipament addicional, i és fàcil perquè es pot acumular en la rutina diària: no requereix una despesa addicional de temps. La majoria de persones poden pujar per les escales.

Per a més informació consulteu aquesta adreça.