L'Ajuntament recorda la importància d'aplicar mesures de control que impedeixin la proliferació del mosquit tigre

Última revisió 07-09-2018 14:18
14/09/2017

Any rere any, el mosquit tigre crea una certa alarma social per la capacitat que té de propagar algunes malalties, com les produïdes pels virus chikungunya, dengue i Zika, que a més de provocar malestar divers, poden arribar a ser la causa de microcefàlies o de la síndrome de Guillain-Barré, una malaltia autoimmune que ataca el sistema nerviós.

Per aquest motiu, l’Ajuntament recorda la importància de dur a terme mesures de control que impedeixin la proliferació del mosquit tigre, i continua demanant la col·laboració ciutadana perquè s’apliquin mesures per evitar que els patis i jardins ofereixin un hàbitat adequat a les larves dels mosquits durant els mesos de més proliferació d’aquest insecte.

Cal estar alerta durant l’època d’estiu, però no es pot abaixar la guàrdia fins ben entrat l’hivern i fins que hagi passat la calor. La presència d’aquesta espècie de mosquit es relaciona molt amb els canvis de temperatura: quan puja la temperatura, i amb les pluges de la primavera, les primeres larves surten de l'ou i viuen a la superfície de l'aigua. El final de l'estiu i la tardor són els períodes més favorables per al desenvolupament del mosquit adult. Quan arriba l'hivern i baixa la temperatura, les larves i els adults es moren. Perquè un ou de mosquit tigre esdevingui un mosquit adult calen dues condicions imprescindibles: que la temperatura sigui prou alta i que les larves i pupes romanguin a l'aigua.

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie. Per això, l’Ajuntament recomana aplicar les mesures de prevenció següents fins ben entrat l’hivern:

  • Traslladeu a l’interior de casa tots els objectes que normalment són a l’aire lliure i podrien acumular aigua si plou.
  • Netegeu els desguassos i les canaleres de fullaraca i residus per assegurar l’evacuació correcta de la pluja que pugui caure durant l’estiu.
  • Reviseu totes les àrees d’exterior i especialment sota la vegetació frondosa per detectar objectes, brossa i recipients que hagin quedat abandonats.
  • Reviseu els forats dels arbres on s’acumula l’aigua de la pluja i reompliu-los amb sorra.

Respecte als horts, cal evitar acumular aigua més d’una setmana sense utilitzar-la. També cal evitar que pots, galledes, rodes de pneumàtics i objectes en general acumulin aigua. Si és necessari utilitzar bidons, s’han de cobrir amb una mosquitera de mida petita, o bé mantenir-los ben tapats. Finalment, cal tenir cura de les piscines mantenint-ne l’aigua tractada i, en el cas que estiguin buides, cal tapar-les amb una lona i evitar l’acumulació de petites quantitats d’aigua, tant a les piscines com a les lones que les cobreixen.

Enguany, s’ha detectat una disminució molt important de la presència de mosquit tigre al municipi, gràcies a les mesures de prevenció que l’Ajuntament i la ciutadania apliquen des de fa anys. Segons la Regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament, s'han rebut pocs avisos i la majoria han estat causats pel mal manteniment de les piscines, cosa que permet la cria de l’insecte.