Reivindicació i reflexió es conjuguen a la Diada

Última revisió 12-09-2018 07:59
10/09/2018

Més d’una cinquantena d'entitats locals, encapçalades per bona part dels membres de la corporació municipal, han participat en l'acte central de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya al Masnou: l'ofrena floral. A mig matí, a la plaça de l’Onze de Setembre, s’ha fet la lectura del manifest, que ha estat acompanyada per diverses actuacions que han amenitzat la jornada.

Si bé l’ofrena floral ha comptat amb la participació de la majoria dels grups polítics del consistori —a excepció de Cs i PP—, el manifest que s’hi ha llegit ha estat consensuat per ERC-MES-AM, PDeCAT-UNIÓ i ICV-EUiA-E. L’acord d’enguany pren el compromís de “seguir treballant per garantir la cohesió social i la convivència que defineixen la nostra democràcia”, un escrit que ha estat llegit per la regidora verda Elena Crespo i que assenyala “la solidaritat, la llibertat i la convivència pacífica en la diversitat” com “l’únic camí viable per transitar cap a la plenitud democràtica i la superació de conflictes”. La declaració també recull el desig de treballar “en un altre model de governança integradora que reculli tots els punts de vista, no només en l'àmbit polític, sinó també social, econòmic i cultural”. També s’hi recorden els fets de l’1 d’octubre de l’any passat i s'hi fa constar “la ferma voluntat de seguir reivindicant i lluitant per fer avançar els drets nacionals i socials de Catalunya”, així com la “preocupació i el rebuig per la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques i la polarització social”.

A continuació, una nodrida representació de les entitats locals (concretament cinquanta-dues) han participat en l'ofrena floral celebrada al monòlit de la plaça. Tot seguit, com a alcalde del Masnou, Jaume Oliveras ha agraït la participació dels presents a la trobada i ha parlat de “la importància de la convivència, de no caure en provocacions i de mantenir un espai públic plural". El batlle també ha recordat que aviat serà 1 d’octubre, “i la defensa dels col·legis i de la democràcia que va significar” aquella data. En aquest sentit, Oliveras ha parlat de “la importància de reivindicar-ne el llegat”,  hi ha anunciat la inauguració d’una exposició que recordarà aquests fets un any després. Finalment, ha clamat “per mantenir viva una diada reivindicativa de la llibertat, de la República, i del retorn dels exiliats i dels presos polítics”.

Aquest any, l’acte institucional ha estat conduït per la masnovina Gemma Mercader, que també ha volgut reivindicar “l'empresonament injust dels nostres representants polítics i del teixit associatiu, els nostres representants polítics i membres dels CDR a l'exili i l'amenaça constant de l'Estat espanyol”.

La celebració ha inclòs les actuacions dels Trabucaires d’Ocata, la Coral Xabec de Gent del Masnou i la Colla Bastonera del Masnou. Els Segadors ha posat el punt i final a l’acte.

 

La conferència d’Anna Sallés reflexiona sobre la possibilitat d’un pacte que renovi les relacions entre Catalunya i Espanya

La tarda d’abans, 10 de setembre, la historiadora Anna Sallés va respondre la pregunta que constituïa el títol de la conferència emmarcada dins dels actes per celebrar la Diada Nacional de Catalunya al municipi: "És possible el pacte?".

Sallés va fer un repàs històric de com s’havia arribat a la situació actual, desgranant cada un dels esdeveniments polítics i socials que havien tingut lloc des de principis del segle XX fins ara en els quals els intents d’un pacte entre Catalunya i Espanya ja havien fracassat. La ponència, que convidava a reflexionar sobre aquests diferents moments històrics, va concloure, en paraules de Sallés, que “ara no és possible un pacte perquè la força és molt desigual, però el moviment independentista ve de molt lluny i ha persistit per aconseguir els seus objectius”. La historiadora també va dir que “el que ens han ensenyat els últims esdeveniments és que, abans de marcar-te un repte, has de fer un càlcul de les teves forces i, si no hi ha una base independentista més àmplia, no hi haurà manera de plantejar una negociació amb força a l’Estat espanyol”.

L'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, que va ser l'encarregat de presentar-la i d'iniciar i cloure l'acte. Va agrair a Sallés els interrogants plantejats durant la seva ponència i va remarcar la importància d’aquests espais de reflexió,  "ja que, per poder avançar, no només necessitem l’acció, sinó també la reflexió”, va dir.

El mateix dia 10 de setembre, al matí, l’alcalde, acompanyat per representants dels municipis d’Alella i Teià, va donar la benvinguda oficial als participants a la iniciativa Foreign Friends of Catalonia, una plataforma ciutadana que aplega persones d’altres països favorables al dret a l'autodeterminació del poble català. Gairebé una desena de famílies de diferents nacionalitats (escocesa, holandesa i austríaca) s’allotgen durant aquests dies en cases particulars de famílies d’aquests tres municipis maresmencs que, voluntàriament, les acolliran per celebrar plegades la Diada. 

 

 

 

 

 

 

Documents adjunts