Retirada la darrera placa franquista de les façanes dels edificis de la vila

Última revisió 07-09-2018 14:17
21/03/2017

Ja s'han retirat les plaques i altres elements de simbologia franquista que quedaven a les façanes dels edificis de la vila. El divendres 17 de març es va despenjar la darrera placa que restava a un immoble del passeig de Prat de la Riba, amb la presència de l'alcalde, Jaume Oliveras, i del regidor de Manteniment i Serveis Municipals, Quim Fàbregas. L'alcalde es va adreçar l'any passat, per mitjà de cartes, als propietaris de les cases o finques en què s'havia detectat alguna placa o altre element de simbologia franquista a les façanes per comunicar-los que havien de ser retirats en compliment de la Llei del memorial Democràtic i la Llei de la Memòria Històrica, aprovades l'any 2007.

L'article 15 de la Llei de la Memòria Històrica també estableix que la retirada de simbologia franquista correspon a l'administració que té competència sobre l'espai públic en què es troba el símbol. En el cas d'espais privats, per a la retirada d'aquesta simbologia és preferent el vistiplau dels propietaris de l'immoble en qüestió. Per això, durant la tramitació dels expedients administratius, se'ls va atorgar un període d'audiència perquè presentessin al·legacions en cas de considerar-ho oportú. El termini va finalitzar el 15 de març, per la qual cosa l'Ajuntament ja ha fet la retirada.

El Ple va aprovar el 18 de febrer de 2016, amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte el regidor del PP, que es va abstenir, una moció per a la retirada dels símbols franquistes i per la dignificació de la memòria democràtica que havia estat presentada inicialment pel grup municipal d'ICV-EUiA-E. El Govern Municipal està contemplant la creació d’un grup de treball de persones expertes que estudiarà el nomenclàtor del Masnou, i que servirà de suport a la tasca de la Comissió d’honors i distincions.

Retirada de la darrera placa franquista a la vila
Retirada de la darrera placa franquista a la vila