Neix la Taula de Salut Comunitària per fer xarxa i fer del Masnou una vila cuidadora

Última revisió 25-02-2020 13:22
25/02/2020

Més de vuitanta persones assisteixen a la presentació d’un ens que aplega professionals de l’àmbit sanitari i membres d’entitats socials

Un total de vuitanta-cinc persones van assistir divendres al vespre a la presentació de la Taula de Salut Comunitària (TASAC) del Mansou, que va tenir lloc a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre. Es tracta d’una iniciativa que vol aplegar talent i voluntats per crear una xarxa de col·laboració que millori la salut i el benestar dels veïns i veïnes del Masnou.

La iniciativa està oberta a tothom qui vulgui col·laborar-hi. Per fer-ho, només cal posar-se en contacte amb l’Ajuntament, escrivint un correu electrònic a l’adreça salutcomunitaria@elmasnou.cat. De fet, vint-i-quatre dels assistents a la presentació van aprofitar l’acte per apuntar-s’hi i oferir la seva col·laboració en una de les cinc línies d’actuació de la TASAC: coordinació dels serveis assistencials, coordinació dels agents socials, vulnerabilitat amagada, promoció de la salut i plans preventius.

Transversalitat

Yulay Martínez, regidora de Salut Comunitària, va ser l’encarregada d’obrir l’acte i presentar els i les professionals que s’han constituït com a grup promotor per coordinar les accions de la TASAC. “Es tracta de treballar en xarxa, entre professionals sanitaris, membres d’entitats socials i l’Ajuntament per promocionar la salut, la prevenció i l’educació en aquest àmbit”, va resumir Martínez. La regidora també va precisar les cinc línies de treball esmentades i alguns dels objectius que s’han fixat, com identificar les necessitats de salut al Masnou, generar la reflexió i l’intercanvi d’idees i esforços, i sensibilitzar en la importància de la participació ciutadana, entre d'altres. Tot seguit va anunciar les intervencions dels membres del grup promotor.

La doctora Anna Carreras i el doctor Josep Maria Cuartero, que s’encarreguen de la coordinació dels serveis assistencials, van ser els primers a exposar els objectius i el funcionament d’aquest apartat. Carreras va començar explicant que el Masnou és un indret privilegiat en l’àmbit de la salut, perquè “compta amb un ampli dispositiu de sanitat format per dos ambulatoris, un hospital universitari de referència, centres residencials i sociosanitaris, farmàcies, centres privats...” L’objectiu, va dir, és aprofitar al màxim aquesta concentració de talent i mitjans, i va precisar que la salut també té molt a veure amb la responsabilitat personal i col·lectiva, els hàbits individuals i els factors socioeconòmics. Tot seguit, el doctor Cuartero va afirmar que es tracta “d’aportar coneixement i realitzar una coordinació efectiva”. Va afegir-hi que la TASAC vol potenciar les coordinacions locals per elaborar un pla d’actuacions d’àmbit municipal consensuat entre els diferents actors.

La següent a pujar al faristol va ser Noemí Condeminas, de la Fundació el Maresme (entitat que treballa per a la inclusió de les persones amb discapacitat), com a coordinadora de la segona línia de treball: coordinació dels agents socials. Un dels objectius és “vertebrar la xarxa d’entitats de l’àmbit sociosanitari, fer múscul i crear vincles”, comentava. “Hem de deixar de queixar-nos, fer un pas endavant, implicar-nos i ser actors de la promoció de la salut i del benestar, aprofitant que coneixem els punts forts i els dèbils del nostre entorn en aquest àmbit”, va advocar Condeminas.

El neuròleg Jordi Montero i la doctora Sara Domènech van explicar la tercera línia: vulnerabilitat amagada. “Sovint costa distingir les persones vulnerables, que també poden ser persones riques. Un dels problemes més importants és la infelicitat. Les persones que poden detectar millor aquesta vulnerabilitat són veïns, amics, familiars...”, comentava Montero alhora que identificava el repte de la TASAC en aquest aspecte: aprofitar tot el que pot aportar “la població de jubilats actius”. “Al Masnou hi vivim jubilats que provenim de l’àmbit sanitari, i molts tenim moltes ganes de participar, tenint en compte, a més, que som la generació que va aixecar la sanitat pública del país, que és un sistema que es va construir des de baix”, va dir. La doctora Domènech va posar el focus en dos dels col·lectius més vulnerables: “les persones grans amb deteriorament cognitiu i les que pateixen trastorns mentals”. “És molt important que s’estableixin relacions de confiança amb les persones que estan en risc i promoure la seva vinculació amb el municipi”, va subratllar.

Mar Isnard, infermera d’Assistència Primària, va exposar la quarta línia de treball: promoció de la salut. Va posar en valor la bona situació del Masnou en aquest àmbit: “Aquí ho estem fent molt bé, des de la perspectiva que em dona haver vist, per motius professionals, com es fa en altres territoris”.  Va explicar que “la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia” es construeixen a partir de quatre pilars:  “l’alimentació, l’exercici físic, el descans i el benestar emocional, en totes les edats”. Va afegir que la incidència que tenen els serveis sanitaris sobre l’estat de la salut de les persones es limita al 20%, per concloure que cal la implicació de la ciutadania.

El doctor Enric Bosch va ser l’encarregat de presentar la cinquena i última línia de treball de la TASAC: plans preventius. Va coincidir amb bona part dels ponents en la situació privilegiada del Masnou, en aspectes com l’elevada esperança de vida, un bon entorn i bons serveis de salut. Com a pediatra, va precisar que la prevenció s’inicia abans del naixement, amb l’atenció sanitària a les dones embarassades. Va fer una defensa tancada de les vacunacions i va detallar altres hàbits cabdals en la prevenció de malalties, com una alimentació rica en fruita i verdures, la higiene i l’exercici físic. També va esmentar iniciatives positives, algunes de les quals realitzades per l’Ajuntament, com l’Espai Saludable de la platja d’Ocata, el programa "Entorn sense fum", o el Pla municipal per a la prevenció de les drogodependències.

Un cop exposades les línies de treball, va arribar el torn de Candela Calle, presidenta de l’Institut Català d’Oncologia. Es va mostrar molt satisfeta i agraïda en veure la sala plena i per la implicació de tants professionals. Va destacar que, en definitiva, es vol promocionar “la salut integral, que té a veure amb factors biològics, socials i psicològics i amb el compromís”. “La Taula no duplicarà els serveis de primer nivell que ja tenim, però sí que volem conscienciar de la importància de l’autocura, del compromís individual i del fet que, tot i tenir molt bons recursos, aquests són finits”, va manifestar, abans d’animar tothom a participar-hi, en qualsevol de les línies de treball.

Va tancar els parlaments l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, agraint la presència de tothom i la participació del grup promotor. Va fer memòria de la gènesi del projecte: “Fa menys d’un any que vam tenir la conversa inicial amb les inductores del projecte, Noemí Condeminas i Candela Calle”, va recordar, afegint la sorpresa positiva que li va provocar la ràpida resposta i predisposició “d’una gran quantitat de professionals de la salut que viuen al Masnou”. “Es va convertir en una obligació moral tirar endavant aquest repte, amb tot el potencial que s’ha posat a sobre de la taula”, va afirmar. “Aquest és un projecte vostre; compteu amb la màxima col·laboració i tot el suport de l’Ajuntament per fer del Masnou una vila més saludable i amb una major qualitat de vida”, va concloure l’alcalde.