Coronavirus: manifest comú dels ens locals

Última revisió 25-03-2020 09:31
24/03/2020

L’Ajuntament del Masnou s’ha adherit al manifest conjunt dels ens locals davant la crisi del coronavirus, que exposa la posició i les demandes del món local català. La voluntat de l'escrit és transmetre un missatge d’unitat i reivindicació del món local davant de la pandèmia global, demanar un confinament efectiu, i posar l’accent en les eines, recursos i decisions necessaris per salvar la salut de les persones, les empreses i els pobles. L'adhesió s'ha formalitzat mitjançant un decret de l'alcalde, Jaume Oliveras.

El manifest, engegat des de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya, reclama mesures concretes com:

 -Poder mobilitzar el superàvit disponible del 2019 sense limitacions, així com flexibilitzar les directrius de la regla de la despesa i l’estabilitat pressupostària.

-Anul·lar totes les mesures que encara queden de la LRSAL que limiten l’autonomia local.

-Garantir les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l’any 2020 i poder-les ampliar per les noves necessitats que generarà la crisi.

-Contractar persones sense les actuals limitacions, especialment per donar resposta als nous usuaris de serveis socials.

-Redefinir els programes destinats a actuacions municipals o els nous programes de finançament europeu del període 2021-2027.

També demana infraestructures sanitàries i mesures per als col·lectius vulnerables, així com per al teixit local i, en general, poder disposar “d’instruments efectius per a donar resposta a la globalitat de les situacions que està generant aquesta crisi”.

L’escrit també parla de la responsabilitat, tant col·lectiva com individual, i insisteix que “cal complir les indicacions que les autoritats sanitàries i, en general, les institucions estem dictant per a la prevenció i eradicació de la COVID-19”. En aquest sentit, marca com a prioritat l’estricte confinament per “tallar de manera efectiva la cadena de transmissió del virus” i demana que tothom es quedi a casa, “amb l’excepció només d’aquelles persones que treballen en serveis establerts com a essencials”.

El manifest també recull el suport i el condol a les persones i famílies que han perdut els seus éssers estimats o als que s’han contagiat per la COVID-19 i s’estan a casa o als hospitals. Al mateix temps, agraeix a totes les persones que treballen en serveis essencials, especialment a totes i tots els professionals sanitaris i als equips d’emergència.

L'escrit vol transmetre un missatge d'unitat i reivindicació del món local davant de la pandèmia global.
L'escrit vol transmetre un missatge d'unitat i reivindicació del món local davant de la pandèmia global.