El Masnou compleix el 100% dels indicadors d'Infoparticipa

Última revisió 15-03-2019 15:35
14/03/2019

El web municipal proporciona tota la informació que satisfà els requisits de qualitat i transparència en la comunicació pública avaluats per la UAB

L’Ajuntament del Masnou ha estat guardonat amb el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública. És la primera edició en què, a més, ha aconseguit complir el 100% dels 52 indicadors que avalua el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’Ajuntament del Masnou és un dels 32 consistoris catalans que han obtingut el 100% d’indicadors positius. Un total de 98 han aconseguit el Segell, que s’atorga a aquells que assoleixen el llindar d’indicadors que es fixa en funció del nombre d’habitants. Per exemple, el Masnou ja va aconseguir l’any passat aquest Segell, perquè complia el 96,15% dels indicadors. Es va fer un salt rellevant respecte a l’edició anterior (2017), quan n'havia aconseguit el 59,62%, el mateix percentatge que en l’avaluació del 2016. El Masnou sí que n'havia assolit el 80,49% el 2014, però cal precisar que aleshores s’avaluaven menys indicadors: 41.

Enguany s’han analitzat els webs d’un total de 947 ajuntaments catalans, els 42 consells comarcals i les 4 diputacions. Els 52 indicadors analitzats es corresponen amb informacions que es posen a disposició de la ciutadania al web municipal. El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) agrupa aquests ítems en els següents blocs temàtics:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

A més, a l’edició d’enguany s’ha exigit més qualitat en la informació i el nivell de transparència en quatre aspectes clau sobre com es disposa aquesta informació:

  • La visualització individualitzada i comprensible de les retribucions dels càrrecs electes
  • Les declaracions de béns i activitats dels càrrecs electes
  • Les retribucions i currículums dels càrrecs de confiança i el personal directiu
  • L'explicació detallada de les competències dels òrgans de govern

Acte de lliurament

L’acte d’entrega dels segells i mencions va tenir lloc ahir a la tarda al rectorat de la UAB. Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, va recollir el Segell Infoparticipa en representació de l’Ajuntament. En els parlaments de l’acte, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va felicitar les administracions distingides i va agrair el seu "esforç per fer possible que la ciutadania pugui tenir confiança" en la "credibilitat del que fem des de les administracions públiques". Segons la rectora, "l'objectiu d'assolir el Segell Infoparticipa ha d'estar "a la cartera de qualsevol alcalde". La directora del LPCCP, Amparo Moreno, per la seva banda, va explicar l'evolució del projecte i es va mostrar "molt contenta per col·laborar així amb la millora de la transparència i la qualitat de la informació, perquè és una eina fonamental de la democràcia".

Jaume Vinyeta va explicar la feina realitzada per un grup de discussió que havia aplegat, el mateix 13 de març, a la Facultat de Ciències de la Comunicació, representants d'administracions i de l'àmbit acadèmic per reflexionar sobre com el projecte Infoparticipa pot aprofundir en el seu paper com a "índex de referència". Vinyeta va emfatitzar especialment la necessitat de fer que la informació tingui "qualitat humana" i sigui, doncs, comprensible i accessible.

Finalment, Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, va tancar els parlaments institucionals tot afirmant que la defensa de la democràcia, davant de "populismes i fake news", passa també per fer "que la informació sigui entenedora i la ciutadania pugui participar en la presa de decisions".

 

Font de la notícia: elaboració pròpia i Àrea de Comunicació i Promoció de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'alcalde, Jaume Oliveras, rep de la UAB el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la informació i la comunicació pública.
L'alcalde, Jaume Oliveras, rep de la UAB el Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la informació i la comunicació pública.