La crisi del coronavirus, protagonista d'un ple inèdit

Última revisió 23-03-2020 09:27
20/03/2020

S’aproven per ampli consens mesures econòmiques d’àmbit local

L’aprovació d’unes bases reguladores de la concessió de subvencions a establiments comercials afectats per l'estat d'alarma i la modificació de crèdit extraordinari de 100.000 euros per poder finançar-les van ser els dos punts d’urgència aprovats al Ple del mes de març. Les noves tecnologies van permetre que, tot i la situació complexa que es viu actualment a causa de la crisi sanitària del coronavirus, el Masnou celebrés la seva sessió plenària mensual. Degut a les mesures de confinament, l’alcalde i quatre regidors de l’Equip de Govern van assistir a la sala de l’Ajuntament; la resta d’electes (16) ho va fer des de casa per vot telemàtic. Amb tot, l’ordre del dia es va veure notablement reduït respecte del que s’havia acordat prèviament a la Junta de Portaveus extraordinària. Com va dir l’alcalde, Jaume Oliveras, “malgrat que estem en una situació de pandèmia i confinament, hi ha sectors que han de continuar treballant per reaccionar a la situació que estem vivint”.

Tant les bases com la modificació de crèdit extraordinari són fruit del Decret d’alcaldia del 17 de març en què recullen diferents paquets de mesures de caràcter econòmic per a persones vulnerables i, també, de caràcter general. L’alcalde va explicar que aquestes aprovacions “són competència exclusiva del Ple i, per aquest motiu, és important que avui s’aprovin i després les puguem desplegar”. En aquest sentit, Oliveras va aclarir que, un cop aprovades, “podrem treballar les partides de cadascuna de manera consensuada amb els diferents grups municipals”. En una situació excepcional i atípica com l’actual, va quedar palesa la voluntat dels representants polítics municipals de treballar plegats per abordar la situació. Així ho van fer constar els grups de l’oposició del PSC, JxCAT-Units, Cs i CUP que, malgrat les nombroses diferències polítiques que els separen amb l’Equip de Govern, van votar-hi a favor. La formació Fem Masnou va ser l’única que es va abstenir.  

Tot i mostrar-se a favor de les ajudes per al comerç, Fèlix Clemente (CUP) va criticar que s’hi deixés de banda les persones treballadores assalariades i les autònomes. “Demanem al Govern municipal la creació d’ajudes per a aquestes persones”, els va plantejar.

Conscient que “la situació sanitària d’extrema alarma fa necessària una resposta ràpida”, Frans Avilés (Cs) també va donar-hi el seu vistiplau, “per tal que els neguits que puguin tenir els petits comerços del municipi es puguin veure calmats en saber que les administracions donaran una resposta per pal·liar els efectes negatius que pugui tenir això”.

Un canvi de paradigma en la gestió del Govern és el que va demanar Romà López (JxCAT-Units). “A part d’informar de les mesures que van prenent, comptin amb totes els grups municipals per consensuar les millors accions per al municipi”, va dir.

El discurs més conciliador va ser el del socialista Ernest Suñé, que va dir que “és el moment de donar suport al Govern, no és el moment per a controvèrsies polítiques, debats estèrils o disputes menors” i hi va afegir que “cal donar exemple, restar units i treballar plegats per al bé comú”.

Amb tot, la formació Fem Masnou no va rebaixar les crítiques cap a l’Equip de Govern, en considerar que era “un ple fet a mida en què el Govern fa un intent desesperat i precipitat de penjar-se una medalla amb unes bases poc treballades i unes subvencions que no tenen en compte les mesures que aprovaran altres organismes com la Generalitat, l’Estat o la Unió Europea”. Així ho va dir la seva portaveu, Neus Villarubia, que també va instar el Govern a retirar de l’ordre del dia aquests dos punts d’urgència. Quant a les bases per ajudar el teixit comercial local, va dir que “és precipitat i no sabem si podrà respondre a les necessitats finals que provocarà la situació actual” i, respecte a la modificació del pressupost que hi va lligada, va dir que “cal un nou pressupost que reculli el màxim consens possible, no una modificació precipitada del 0,003%”. Va fer una tercera proposta, la rebaixa de les retribucions i les dietes de la classe política “per destinar l’estalvi a mesures que ens ajudin a superar la crisi el millor possible”.

L’aprovació de les bases específiques reguladores de la concessió de subvencions a establiments comercials afectats per l’estat d’alarma respon, tal com va explicar la regidora de Promoció Econòmica, Sílvia Folch, a “la urgència per pal·liar aquesta situació en què s’està trobant el comerç amb l’adopció de mesures de caràcter local”. Folch va aclarir que “les subvencions només estipulen la seva forma, si bé tot el seu contingut haurà de ser desenvolupat a través de les mateixes convocatòries”. També va aclarir que “no és que siguin inconcretes les bases, és que estem establint uns primers requisits i, quan tinguem una proposta detallada, s’anirà treballant amb tots grups municipals”.

El regidor d’Hisenda, Oriol Fernández, va explicar la segona proposta, la de la modificació del pressupost. “Es proposa crear dues aplicacions pressupostàries que permetin facilitar les mesures que s’hagin de prendre davant la situació amb què ens trobem”. Es tracta de dues partides de 50.000 euros cadascuna que es creen amb la baixa de dues ja existents. A la seva explicació, l’alcalde va afegir-hi que “la seva creació ens permetrà la recepció de possibles injeccions econòmiques que d’altres administracions puguin oferir als ens locals”.

Aprovacions inajornables

La resta de punts que va tenir l’ordre del dia eren, segons va dir l’alcalde, inajornables “perquè tenien conseqüències negatives per a persones”. El batlle va apel·lar al “sentit de responsabilitat que han de tenir els càrrecs públics en aquests moments, perquè la seva responsabilitat inclou també prendre decisions”.

  • Aprovació inicial i reconeixement extrajudicial de la relació número 2 de factures sense contractació i sense suficient consignació pressupostària de l’exercici anterior. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC-AM (9 vots), PSC (3 vots) i Cs (2 vots); i les abstencions de Fem Masnou ( 3 vots), JxCAT-Units (3 vots) i  la CUP (1 vot).
  • Votació conjunta dels punts referents a l’aprovació inicial de l'expedient número 3/2020, de modificació per crèdit extraordinari finançat amb baixa, i l’aprovació inicial de la modificació de la plantilla i de la relació llocs de treball 2020. Aprovats amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC-AM (9 vots), PSC (3 vots), Cs (2 vots) i CUP (1 vot); l abstenció de JxCAT-Units (3 vots); i el vot en contra de Fem Masnou (3 vots).
  • Adjudicació del contracte de serveis de neteja d’edificis i dependències municipals de l’Ajuntament del Masnou (LIC 19/2019). Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC-AM (9 vots), PSC (3 vots), JxCAT-Units (3 vots) i Cs (2 vots); i el vot en contra de Fem Masnou (3 vots) i CUP (1 vot).

Declaració institucional

  • Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PSC-CP per demanar la incorporació als Pressupostos Generals de l'Estat de dos milions d'euros per a millorar el passeig Marítim al terme municipal del Masnou. Aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC-AM (9 vots), PSC (3 vots), JxCAT-Units (3 vots) i Cs (2 vots); i el vot en contra de Fem Masnou (3 vots) i CUP (1 vot).

Primer Ple telemàtic

La celebració d’aquest primer Ple telemàtic es va produir sense grans incidents. La votació es va efectuar per crida a un per un dels electes del consistori i el secretari de la corporació va donar fe de la seva presència a la sessió. La sessió del Masnou es va emetre, com habitualment, en directe per streaming.

Abans de finalitzar la sessió, l’alcalde va agrair tant als polítics com als treballadors municipals l’esforç que havia fet possible la celebració d’aquest Ple. També va tenir paraules per al personal sanitari i sociosanitari, per al personal de l’Ajuntament que treballa des de casa –la majoria– però també pel que ho fa presencialment i, finalment, per a la ciutadania del Masnou, “per aquest comportament exemplar i l’exercici que estan tenint de responsabilitat”.

Des de la crisi del coronavirus, l’alcalde ha emès tres decrets de contingència amb diferents paquets de mesures. A la sessió d’ahir, Oliveras també va anunciar un nou decret per avui divendres, amb més mesures en què “es preveu reduir més la presencialitat a la feina dels treballadors i treballadores municipals”.