Obertura de la nova plaça i aniversari dels gegants, aquest diumenge

Última revisió 14-02-2019 08:12
13/02/2019

Diumenge, 17 de febrer, s’obrirà la nova plaça de l’Illa Centre i ho farà amb una festa que també servirà per commemorar el vuitantè aniversari dels gegants del Masnou. Al migdia tindrà lloc l’acte oficial, amb els parlaments de l’alcalde, Jaume Oliveras, i un representant de la Colla de Geganters. A continuació, un gran pastís servirà per a celebrar els vuitanta anys d’en Pere i l’Eulàlia. L’actuació musical en clau d’humor de Pep Callau i els Pepsicolen acabarà d’arrodonir la jornada.

Els gegants començaran una cercavila a les 10 h

La cercavila de gegants, gegantons, capgrossos, timbalers, trabucaires i bastoners sortirà a les 10 h de l’avinguda de la Mare de Déu de Núria i recorrerà diversos carrers del Masnou fins a la nova plaça (Illa Centre).

El recorregut que faran serà el següent:

  • Plantada dels gegants a la plaça de l'avinguda de la Mare de Déu de Núria amb el carrer de l’Estatut de Catalunya.
  • Recorregut: Mare de Déu de Núria, Mestres Villà, Tomàs Vives, Flos i Calcat, nova plaça de l'Illa Centre. 

Una mica d’història

“La primera notícia que es té dels gegants data de l'any 1939”, tal com explica la Colla de Geganters del Masnou. “La veu popular diu que els gegants van ser regalats al municipi per un drapaire, d'aquí el sobrenom del gegant. El nom de Pere se li donà perquè és el nom del patró del municipi”. També es diu que “el sobrenom de la geganta prové de la dona del drapaire que regalà els gegants, que era una modista especialitzada a tallar colls de punta i l'anomenaven Tallacolls”. El nom correspon a la patrona del poble, Eulàlia.

Durant un període curt de temps, a finals dels anys setanta, a falta de portadors de gegants, malauradament, les dues figures van quedar guardades a Can Malet. El 1982, la nova colla —la que hi ha actualment—, els va recuperar i els va restaurar. Així mateix, el dia 28 de maig d’aquell any, tingué lloc la cerimònia de bateig dels gegants als jardins de Can Malet, i en van ser els padrins els gegants d’Alella i Teià, dels quals els gegants del Masnou també són padrins.

La Colla de Geganters és formada per cinquanta persones. Hi ha deu portadors de gegants, que els fan caminar, ballar i, de tant en tant, també córrer. A més, hi ha vuit grallers i cinc timbalers, que posen música a les trobades per fer ballar els gegants arreu. A part dels gegants, també formen part de la colla els capgrossos, que són: el Català, el Negre, la Cubana, la Guapa, el Pagès, l'Algorrobo, el Moro, el Cuiner, el Gordo, i, com a última incorporació, la Rita. 

Actualment, aquestes figures de la imatgeria festiva es troben emplaçades a l’Espai Casinet, juntament amb les figures originals, i les dues parelles de gegants s’exposen a l’entrada d’aquest antic teatre.