Actes en commemoració de l'1 d'octubre de 2017

Última revisió 01-10-2018 09:21
26/09/2018

Un any després, una exposició recordarà els fets que van tenir lloc durant el moviment social i polític del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La inauguració serà a les 19.30 h a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre i documentarà amb material gràfic com es van viure els dies 1 i 3 d’octubre de l’any passat al municipi. A més, al migdia, als jardins de Can Malet, es farà la lectura de manifestos per part de l’Ajuntament i les entitats.
 
La mostra de la Sala Joan Comellas s’ha realitzat amb la col·laboració de la ciutadania així com de les seccions locals de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR). A mitjan abril, l’Ajuntament es va adherir a la campanya “Arxivem el moment”, impulsada des de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya amb l'objectiu de documentar i preservar evidències sobre l’1-O. Es va fer una crida i tant la ciutadania com membres d’aquestes entitats van aportar fotografies i altres documents gràfics.

També com a commemoració, el 7 d’octubre al matí s’organitzarà una jornada en què diverses veus conversaran sobre l’impacte i les conseqüències de l’1-O un any després. Organitzada per Òmnium Alella-Masnou-Teià i l’Ajuntament, tindrà lloc a l’Espai Escènic i s’estructurarà en dues taules temàtiques: la primera, a l’entorn del paper dels mitjans de comunicació (10.30-11.45 h), i la segona, sobre les conseqüències de l’1-O sobre l’estat de dret a Espanya (12.15-13.45 h). Entre les personalitats que hi participaran hi ha els periodistes Albert Sàez i David Miró –moderats per la periodista Mireia Llonch–, i juristes com l’advocat Jaume-Alonso Cuevillas, el professor Joan Queralt i l’advocada Beatriz Talegón –moderats per l’advocada i membre de la Junta Directiva d’Òmnium, Marina Gallés. L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i el president d’Òmnium Maresme, Carles Estapé, també hi participaran. 

L’entitat Òmnium Alella-Masnou-Teià ha programat, per al 29 de setembre, la inauguració d'un "Mural per la llibertat", a les 18.30 h a tocar de l'edifici municipal de Roger de Flor, 23. Tot seguit, s'hi llegirà un manifest. Així mateix, l'entitat projectarà, el dia 3 d'octubre al cinema La Calàndria, el documental 1-O (produït per Mediapro), una crònica del referèndum sobre la independència de Catalunya.
 
 

La inauguració serà a les 19.30 h a la sala Joan Comellas
La inauguració serà a les 19.30 h a la sala Joan Comellas