Continuen els actes d'homenatge a les dones

Última revisió 07-09-2018 14:18
12/03/2018

Els actes amb motiu del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, han continuat aquest cap de setmana amb la projecció del documental Les dones del tèxtil, recull de testimoni orals (dissabte 10) i l'XI Trobada de la Dona Trabucaire (diumenge 11).

Dissabte 10 de març, va tenir lloc l'acte de reconeixement a les dones treballadores del Masnou, un emotiu projecte per donar a conèixer el que va suposar per a les dones del Masnou la industrialització del territori i que ha quedat recollit en el documental Les dones del tèxtil, recull de testimoni orals, que es va projectar aquella tarda. Segons les organitzadores (l'entitat Capitanes del Masnou), aquests actes formen part d’una primera fase, “enguany hem iniciat el camí amb la reivindicació de les dones del tèxtil de manera que s'hi pugui anar ampliant amb totes les aportacions possibles de testimonis d'aquesta època i activitat industrial”.

Els actes van seguir el diumenge 11 de març, amb l'XI Trobada de la Dona Trabucaire, una cita que va aplegar prop d’una vintena de colles de trabucaires d'arreu de Catalunya per reconèixer la figura de la dona trabucaire. Durant la recepció institucional de les colles, a la sala de plens de l’Ajuntament, tant l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, com la regidora de Cultura, Neus Tallada, van reconèixer a la colla de trabucaires de l'associació veïnal Cul d'Ocata del Masnou, com a entitat “que completava les associacions masnovines dedicades a la cultural popular”. El president de la Coordinadora de Trabucaires, Antoni Moliner, també va intervenir a la trobada per incidir en els beneficis del moviment associatiu. També ho va fer l'actriu Eva de Luis, amb un discurs sobre el paper de la dona trabucaire dins de la cultura popular.

La campanya, que enguany porta el lema “Igualem oportunitats”, es va encetar el mateix dia 8 a la tarda a la Casa de Cultura, plena de gom a gom, amb la inauguració de l'exposició “Les dones treballadores del tèxtil al Masnou” i la lectura del manifest.

L'exposició “Super women - super inventores” (del 16 de març al 6 d'abril, a la Biblioteca Joan Coromines); l'exposició “Textures”, a càrrec de l'artista plàstica Laura Peiró (del 16 de març al 8 d'abril, a la sala d'exposicions del Casinet); la trobada de dones al taller “Aprenem juntes a viure millor”, a càrrec de la psicoterapeuta Montse Garcia Mas (el 20 de març, de 10.30 a 12.30 h, a l'Espai Casinet); el taller infantil “Descobrint inventores”, a càrrec de M. Alejandra Valencia (el 21 de març, a les 17.30 h, a la Biblioteca Joan Coromines); la tertúlia organitzada per Òmnium Cultural “Dones escriptores d'ahir i d'avui” (el 22 de març, a les 19.30 h, a Can Malet, 2a planta), i el taller artístic “La textura de les emocions”, també a càrrec de Peiró (el 23 de març, a les 10 h, a l'Espai Casinet), configuraran els actes amb motiu d'aquesta efemèride.

Paral·lelament, es duran a terme diversos tallers als centres educatius del municipi en què es tractarà el desenvolupament de la identitat, el paper dels rols de gènere en nens i nenes, i l'aprenentatge per jugar en igualtat.

Àlbums de fotografies: