El Masnou commemora els fets de l'1 d'octubre de 2017

Última revisió 02-10-2018 14:16
01/10/2018

Un any després del referèndum a Catalunya i del moviment social i polític que va desencadenar, aquest migdia, al Masnou, s’ha celebrat un acte que ha tingut com a motiu principal retre homenatge a les persones que el van fer possible així com recordar els que avui estan empresonats i exiliats. 

L’acte, celebrat als jardins de Can Malet, ha començat amb el parlament de l’alcalde, Jaume Oliveras, que ha mostrat el seu agraïment “a totes les persones que van fer possible aquell dia, defensant els col·legis electorals, amb el triomf de la democràcia i la llibertat”. El batlle ha estat acompanyat a l’escenari per membres del consistori d’ERC i PDeCAT-Unió i de les seccions locals de les entitats Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Junts han desplegat una pancarta en què es podia llegir “Republiquem”, una iniciativa de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per posar en relleu el compromís del món local amb la construcció de la república catalana. 

S’han llegit dos manifestos. El primer ha estat a càrrec de la Plataforma 1 d’Octubre (que agrupa diferents entitats, entre les quals hi ha l’ANC, Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República). L’escrit ha estat llegit per dos membres de les seccions locals d’aquestes associacions, Montserrat Prats i Fina Peris, i ha cridat la societat a conjurar-se “per recuperar tot el que va fer possible l'1-O”. Per part de l’Ajuntament, l’alcalde ha llegit el manifest d’AMI, en què es remarcava “el compromís del món local amb Catalunya”.

Entre el públic assistent, també hi havia representants del consistori dels grups municipals de la CUP-PA i ICV-EUiA-E. 

Els actes commemoratius seguiran a la tarda, amb una exposició que recordarà els fets que van tenir lloc avui fa just un any. La inauguració serà a les 19.30 h a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre i documentarà amb material gràfic com es van viure els dies 1 i 3 d’octubre de l’any passat al municipi. 

La mostra de la Sala Joan Comellas s’ha realitzat amb la col·laboració de la ciutadania així com de les seccions locals de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR). A mitjan abril, l’Ajuntament es va adherir a la campanya “Arxivem el moment”, impulsada des de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya amb l'objectiu de documentar i preservar evidències sobre l’1-O. Es va fer una crida i tant la ciutadania com membres d’aquestes entitats van aportar fotografies i altres documents gràfics.

També com a commemoració, el 7 d’octubre al matí s’organitzarà una jornada en què diverses veus conversaran sobre l’impacte i les conseqüències de l’1-O un any després. Organitzada per Òmnium Alella-Masnou-Teià i l’Ajuntament, tindrà lloc a l’Espai Escènic i s’estructurarà en dues taules temàtiques: la primera, a l’entorn del paper dels mitjans de comunicació (10.30-11.45 h), i la segona, sobre les conseqüències de l’1-O sobre l’estat de dret a Espanya (12.15-13.45 h). Entre les personalitats que hi participaran hi ha els periodistes Albert Sàez i David Miró –moderats per la periodista Mireia Llonch–, i juristes com l’advocat Jaume-Alonso Cuevillas, el professor Joan Queralt i l’advocada Beatriz Talegón –moderats per l’advocada i membre de la Junta Directiva d’Òmnium, Marina Gallés. L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, i el president d’Òmnium Maresme, Carles Estapé, també hi participaran. 

L’entitat Òmnium Alella-Masnou-Teià va  inaugurar, el 29 de setembre, el "Mural per la llibertat", realitzat per l’artista Mus, a tocar de l'edifici municipal de Roger de Flor, 23. Així mateix, aquesta entitat projectarà, el dia 3 d'octubre al cinema La Calàndria, el documental 1-O (produït per Mediapro), una crònica del referèndum sobre la independència de Catalunya.