Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

">

El Masnou homenatja Maria Canaleta

Última revisió 07-09-2018 14:18
13/11/2017

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

El divendres 10 de novembre a la tarda, va veure la llum la publicació Les lliçons de Maria Canaleta. A la presentació, l'autora, l'escriptora i periodista Sònia Hernández, va ser acompanyada per l'alcalde, Jaume Oliveras, i dos dels fills de Canaleta, Iago i Jordi Pericot. L'Escola Ocata, que al seu dia va ser casa seva, va ser l'espai escollit per presentar-hi el llibre, que vol ser un repàs de la trajectòria d'aquesta mestra masnovina per deixar constància de la rellevància del seu llegat, però, també, un homenatge a una figura que va ser un referent per a moltes generacions d'alumnes del Masnou.

El curós treball de recerca de Sònia Hernández va ser el que més va destacar l'alcalde, que va recordar l'interès de l'autora per aquesta investigació, ja que Hernández ja havia proposat la idea de fer un estudi sobre Maria Canaleta en una convocatòria anterior de la beca de recerca local La Roca de Xeix. L'alcalde va parlar dels diferents moments històrics que va haver de viure Doña María, “uns temps d'esperança i temps de silenci”, referint-se al Masnou republicà dels anys trenta (d'esclat de l'escola innovadora) i, posteriorment, quan va ser deportada i va haver d'adaptar-se al silenci de la dictadura. Amb tot, Doña María mai no va deixar d'exercir la seva vocació de mestra.

Precisament d'aquesta vocació per la seva professió, així com la de servei a la comunitat i l'entusiasme per l'ensenyament, en va parlar Hernández, per recordar “la importància i definitòria figura d'un mestre per a la formació de les persones”. L'autora va repassar els moments més significatius amb què es va trobar durant la investigació: els orígens de la mestra a la Conca de Barberà, entre els primers cooperativistes de Catalunya, i el moment en què va tenir a les mans l'expedient de depuració que acusava Doña María de tenir idees d'esquerres i d'haver simpatitzat amb el Govern republicà. La generositat de la família Pericot Canaleta a l'hora facilitar informació també va ser clau per a l'elaboració del llibre, segons Hernández.

Com no podia ser de cap altra manera, els fills de Canaleta que encara viuen, Iago i Jordi, van ser els protagonistes dels moments més emotius de l'acte, en recordar les experiències viscudes amb la seva mare, a partir d'anècdotes i frases que sembla que hagin quedat perpetuades en el temps, com “Doña María no ho faria”. Els successors van destacar la valentia i també la llibertat en què els va educar la seva mare.

La monografia és el segon número de la col·lecció “Quaderns d'Història Local”, un projecte que pretén omplir un buit pel que fa a la recerca de la història col·lectiva del poble. El primer llibre de la col·lecció va sortir just fa dos anys i va tractar sobre la repressió franquista: el cas del masnoví Lluís Benito Embid.