El Masnou recorda les dones del tèxtil

Última revisió 12-03-2019 08:19
08/03/2019

El dijous 7 de març, a la tarda, va tenir lloc l’acte central del Dia Internacional de les Dones, que, aquest any, al Masnou se celebra sota el lema "Teixidores del progrés" com a reconeixement a les dones treballadores del tèxtil al municipi a la postguerra. Després de la lectura del manifest i l’enlairada de globus a la plaça nova de l’Illa Centre, la Sala Joan Comellas va acollir la presentació del quart "Quadern d’Història Local", que duu per títol Records de les dones del tèxtil. Treballadores del Masnou a la postguerra. A la presentació, l'autora i humanista, Marta Tabaras, va ser acompanyada per l'alcalde, Jaume Oliveras, la regidora de Cultura i Igualtat, Neus Tallada, i Carme Giralt, com a membre de l’associació Capitanes del Masnou, entitat que ha col·laborat en el projecte.

A més de la presentació del llibre, l’acte va comptar amb la projecció d’un documental elaborat per l'Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació (Quina feinada! La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació) que, com no podia ser d’una altra manera, tenia diverses dones com a protagonistes, tres de les quals eren del Masnou. A més de presentar l’acte, Neus Tallada va recordar que la trobada d’avui era la continuació de la feina iniciada l’any passat, en què s'havia programat una exposició i s'havia elaborat un documental que recollia testimonis orals. 

Carme Giralt, de l’entitat Capitanes del Masnou i, a més, la primera dona que va formar part del consistori masnoví, va explicar el motiu de la monografia, que “va sorgir perquè ens fa la sensació que, a la nostra societat, la dona comença a treballar ara”. Sobre el llibre, Giralt va dir que servia “per reivindicar que la dona sempre ha treballat, i ja treballava a casa i a fora de casa, principalment tèxtil”, i, tal com va avançar, “estem recuperant la memòria d’altres llocs del Masnou on també han treballat altres dones, com els laboratoris, per seguir fent memòria històrica”.

El "Quadern d’Història Local" que vol donar a conèixer el que va suposar per a les dones del Masnou la industrialització del territori ha estat vist per l’autora, Marta Tabaras, com “una oportunitat per donar veu a les dones i, sobretot, a les que han fet possible el Masnou d’avui en dia”. La masnovina, que va afirmar que era “un orgull poder parlar de la història de dones com la meva àvia”, va explicar que l'obra és fruit del recull de moltes entrevistes a les protagonistes de les fàbriques del municipi i sobre les feines que hi realitzaven. Tabaras va explicar que, en molts casos “les jornades laborals començaven als 13 anys i superaven les 10 hores”. Amb tot, va utilitzar la frase d’una d’elles: “No teníem res, però ho teníem tot” per recordar que, malgrat la postguerra, un període d'escassetat de recursos, la dona era feliç i desenvolupava un paper rellevant tant en la societat com a les fàbriques tèxtils.

“El passat és el que ens ensenya a construir el present i a projectar el futur”. L’alcalde, Jaume Oliveras, va cloure l’acte amb aquestes paraules recordant el passat industrial del municipi, “que també hem de reivindicar, encara que la indústria ja no tingui tant de pes en la societat masnovina i, sobretot, el paper protagonista que hi han tingut i hi tenen les dones”. Tal com havia fet Giralt prèviament, Oliveras també va dir que “d’aquí a unes setmanes, hem d’acabar de completar l’homenatge amb un reconeixement a l’espai on hi ha hagut dues indústries tèxtils del Masnou”, en referència a plaça nova de l’Illa Centre, que encara no ha estat nomenada amb motiu d’una al·legació presentada. En aquest sentit, Carme Giralt, ara com a membre de la Comissió d’Honors i Distincions de l’Ajuntament del Masnou, es va mostrar molt dolguda amb l’al·legació presentada. “Ens sap molt greu que avui no puguem tenir el nom a la plaça en la qual hem estat fa una estona”, va dir.

La monografia de Tabaras és el quart número de la col·lecció “Quaderns d'Història Local”, un projecte que pretén omplir un buit pel que fa a la recerca de la història col·lectiva del poble. El primer llibre de la col·lecció va tractar sobre Lluís Benito Embid; el segon, sobre Maria Canaleta i, el tercer, sobre els capitans del vuit-cents.

8 de març, Dia de les Dones

El mateix divendres 8 de març, al migdia, a la plaça de Roger de Flor, la regidora d'Igualtat, Neus Tallada, va llegir un manifest institucional i s'hi va presentar el mural commemoratiu de l'artista masnovina Elna Agustí. Una estona abans, una trentena de dones van tallar espontàniament la Nacional II, a l'altura de l'Ajuntament.

Els actes continuen

Una exposició de l'Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació 

Entre l’1 i el 18 de març, a la primera planta de l’Edifici Centre s'hi podrà veure la mostra "Quina feinada! La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació", un projecte de l’any 2018 de l'Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació —del qual l'Ajuntament del Masnou forma part des de l'any 2007—, que ha tingut com a objectiu obrir el debat sobre l’escletxa que es detecta entre la realitat del treball de les dones i la seva invisibilitat en el relat històric i comunicacional. L'exposicio és el resultat final de dos tallers presencials que van ser enregistrats i el material ha estat recollit en aquesta mostra, formada per set apartats que han agrupat algunes de les experiències de dones dels diferents municipis que formen part de l’Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació (tres de les quals són del Masnou) i que posen el focus en la disfunció amb què viuen la seva experiència en l’àmbit del treball i la negació comunicativa generalitzada. 

Taller dedicat a les dones

Durant aquest mes també tindrà lloc un taller per a dones, de quatre sessions, conduït per la psicòloga i psicoterapeuta Montse Garcia Mas. Serà els dies 7 i 21 de març, i 11 i 25 d’abril, de 10.30 a 12.30 h, al Casinet. Cal inscripció prèvia a: igualtat@elmasnou.cat.

Una sortida a Barcelona

Les activitats emmarcades dins d’aquest mes inclouen també una sortida a Barcelona per realitzar un itinerari literari corresponent al llibre Dones de Barcelona, amb la seva autora, Elisenda Albertí. Cal inscripció prèvia a: biblioteca@elmasnou.cat  / tel. 93 557 18 88

Poesia i jocs infantils

Dissabte 9, de 10.30 a 17 h als jardins de Can Malet, la secció local d’Amnistia Internacional ha programat recitals de poesia i jocs infantils amb motiu de la celebració del dia de la Dona.