El Masnou recupera l'esplendor de la Diada

Última revisió 12-09-2022 09:41
11/09/2022

Més de quaranta entitats i associacions han participat a l’ofrena floral que s’ha dut a terme durant el matí de l’Onze de Setembre als jardins de Lluís Companys.

Els jardins de Lluís Companys llueixen guarnits de flors després que més d’una quarantena d’entitats i associacions hagin dipositat els seus rams i coixins al monòlit que commemora l’afusellament i l'assassinat del qui va ser president de la Generalitat de Catalunya. L’ofrena floral, que s’ha dut a terme durant el matí de l’Onze de Setembre i ha recuperat la normalitat després d’uns anys de restriccions i límits d’aforament a causa de la pandèmia de la COVID-19, ha anat acompanyada de parlaments institucionals i diverses actuacions que han amenitzat la jornada.

L’alcalde, Jaume Oliveras, i l’exalcalde, Eduard Gisbert, han conjugat reflexions i reclamacions durant els seus discursos amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya al Masnou acompanyats per una nodrida representació de regidors i regidores del consistori i del teixit associatiu local. “Aquesta data ens convida a tots a reflexionar sobre el nostre estimat país, sobre els nostres sentiments, passions i dubtes, i desitjo que sigui sempre amb el convenciment que cal seguir progressant”. Així ha iniciat el seu discurs Eduard Gisbert, centrat a generar consensos a l'entorn de la participació ciutadana a escala de país. “La situació actual fa difícil seguir avançant amb les nostres reivindicacions polítiques [...], però cal no perdre l’esperança i desitjar que els nostres polítics trobin camins per on anar avançant”, ha dit l’exalcalde. En aquest sentit, ha apel·lat a la ciutadania a incidir en les reclamacions i a ser “ciutadans molt més actius, reflexius i crítics i, sobretot, participatius des del diàleg”. També, ha parlat en clau municipal i ha dit que, “perquè el Masnou segueixi progressant, és imprescindible que ho faci sota el paraigües del desenvolupament sostenible, ambiental, econòmic i social”. Per això, a més de fer una crida a les institucions, Gisbert l’ha feta a la corresponsabilitat dels masnovins i masnovines i ha tancat el seu parlament afirmant que “nosaltres també som responsables de la marxa d’aquest país”.

Tot i l’alegria de l’alcalde, Jaume Oliveras, per haver recuperat la plena celebració d’actes com aquest, conscient de la realitat actual ha assenyalat que “els problemes no han desaparegut”. En aquest sentit, ha parlat sobre l’inici d’una altra pandèmia estrictament econòmica i amb conseqüències socials per reclamar “una major capacitat de decisió i més finançament per als ajuntaments per poder afrontar les polítiques socials i econòmiques”. La llengua també ha estat un reclam de l’alcalde actual, que ha manifestat la “necessitat d’enfortir l’ús social del català”. Oliveras s’ha mostrat satisfet pels acords recents que hi ha hagut al Parlament de Catalunya que han apostat per la llengua catalana i el blindatge del català en l’ensenyament. La darrera demanda del discurs de l’alcalde ha fet referència a les infraestructures amb la reivindicació “que les puguem gestionar i decidir des d’aquí”. El parlament del batlle d’esquerra ha acabat expressant  l’anhel de “buscar propostes àmplies perquè el nostre poble pugui tornar a decidir una altra vegada el seu futur”, ha recordat que el Ple municipal va adherir-se al manifest per l’amnistia i l’autodeterminació, i ha encoratjat la ciutadania a continuar “lluitant per la llibertat del nostre país, per la justícia, i pel Masnou”. Finalment, Oliveras ha aprofitat l’acte de la Diada per convidar de nou els masnovins i masnovines als mateixos jardins el proper 15 d’octubre, per commemorar l’afusellament de Companys amb la inauguració d’una escultura feta per l’artista alcoià Antoni Miró. L’alcalde del Masnou ha conclòs el seu discurs de la Diada amb un “visca Catalunya lliure i visca els Països Catalans”.

Aquest any, l’acte institucional ha estat conduït per l’escriptora masnovina Elisenda Guiu i la celebració ha inclòs les actuacions de la Coral Xabec de Gent del Masnou i la Colla Bastonera del Masnou.

Els actes de la Diada van començar el divendres 9 de setembre, amb una conferència a càrrec del periodista valencià i exdirector de TV3 Vicent Sanchis, que va analitzar el procés independentista i va plantejar sortides per a Catalunya que implicarien els dos blocs del conflicte. En podeu llegir la crònica clicant aquí.