El Masnou rememora oficis d'abans gràcies a la guia de Recursos

Última revisió 07-09-2018 14:17
02/05/2017

El passat divendres dia 28 d'abril, a les 19 h, va tenir lloc la presentació de la guia de Recursos de les Biblioteques del Maresme 2017 "Fent i desfent, aprèn l'aprenent: oficis d'abans al Maresme", a la Biblioteca Joan Coromines.

L'alcalde va donar la benvinguda al públic assistent i va donar la paraula als encarregats de presentar la guia d´ enguany: el capità de la marina mercant i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, Laureano Carbonell i Relat, i l'autora del text corresponent a la biblioteca del Masnou, Sara Masó i Maristany.

Carbonell, com a primer ponent, va fer cinc cèntims sobre la història de la marina del Masnou i va anomenar diversos capitans de marina del municipi, entre ells, al capità de marina Salvador Maristany, familiar de la segona ponent. A continuació, Sara Masó va fer una presentació amb un to més familiar, parlant de la vida quotidiana del seu avantpassat. Durant l'acte, es va projectar una gravació que volia reflectir com era la vida del capitans masnovins de la marina mercant de finals del segle XVIII i principis del XIX. Una cantada d'havaneres, del grup masnoví "Borinquen” va amenitzar l'acte.
La regidora de Cultura, Neus Tallada, va tancar l'acte, remarcant la importància de les guies de Recursos de les Biblioteques del Maresme, que ajuden, des de fa molts anys, a recuperar la memòria històrica del Maresme.

Imatge de la portada de la guia de Recursos de les Biblioteques del Maresme 2017L'objectiu de la guia d'aquest any és rememorar oficis d'abans al Maresme i deixar-ne testimoni a través d'un recull de textos i imatges il·lustratives. Mostra oficis com: campaner (Alella), puntaire (Arenys de Munt), mestre d'aixa (Canet de Mar), capità-marina-mercant (El Masnou), entre d'altres.

Amb l'edició d'aquestes publicacions anuals, les Biblioteques del Maresme realitzen una important tasca de col·laboració, així com de difusió de la col·lecció local dels municipis, tractant temes diversos: cuina, història, indústria, folklore, literatura, entre d'altres, a més d'acostar al públic aspectes curiosos i interessants de la nostra història.

Les guies s'editen en versió paper i en versió digital i són accessibles des de Google Play i Apple Store, amb els noms de BibliosMaresme (per a tauletes tàctils) i BiblioMaresme (per a telèfons mòbils). També compten amb un codi QR que enllaça amb uns vídeos amb entrevistes amb alguns dels professionals o familiars que expliquen com era l'ofici, i amb imatges d'arxiu i gravacions inèdites.