El Museu estrena l'audioguia 'Visitmuseum'

Última revisió 24-07-2018 17:42
19/05/2018

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

El Museu Municipal de Nàutica del Masnou, que acull la història local del municipi i de la costa catalana a partir d'objectes que demostren l'empremta de la navegació i el comerç marítim en l'evolució del poble, ja disposa del sistema d'audioguia Visitmuseum, una aplicació per a dispositius mòbils que recull informació dels museus registrats de Catalunya. La presentació oficial va tenir lloc el divendres 18 de maig a la tarda, Dia Internacional dels Museus, de la mà de l'alcalde, Jaume Oliveras; la regidora de Cultura, Neus Tallada, i la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, Magda Gassó.

Un dels reptes per a gran part dels museus és oferir continguts de qualitat en diferents idiomes i, precisament, aquesta és una de les voluntats d'aquesta aplicació. Tal com va dir Neus Tallada, “hem tingut la sort de ser un dels divuit museus escollits entre tots els de Catalunya, gràcies a una subvenció de la Generalitat, que ens ha permès tenir una audioguia gravada en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès)”. El contingut de l'audioguia és de trenta minuts de duració i, a més “a diferència de tots els altres que s'han fet, no tenim un, sinó tres personatges que l'expliquen”, va dir Tallada. L'audioguia recorre el Museu masnoví de la mà de l'empresari britànic Thomas Morrison, l'estudiant de nàutica Pere Isern Fàbregas i la indiana Rosa Pagès Orta, tres personatges que també van ser recreats durant l'acte inaugural per membres de l'entitat de teatre local GAT, que van participar-hi oferint una visita teatralitzada al Museu després dels parlaments oficials.

L'objectiu principal d'aquesta iniciativa “és donar difusió a tots els museus catalans” i així ho va explicar Maga Gassó, que va dir que aquesta havia estat "la nova manera que se'ns havia acudit per fer-ho tenint en compte que l'important dels museus no és llegir, sinó veure el que hi ha exposat”.

L'alcalde va referir-se a l'audioguia com un privilegi i també va recordar als assistents que al municipi hi ha d'altres museus i a l'aire lliure, com el Cementiri o les rutes per diferents edificis emblemàtics de la vila. ”El Masnou té un ric patrimoni a l'aire lliure que hem de procurar mantenir i, a més, espero que aviat puguem aprofundir en un altre espai museogràfic que tenim: la Mina”, va dir el batlle. Oliveras també va aprofitar la trobada per anunciar que “segurament, d'aquí a no gaires anys, haurem de repensar aquest Museu, amb la voluntat que sigui un element viu que contribueixi a la difusió del municipi”.

Visitmuseum (http://visitmuseum.gencat.cat) és una eina promoguda pel Departament de Cultura i el Departament d'Empresa i Coneixement que vol ser un element de suport a la visita presencial al Museu que permeti als usuaris, locals i turistes, complementar el recorregut amb continguts disponibles en diversos idiomes, i gaudir amb detall d'una selecció acurada de les principals peces de cada museu.

L'aplicació Visitmuseum ofereix una breu presentació de l'equipament museístic, un recorregut pels principals àmbits temàtics i una mirada detallada als objectes més destacats. També presenta totes les dades pràctiques per a la visita i els enllaços corresponents per saber-ne més o poder compartir l'experiència a les xarxes socials.

En total, Visitmuseum està disponible en 156 equipaments museístics, amb més de 1.300 registres d'objectes de museus traduïts a diferents idiomes. Del total de 156 equipaments, només 18 disposen de l'audioguia. Es tracta d'una aplicació informàtica dissenyada per ser utilitzada mitjançant dispositius mòbils (telèfons intel·ligents o tauletes tàctils) en qualsevol dels dos sistemes operatius, Android o iOS. Un dels avantatges principals d'aquest tipus d'eina tecnològica, pensant en el públic turista, és que es pot descarregar l'aplicació en el dispositiu (a través del Wi-Fi del Museu) i es pot utilitzar sense connexió a Internet.

A més d'aquest acte, el Museu Municipal de Nàutica del Masnou va organitzar una altra activitat en el marc del Dia Internacional dels Museus, l'itinerari “El modernista desconegut: l'arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó”, el diumenge 20 de maig.