El Ple posa en relleu l'atenció a les persones sense llar

Última revisió 27-01-2020 14:35
24/01/2020

El primer Ple de la dècada, el del 23 de gener de 2020, va ser un dels més curts que ha viscut l’Ajuntament del Masnou en els darrers temps. La sessió només va comptar amb un punt de tràmit incorporat d’urgència a l’ordre del dia, dues mocions i una declaració institucional. També es va donar compte de la xifra oficial de població resultant de la revisió del padró municipal a 1 de gener de 2019: 23.515 habitants. Les persones sense llar van centrar el poc debat d’aquesta sessió, que va aprovar tot el que s’havia presentat.

El grup municipal de la CUP es va afegir a la moció inicialment presentada pel Grup Municipal de Fem Masnou per impulsar mesures d'urgència a favor de les persones sense llar. El d’ERC-AM va presentar tres esmenes a la proposta que no van aconseguir prosperar en ser rebutjades per la resta de grups.

“Una sola nit d’una persona dormint al carrer justifica que parlem d’aquesta situació com una situació d’emergència”, va dir Isa Redaño (Fem Masnou) sobre la moció que “pretén, a mitjà termini, fer cas d’allò que ens demanen les persones experimentades en el treball amb aquest col·lectiu: crear petits recursos municipals que puguin oxigenar la gran ciutat i abordar aquestes situacions des de la proximitat”. Segons va explicar Redaño, la moció pretén tres coses: modificar els protocols per evitar que se segueixin enviant persones a Barcelona, crear-ne d’altres que permetin respondre de manera efectiva i crear un dispositiu que permeti atendre la pernoctació de deu persones al municipi. Sobre aquesta darrera, la demanda de creació d’un recurs municipal estable basat en la dotació de quatre habitatges per a la pernoctació d'un mínim de deu persones, la regidora d’Acció Social, Yulay Martínez, va dir que “això no és crear petits recursos municipals, tal com recomana la Fundació Arrels, experta en sensellarisme”, sinó que “es tracta d’un compromís prou ambiciós perquè hi hagi un estudi previ al darrere amb l’assessorament dels experts en les matèries”.

Per part de l’altre grup ponent, Fèlix Clemente (CUP) va posar el focus en el problema habitacional i va demanar als responsables municipals “poder aplicar mesures molt més decidides”. Sobre la gent dormint als carrers del Masnou, va parlar d’una “negació de la realitat” per part del Govern municipal i Martínez va rebatre’l dient que “no hem dit mai que no hi hagi persones que estiguin dormint al carrer al Masnou ni que vulguem girar l'esquena a aquesta problemàtica”.

La crítica d’ambdós grups de l’oposició al Govern es va centrar en la derivació d’aquestes persones cap a Barcelona. “El que fa el protocol actual és expulsar la gent cap a Barcelona”, va reblar Clemente, “i el que cal és posar-se a treballar en un altre protocol i habilitar recursos per aconseguir que el lema d’associacions que treballen del bracet amb la gent que dorm al carrer —Ningú dormint al carrer— es faci realitat”. Martínez va explicar que el Govern estava d'acord que el protocol s'havia d'actualitzar de manera general “per la nova realitat i per les característiques especials de la majoria de les persones sense sostre que podem tenir al municipi”, i va afegir: “però no podrem evitar enviar o acompanyar aquestes persones a un recurs residencial fora del municipi mentre nosaltres no disposem al nostre poble d'aquest recurs”. 

La moció protagonista del Ple també va fer referència al temporal Glòria dels darrers dies. En aquest sentit, Yulay Martínez, va ser molt contundent en dir que “el govern del Masnou no habilitem un equipament d'urgència durant el temporal perquè un grup municipal ens ho demani fent un tuit a les xarxes socials sinó perquè no volem ningú dormint al carrer en una situació climatològica que lamentablement ha estat extrema aquests dies”. La regidora va agrair la preocupació i col·laboració del regidor de la CUP, Félix Clemente, perquè cap persona quedés desatesa, així com la tasca de les treballadores socials, els dinamitzadors de carrer i la policia local, i les persones voluntàries “que, per damunt de colors polítics, hi han estat col·laborant”. Per al·lusions, Clemente (CUP), qui va apreciar el dispositiu d’aquests darrers dies de temporal, “tot i que es va anar tard i amb presses”, va dir: “li agraeixo la menció però li vull fer notar que si tant de convenciment hi ha, l’actitud hauria de ser diferent”. Clemente va parlar d’una “manca de convenciment i una actitud de poc interès per la proposta, i és això el que posem sobre la taula”. També sobre les declaracions de Martínez, la regidora Redaño (Fem Masnou), va tornar a prendre la paraula per dir  “governin i no estiguin tant atents a les xarxes socials, nosaltres farem d’oposició preguntant, pressionant i presentant mocions que posin els interessos dels veïns i veïnes al centre”.

Abans de ser aprovada per unanimitat, el portaveu de JxCAT-Units, Romà López, va dir que el seu grup donaria suport a la moció “perquè creiem que és necessària” i, la regidora del PSC, Monika González, va afegir que “vetllarem perquè aquests acords es portin a terme, de forma consensuada i amb la màxima celeritat possible”. Per part del Govern, Martínez va dir que “tenir una estratègia és sinònim també de rigor i de responsabilitat per a obtenir una finalitat” per anunciar que “malgrat no subscriure la moció al 100%, creiem que podem aportar aquestes condicions per contribuir que cap persona no dormi al carrer al Masnou”.

Glòria causa una norantena d’incidències

Els grups municipals del consistori es van mostrar preocupats pels efectes del recent temporal. La regidora de Manteniment i Seguretat Ciutadana, Sílvia Folch, va explicar que s’havien comptabilitzat fins a 91 incidències al municipi, 36 de les quals ja estaven resoltes en el moment de la celebració del Ple. Tal com va dir Folch, la majoria havien tingut lloc a la via pública (caiguda d’arbres, cablejat i de senyalització viària, despresa de materials, petits sotracs a les calçades) i als parcs, on també han caigut arbres i diversos elements han estat malmesos. “La pitjor part se l’ha enduta el litoral”, va lamentar, “on les rieres estan estancades, alguns passos soterrats afectats, l’escullera s’ha enfonsat i el mobiliari i altres elements del passeig Marítim han quedat destrossats”. La regidora també va reconèixer una pèrdua de sorra a les platges del municipi.

Punt d’urgència

  • Exclusió d’un licitador del contracte de serveis de neteja d’edificis i dependències municipals de l’Ajuntament del Masnou (LIC 19/2019). Després de prosperar l’urgència, el punt va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern d’ERC-AM (9 vots), PSC (2 vots, en abscència d’una regidora) i Cs (2 vots); en contra de Fem Masnou ( 3 vots); i les abstencions de JxCAT-Units (3 vots) i  la CUP (1 vot).

Resta de mocions i declaracions institucionals

  • Moció presentada pel Grup Municipal del PSC-CP per l'accessibilitat del Masnou. La formació Cs es va afegir a la presentació. Aprovada per unanimitat.
  • Declaració institucional presentada pels grups municipals d'ERC-AM i JxCAT-UNITS de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central respecte el M.H. President de la Generalitat Quim Torra i l'eurodiputat Oriol Junqueras.  Aprovada amb 16 vots a favor ( ERC-AM (9), JxCAT-UNITS (3), Fem Masnou (3) i CUP(1) i 4 en contra (PSC (2) i Cs (2)).

Audiència pública prèvia al Ple

Una ciutadà es va mostrar preocupat pels patinets i la seguretat viària, i pels camions estacionats al sector de Voramar. Les mancances de l’autobús urbà també va ser motiu de queixa per part d’una ciutadana.