Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

">

El president del Parlament, Roger Torrent, inaugura al Masnou unes mostres al voltant de la República

Última revisió 07-05-2018 10:30
16/04/2018

Vegeu l'àlbum de fotografies de l'acte

“La política ha de ser l’eina que faci possible els anhels d’una majoria de la població.” Amb aquesta frase va començar Roger Torrent, el president del Parlament de Catalunya, el seu discurs d’inauguració de les dues exposicions que giren al voltant de la República al Masnou, el 14 d’abril a la tarda, a la plaça de Llibertat, acompanyat per l’alcalde, Jaume Oliveras.

La primera autoritat catalana va recordar els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat com a “universals i innegociables, i que avui més que mai hem de saber fer complir, protegir i desenvolupar”. Va explicar que “iniciatives com les d’avui ens ajuden a recordar que la nostra lluita política i la nostra ferma voluntat no és d’ara, sinó que ve de lluny, d’uns principis que ens agermanen amb els nostres avis i pares i que, sobretot, ens obliguen envers els nostres fills i nets”.

També va referir-se als anhels dels homes i les dones de la República, “que fa 87 anys la van fer possible amb dos elements que són imprescindibles per fer avançar una societat: les institucions i la ciutadania; i l’un sense l’altre no transforma la nostra societat.” En parlar de les exposicions, s’hi va referir com “unes iniciatives que ens ajuden a explicar allò que durant quaranta anys es va intentar silenciar: que va haver-hi homes i dones compromesos que van lluitar per fer reals els drets de la ciutadania i que van pagar el sacrifici de fer-ho”. En aquest sentit, va voler recordar que “avui també hi ha gent que està sacrificant la seva situació personal per objectius tan nobles com la democràcia o que tots nosaltres puguem decidir el nostre futur.” El president del Parlament va demanar que “no ho oblidem, no normalitzem que avui hi ha càrrecs legítimament escollits pel poble de Catalunya que són a la presó o a l’exili per haver defensat el dret a votar” i va afegir que “tampoc no podem oblidar que abans que nosaltres va haver-hi moltes altres generacions que es van sacrificar perquè avui obrim també una nova porta a l’oportunitat de fer aquest país més lliure, just i pròsper”.

D’altra banda, l’alcalde va parlar dels ajuntaments com unes institucions vinculades als valors republicans i de l’honor de la visita de Torrent, “perquè és la màxima autoritat del país escollida democràticament i encarna els valors de la llibertat i de la defensa aferrissada de la democràcia”. Sobre les exposicions, va referir-s’hi com uns espais on “reivindiquem un passat republicà i on redescobrirem una part de la nostra història, que ha estat molt oblidada especialment aquí, al Masnou, sobretot aquells aspectes menys coneguts vinculats a l’obra de govern que va iniciar-se l’any 1931, malauradament estroncada per la Guerra Civil, la repressió i el franquisme”. Després dels parlaments, les autoritats van fer les visites a les exposicions ubicades a l’Espai Casinet i la Casa de Cultura.

Mitja hora abans de la inauguració a la plaça de la Llibertat, va tenir lloc la rebuda institucional del president del Parlament al municipi, a la sala de plens, on va saludar els regidors i regidores del consistori, l’alcalde d’Alella, la diputada masnovina al Parlament, els membres del Consell de Patrimoni Cultural, els presidents de les seccions locals d’ANC i Òmnium Cultural, i l’ex-primera tinenta d’alcalde del consistori masnoví. Després d’adreçar-los unes paraules a tots, va signar el llibre d'honor, que, curiosament, era precedit per la visita de l’anterior presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va ser al Masnou l’abril del 2017.

“Les llavors del progrés (1931-1936)” i “La vida quotidiana (1931-1936)” mostren com es va viure la República al Masnou

Contribuir a la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica de la República al Masnou, així com conèixer la repressió a les persones i col·lectius que van patir l'exili i l'empresonament arran dels Fets del Sis d'Octubre de 1934, és la finalitat amb què l'Ajuntament ha programat dues exposicions perquè el públic visitant conegui aquesta etapa històrica, narrada a través de la documentació extreta de l'Arxiu Municipal del Masnou i de la recerca realitzada per la historiadora local Rosa Toran a l'assaig que abraça la Història contemporània del Masnou.

L'exposició a l'Espai Casinet, “Les llavors del progrés (1931-1936)”, pretén explicar quins van ser els projectes i les accions duts a terme durant la República en set àmbits temàtics: accions i obra de govern del consistori masnoví, dinamisme econòmic i laboral, ensenyament, activisme cultural i social al Masnou, el Bienni Negre i els Fets del Sis d'Octubre de 1934, el retorn als principis constitucionals, i l'inici de la Guerra Civil. La segona exposició, a la Casa de Cultura, “La vida quotidiana (1931-1936)”, vol transportar el públic visitant a l'estil de vida d'aquells anys. Ambdues mostres es podran veure fins al 3 de juny.

Les exposicions:

“Les llavors del progrés (1931-1936). La República al Masnou”
Lloc: Espai Casinet, pl. de la Llibertat, 17
Horaris: divendres, de 17 a 20 h; dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges, d’11 a 14 h.

“La vida quotidiana (1931-1936)”
Lloc: Casa de Cultura, pg. de Prat de la Riba, 16
Horaris: de dilluns a divendres, de 16 a 20 h; dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, i diumenges, de 10 a 14 h.