Els establiments comercials també poden ser voluntaris lingüístics

Última revisió 10-09-2018 13:39
22/03/2007

A les dues primeres imatges d'arxiu (estiu 2006) veiem el grup masnoví de Voluntaris per la llengua que el curs passat va anar al teatre per celebrar el treball dut a terme.
Més avall hi ha dues imatges (primavera 2005) corresponents a la sortida que va fer el grup de Voluntaris per la llengua per anar a veure El mètode Grönholm al teatre.

L'Ajuntament del Masnou i el Centre de Normalització Lingüística del Maresme, per mitjà de l'Oficina Local de Català, inicien una campanya informativa per propiciar que els comerços de la població i els establiments de serveis se sumin al programa Voluntaris per la llengua, un projecte de participació ciutadana que pretén fomentar l'ús del català.

L'objectiu general del programa Voluntaris per la llengua és proporcionar a les persones que aprenen català un espai d'ús per practicar els coneixements adquirits i assolir més fluïdesa en l'expressió oral, però també facilitar la integració de persones nouvingudes mitjançant el coneixement mutu entre aquestes persones i els voluntaris i voluntàries, i promoure entre el col·lectiu catalanoparlant la idea que no cal canviar de llengua per acollir millor les persones que arriben a casa nostra.

A partir d'ara, es vol que comerços i establiments de serveis se sumin a aquest esforç individual que fan els voluntaris i voluntàries, amb l'objectiu que la societat adquireixi com a propi aquest compromís amb la llengua.

Per això, l'Ajuntament i l'Oficina de Català del Masnou ofereixen al comerç local la possibilitat de sumar-se a aquesta iniciativa. Mitjançant la signatura d'un acord de col·laboració, els comerços, bars i restaurants de la vila es comprometen a atendre en català les persones que fan l'esforç d'aprendre la nostra llengua. Per garantir aquesta atenció, els treballadors i treballadores dels comerços adherits que no puguin expressar-se correctament en català podran accedir, de manera preferent, als cursos de català per a adults que organitza el CNL del Maresme. També se'ls facilitarà l'ús del servei d'assessorament lingüístic, per tal que se'ls revisin els textos que puguin generar. A més, l'Oficina de Català posa a disposició dels comerços i establiments vocabularis i cursos específics.

La llista d'establiments que signin l'acord de col·laboració es passarà a les persones que participen en el programa de voluntariat lingüístic, com a garantia que allà podran expressar-se i ser atesos en català, encara que el parlin amb dificultat. Aquesta llista també es podrà consultar per Internet a la pàgina del CNL del Maresme.
D'altra banda, els comerços que s'adhereixin a la campanya s'identificaran amb un adhesiu com a establiment col·laborador del programa Voluntaris per la llengua. Així, els voluntaris i voluntàries els identificaran més fàcilment.

Els comerços, bars i restaurants que vulguin fer-se establiment col·laborador del programa Voluntaris per la llengua poden adreçar-se a la Regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament del Masnou.

El programa Voluntaris per la llengua es va començar a implantar al Maresme al febrer de 2003. Se n'han fet vuit edicions (dues convocatòries per any) i aquest mes de març començarà la novena. En l'última edició de Voluntaris per la llengua hi han participat més de 300 persones, entre aprenents i voluntaris, i l'objectiu és que el nombre de participants creixi en les pròximes convocatòries.