Els vehicles ja no poden circular per la plaça de l'Església

Última revisió 25-07-2018 08:44
28/06/2018

Els vehicles motoritzats ja no poden travessar la plaça de l’Església. Així, és ja un espai d’ús exclusiu dels vianants. Aquesta és la primera mesura que entra en vigor d’entre les previstes en un pla general que vol reduir el trànsit al nucli antic i prioritzar la mobilitat i la seguretat dels vianants.

L’actuació a la plaça es completarà els propers dies amb la instal·lació de pilones retràctils que tancaran l’accés als vehicles de forma selectiva, permetent que hi entrin quan sigui necessari. La conversió de la plaça en zona de vianants és un canvi rellevant, tenint en compte el volum de trànsit que hi circulava i el fet que es tracta de l’únic espai obert del nucli antic, una zona que es caracteritza per tenir carrers estrets i amb pendents pronunciats i pel seu valor paisatgístic i històric.

I és que, malgrat la seva peculiar trama urbana, el barri suporta molt de trànsit, perquè es troba encaixonat entre l’N-II i les artèries principals del centre del Masnou, com l’avinguda de Joan XXIII o els carrers de Lluís Millet i de Romà Fabra, entre d'altres. L’objectiu és evitar el trànsit que el travessa, però permetre-hi l’accés dels vehicles del veïnat.

La principal estratègia per desviar el trànsit aliè passa per canviar el sentit de circulació d’alguns dels carrers del nucli antic. Això ja s’ha dut a terme al carrer de Rafael Bert, cosa que impedeix l’accés de vehicles a la plaça de l’Església, però els permet anar de l’N-II als carrers de Buenos Aires i de Lluís Millet. També s’ha canviat el sentit de circulació en un tram d’aquest últim carrer per tal que pugui absorbir el trànsit desviat de la plaça.

A banda d’aquestes modificacions que ja s’han implementat, l’Ajuntament en preveu d’altres que està estudiant el seu equip tècnic. L’objectiu, de nou, és fer compatible la pacificació del trànsit al barri amb el fet que els veïns i veïnes puguin accedir en vehicle fins als aparcaments domèstics. Aquesta va ser una de les peticions que van expressar en una audiència pública que s’ha dut a terme aquesta setmana.

El pla per canviar la mobilitat i convertir el nucli antic en una zona prioritària de vianants, segura i òptima per al passeig, està previst a l’actuació número 115 del Pla d’actuació municipal (PAM). Comença a implementar-se després de les obres de reurbanització que just ara finalitzen i que han suposat millores coherents amb aquest objectiu, com ara el canvi de paviment, la instal·lació de jardineres i parterres o la renovació de la senyalització viària, entre d'altres.

Canvi de sentit per desviar els vehicles de la plaça de l'Església.
Canvi de sentit per desviar els vehicles de la plaça de l'Església.