L'Ajuntament continua executant actuacions de manteniment i millora del paisatge del Masnou

Última revisió 12-11-2021 11:18
10/11/2021

Durant els darrers mesos, s'han dut a terme diferents accions en espais verds del municipi

Durant els mesos d'octubre i novembre, l'Ajuntament del Masnou ha iniciat tres grans actuacions de manteniment i millora del paisatge de la vila, incloses en l'habitual pla de treball per tal de recuperar i mantenir els espais verds del municipi.

A la riera d'Alella, a l'altura del municipi, s'han dut a terme quatre accions de desbrossament durant els mesos d'abril i novembre, amb la intenció de recuperar l'espai perquè en pugui gaudir la ciutadania.

Tot i ser una tasca molt complexa, l'objectiu principal és erradicar la canya comuna (Arundo donax), de la qual ja s'ha aconseguit reduir la velocitat de creixement i densitat. La canya comuna és una espècie al·lòctona invasora i que, en aquest espai, ha desplaçat pràcticament la totalitat de la vegetació autòctona.

D'altra banda, també s'ha realitzat un tractament d'endoteràpia a una seixantena de pins del Masnou. Aquesta acció, que també es va dur a terme l'any passat amb molt èxit, va evitar la creació de bosses d'eruga processionària als arbres.

El tractament serveix per reduir la processionària a les zones més sensibles del Masnou (escoles i parcs) i s'ha comprovat que aquest és més efectiu que el tradicional (fumigació). A més, en injectar-se a l'arbre no resulta gens agressiu per a altres espècies d'insectes. D'aquesta manera s'elimina l'eruga just quan comença a devorar les fulles i s'evita que arribi al seu estadi urticant, per la qual cosa no es produeixen les urticàries i altres reaccions anafilàctiques que es poden produir en persones i animals.

La seixantena de pins als quals s'ha fet el tractament s'han escollit perquè estan localitzats en llocs freqüentats o sensibles o on hi ha pinedes particulars adjacents. Els pins localitzats a les perifèries del municipi o dels parcs no es tracten per tal d'afavorir la biodiversitat.

Finalment, durant aquest mes s'instal·larà un sistema de gestió automàtica del reg a la gespa del polígon Voramar, al parc de la Nimfa, al parc dels Països Catalans i al Parc Vallmora. Aquesta instal·lació permetrà fer un ús més eficient de l'aigua i augmentar el rendiment del servei de jardineria. A més, en casos de pluja es podrà anul·lar i reprogramar el reg de manera telemàtica, la qual cosa permetrà adaptar-lo a les diferents estacions de l'any i estalviar despeses.

En espera d'instal·lar les antenes i repetidors que rebran i enviaran la informació per al correcte funcionament del reg, el cost total és d'uns 12.000 euros, assumit en dos conceptes. D'una banda, la meitat de la instal·lació s'abonarà amb un recurs del catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona, i de l'altra, l'actuació està inclosa com a millora dins del contracte d'enguany que va oferir l'empresa que s'encarrega dels serveis de jardineria.