L'últim ple de l'any debat sobre el transport públic

Última revisió 08-01-2020 19:03
20/12/2019

Al Ple del 19 de desembre va quedar aprovada la primera pròrroga del conveni que l’Ajuntament té amb l'empresa Casas, la Generalitat i l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), per a la millora de les comunicacions mitjançant la millora dels serveis regulars de transport públic de viatgers urbà i interurbà al Masnou. Com va explicar el regidor de Mobilitat, Albert Alfaro, el conveni va ser aprovat l’any 2017, principalment per dur a terme millores a l’autobús urbà, com la prestació del servei durant tots els dies de l’any o l’ampliació del seu recorregut. “Demanem que es continuï estudiant el millor model de gestió de transport públic al Masnou, però, ara mateix, necessitem que hi hagi aquest servei.” Així va justificar Romà López el vot favorable de la seva formació, JxCAT-Units, necessari per a l’aprovació del punt juntament amb l’Equip de Govern. Els vots contraris van ser de Fem Masnou (3 vots) i la CUP (1 vot), i les abstencions del PSC (3 vots) i Cs (2 vots).

La demanda de l’autobús gratuït i la municipalització d’aquest servei van abanderar els vots contraris a la proposta. D’una banda, la gratuïtat de l’autobús és una de les fermes reivindicacions de la formació Fem Masnou. La regidora Isa Redaño va justificar el vot contrari a la proposta per aquest motiu, així com també per la prorrogació d’un contracte. La regidora va afirmar que “sabem que fer-lo gratuït costaria 150.000 euros de més a l’Ajuntament”, un cost que, al parer d’aquest grup “seria poc més de la meitat del que ens hauríem estalviat si s’hagués aprovat la rebaixa de sous de la classe política que vam proposar al mes de juliol”. D’altra banda, la municipalització dels serveis municipals és un tema recurrent per part d’alguns membres de l’oposició a les sessions plenàries del Masnou, un reclam encapçalat per la formació CUP. “Estem novament davant un servei públic externalitzat que cal recuperar a través d’una empresa pública”, va dir Fèlix Clemente, que justificava que, amb anterioritat, “havíem presentat prospeccions econòmiques que mostraven que l’assumpció directa del servei era beneficiosa per a l’Ajuntament”. Al parer d’aquest grup, la manca de millores d’ençà que es va ampliar el servei també justifica la seva posició: “S’han d’augmentar les freqüències de pas, millorar la connexió ràpida i directa amb Barcelona, i oferir un servei atractiu per als usuaris”, va concloure.

L’abstenció del PSC es va donar després que l’Equip de Govern confirmés el “compromís per treballar per aconseguir un transport públic més accessible, de més bona qualitat i amb més prestacions i, a més, amb la promoció d’una segona línia”, una petició del grup socialista pronunciada pel seu portaveu, Ernest Suñé. Al seu parer, “la millora de l’autobús del Masnou és un dels reptes essencials per fer efectiu el dret a la mobilitat de la ciutadania”, i hi va afegir: “i actualment hi ha un model de gestió que no s’adapta a les necessitats reals de la nostra població”.

La polèmica de les tarifes de transport públic

Les tarifes del transport públic que regiran en el sistema tarifari integrat a partir de l’1 de gener de 2020 i que l’ATM havia anunciat feia poc més d’una setmana (el 12 de desembre) també van tenir espai al Ple. Tal com va explicar el regidor de Mobilitat, “aquestes modificacions tarifàries tenen repercussió en el bitllet de l’autobús urbà”, la qual cosa va fer portar d’urgència al Ple l’aprovació de les tarifes de transport urbà de viatgers per a l'any vinent. El punt va ser aprovat amb els vots favorables d’ERC (9 vots), PSC (3 vots) i CUP (1 vot); el vot contrari de Fem Masnou (3 vots) i JxCAT-Units (3 vots), i l’abstenció de Cs (2 vots).

El Masnou està adherit, des del 2007, al conveni del sistema tarifari integrat de l’ATM. Aquest conveni estableix l’adequació dels preus dels títols propis al nivell de preus del sistema tarifari integrat, i s’hi fixa que el bitllet senzill serà el 100% del preu que estableixi l’ATM i el bitllet reduït, el 10% del valor que estableixi per a la T-10. En aquest sentit, i després de l’aprovació al Ple, el títol propi del Masnou, és a dir, el de l’autobús urbà, incorporarà un increment de cost de 2,40 euros al bitllet senzill de cara al 2020. El preu del bitllet reduït quedarà congelat a 1 euro.

Tant els vots favorables com també els vots contraris i les abstencions d’aquest punt van venir justificades per l’opinió contrària a la modificació que l’ATM havia fet de les tarifes. Amb tot, Romà López (JxCAT-Units) va demanar la retirada del punt i va recordar que el seu grup havia presentat en aquesta mateixa sessió una declaració institucional de suport al comunicat de la coordinadora Preservem el Maresme davant les noves tarifes de transport que, posteriorment, va ser aprovada per unanimitat.

Tot i el vot favorable de la CUP, Fèlix Clemente va deixar clar que “estem en contra de la pujada de preus” i “estaríem a favor de revertir aquestes tarifes i el sistema tarifari”. Frans Avilés (Cs) també va ser contundent en dir que “no és raonable que tots els ajuntaments hagin de córrer per acceptar a les palpentes si el sistema tarifari és adient o no per als ciutadans del Masnou” i va demanar a l’Equip de Govern dues coses: fer al·legacions o esmenes a l’aprovació de l’ATM i un estudi per saber si els masnovines i masnovines en sortiran perjudicats.

L’Equip de Govern també va ser crític amb l’aprovació de l’ATM. Albert Alfaro va explicar que, en el cas que aquest punt no s’hagués aprovat avui al Ple s’haurien imposat les tarifes de l’ATM “que incrementaven 15 cèntims el cost del bitllet reduït” i va reblar la seva intervenció remarcant que “s’hauria de començar a treballar amb el tema de la T-Mobilitat, de manera que, teòricament, es pagaria per quilòmetre i no per no corones tarifàries”.

El tercer punt de l’ordre del dia relacionat amb el transport va ser un tràmit tècnic, el relatiu a autoritzar a l'AMTU a rebre, a compte del municipi del Masnou, els pagaments de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l'Àrea de Barcelona resultants dels convenis de col·laboració entre ambdues entitats. Va ser aprovat amb els vots a favor de totes les formacions a excepció de la CUP (1 vot), que es va abstenir.

El Ple del desembre va acabar amb els bons desitjos de l’alcalde, Jaume Oliveras, en nom de la corporació municipal, per a un bon i millor 2020. El Ple també va tenir un record per al regidor de Convergència i Unió de l’Ajuntament del Masnou entre els anys 1987 i 1991, Manel Martínez Bernabeu, traspassat recentment a l'edat de 75 anys.

Altres punts aprovats

  • Ratificació del Decret d'Alcaldia número 2695, de 27 de novembre de 2019, de nomenament de les persones representants del Consell de Benestar Social al Consell de la Vila.
  • Ratificació del Decret d'Alcaldia número 2766, d'11 de desembre de 2019, de nomenament de les persones representants dels consells d'equipaments de Ca n'Humet i Els Vienesos al Consell de la Vila.

Ambdós punts es van votar conjuntament i van obtenir el vot favorable d’ERC (9 vots), Fem Masnou (3 vots), PSC (3vots), Cs (2 vots) i les abstencions de JxCAT-Units (3 vots) i CUP (1 vot).

  • Aprovació del calendari de sessions ordinàries del Ple i de les comissions informatives per a l’any 2020. Aprovat amb els vots favorables d’ERC (9 vots), PSC (3vots) i Cs (2 vots), els vots contraris de Fem Masnou (3 vots) i JxCAT-Units (3 vots) i l’abstenció de CUP (1 vot).
  • Modificació del nomenament de representant municipal a l'Assemblea General de la Xarxa Local de Consum. Aprovat amb els vots favorables de totes les formacions a excepció de la CUP (1 vot), que es va abstenir.
  • Aprovació inicial de l'expedient 33/2019 de modificació de crèdit per suplement de crèdit amb baixa. Aprovat amb els vots favorables d’ERC (9 vots), els vots contraris de Fem Masnou (3 vots), JxCAT-Units (3 vots) i CUP (1 vot), i les abstencions de PSC (3 vots) i Cs (2 vots).
  • Aprovació de l'expedient de contractació i dels plecs de clàusules particulars per a l'adjudicació del contracte de serveis de neteja d’edificis i dependències municipals de l’Ajuntament del Masnou (LIC 19/2019). Aprovat amb els vots favorables d’ERC (9 vots), PSC (3 vots) i Cs (2 vots), els vots contraris de Fem Masnou (3 vots) i CUP (1 vot), i l’abstenció de JxCAT-Units (3 vots).
  • Devolució de la garantia definitiva del contracte de serveis de recollida de residus, neteja viària, passeig Marítim i platges del terme municipal del Masnou (LIC 8/2014). Aprovat amb els vots favorables d’ERC (9 vots), PSC (3vots) i Cs (2 vots), els vots contraris de Fem Masnou (3 vots) i CUP (1 vot), i l’abstenció de JxCAT-Units (3 vots)
  • Massa salarial personal laboral 2019. Aprovat amb els vots favorables d’ERC (9 vots), PSC (3 vots) i Cs (2 vots), i les abstencions de Fem Masnou (3 vots), JxCAT-Units (3 vots) i CUP (1 vot).

Mocions

  • Moció presentada pel Grup Municipal de Fem Masnou per a l'elaboració d'un programa municipal per a la prevenció i atenció de l'abús sexual infantil. Aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció d’ERC (9 vots), que es va abstenir.

 

Mocions i declaracions d’urgència

  • Moció de JxCAT-Units i Fem Masnou per constituir una taula per la convivència al Masnou. Aprovat amb els vots favorables de Fem Masnou (3 vots), JxCAT-Units (3 vots), PSC (2 vots) i CUP (1 vot), en contra d’ERC (9 vots), i l’abstenció de Cs (2 vots).
  • Moció de Fem Masnou per impulsar mesures d’urgència a favor de les persones sense llar. La urgència no va prosperar.
  • Declaració institucional de JxCAT-Units de suport al comunicat de la coordinadora Preservem el Maresme davant les noves tarifes de transport. Aprovada per unanimitat.
  • Declaració institucional d’ERC per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques. Aprovada amb els vots favorables d’ERC (9 vots), Fem Masnou (3 vots), JxCAT-Units (3 vots) i CUP (1 vot); i en contra de PSC (3 vots) i Cs (2 vots).

Audiència pública

L’audiència pública prèvia i posterior al Ple va tenir tres intervencions. La primera, per demanar una millor gestió del sistema de teleassistència domiciliària adreçada a la gent gran. La segona, per part del president de l’entitat Som Masnou, per agrair el suport del consistori per erradicar tot tipus de violències LGTBIfòbiques. Diverses qüestions relacionades amb la via pública van protagonitzar la tercera intervenció.