Neix un certamen de referència per al fotoperiodisme, el Premi Zampa

Última revisió 17-11-2021 10:47
15/11/2021

"L’altra frontera", de Marc Sanyé, s’endú el guardó d’una primera edició que ha mostrat deu treballs finalistes d’un gran nivell

El primer Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, Premi Zampa, ha convertit el Masnou en el bressol d’una cita de referència per al sector. L’entusiasme que ha generat en els organitzadors, el sector i els assistents garanteixen la continuïtat i la més que probable explosió de l’èxit d’aquest certamen. No en va, el Cinema La Calàndria ha reunit aquest dissabte, 13 de novembre, bona part dels reporters gràfics que més han impactat els darrers temps, amb fotografies que traspassen mirades i colpegen consciències. Alguns, com a finalistes; d’altres, barrejats entre el nombrós públic, que va seguir una jornada que es va estendre des del migdia i fins ben entrat el vespre.

El projecte "L’altra frontera", del fotoperiodista Marc Sanyé (@marcsanye_), és la proposta que s'ha endut el premi, valorat en 3.000 euros i atorgat per la Fundació La Calàndria. Les imatges proposades per Sanyé mostren les escenes més punyents que ha captat amb la seva càmera des del 2015, quan va decidir documentar la lluita i el patiment de les persones migrants que arrisquen la vida per arribar a Europa fugint de la guerra i de la misèria. Les seves fotografies són, alhora, un testimoni de les injustícies que afronten i de les agressions que intenten barrar-los el pas.

La tragèdia migratòria i el sotrac causat per la pandèmia de la COVID-19 han estat els temes més recurrents dels deu projectes finalistes. Es poden veure totes les fotografies que els componen en una mostra que acull la Fundació La Calàndria fins al 5 de desembre. Es pot visitar els divendres (de 17 a 20 h), els dissabtes (de 10 a 14 h i de 17 a 20 h) i els diumenges (de 10 a 14 h). El jurat –el prestigi del qual ha estat un dels principals avals de la iniciativa–, format per Silvia Omedes, Pepe Baeza i Rosa Maria Calaf, va destacar l’enorme dificultat d’haver d’escollir un sol projecte guanyador d’entre els deu finalistes. De fet, van confessar que ja van haver de suar de valent en la preselecció, quan van haver de descartar les altres 57 candidatures que s’hi havien presentat.

La presentació dels projectes finalistes va ser també molt colpidora i emocionant, ja que els i les fotoperiodistes van pujar a l’escenari per explicar al públic les històries que hi ha al darrere d’unes imatges que, al mateix temps, es projectaven en la impressionant pantalla del cinema centenari de La Calàndria. Més enllà de l’exposició dels projectes presentats i l’entrega dels premis, que van tenir lloc a la tarda, el Premi Zampa va ser tota una jornada dedicada al fotoperiodisme, per gaudir-ne i reivindicar-lo.

De fet, aquest dia gran del reporterisme gràfic va començar al migdia, amb una tertúlia fotogràfica protagonitzada pels fotoperiodistes Emilio Morenatti, premi Pulitzer 2021, i Santi Palacios, Premi Nacional de Fotografia i guardonat al World Press Photo, entre altres reconeixements. La conversa, moderada pel periodista Juan María Rodríguez, director de Full Frame, va posar sobre la taula la rellevància del fotoperiodisme com a altaveu de les injustícies, els conflictes i els grans reptes de la nostra època i com aquesta condició contrasta amb la precarietat de la professió.

En la cloenda de l’acte, Glòria de Miguel, la vídua d’Héctor Zampaglione –qur va morir fa poc més de dos anys–, va agrair a tothom la iniciativa, alhora que assegurava que l’homenatjat hauria estat molt feliç en veure una trobada de tant nivell de la professió a què havia dedicat la vida. El president de l’Associació Fotogràfica el Masnou (FEM), Edu Gisbert, visiblement emocionat, va recordar també la figura de Zampaglione i la seva contribució a la difusió de la fotografia. Gisbert també va remarcar el suport rebut per part de les administracions i organismes que han fet possible la convocatòria, així com la confiança que ha mostrat tot el sector del fotoperiodisme.

D'altra banda, la regidora de Cultura, Neus Tallada, també va voler recordar l’aportació de Zampaglione a la vida social del Masnou, així com l’activitat de la FEM. L’acalde del Masnou, Jaume Oliveras, va mostrar-se molt satisfet amb l’èxit dels Premis Zampa i va explicitar el compromís de l’Ajuntament del Masnou amb les properes edicions. En els mateixos termes es va expressar Josep Puig, president de La Fundació La Calàndria, que també va posar de manifest la importància del fotoperiodisme per tenir una actitud crítica davant el món. Els Premis Zampa han comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de Photographic Social Vision i el Sindicat de la Imatge UPIFC.

Galeria d'imatges del I Premi Zampa.
Fotògraf: Ramon Boadella

I edició dels premis Héctor Zampaglione