Prop de 150 masnovins entre les 66.590 persones a les quals es va instruir procediments judicials militars

Última revisió 07-09-2018 14:18
01/07/2017

Fossar de la Pedrera del Cementiri de MontjuïcEl passat 7 de juliol, l’Arxiu Nacional de Catalunya va publicar la relació de persones a les quals es va instruir un procediment judicial militar durant la dictadura de Franco, en aplicació de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de víctimes del franquisme, aprovada el 29 de juny pel Parlament de Catalunya. Dita llei encomana a l’Arxiu Nacional de Catalunya a fer pública una relació de persones a les quals es va instruir procediments judicials militars (consells de guerra, diligències prèvies i similars), i l’ autoritza a actualitzar la llista si té coneixement de l’existència de processos que no s’han inclòs en la relació inicial.

La llista, que ja ha estat publicada, presenta les víctimes ordenades alfabèticament: 66.590 són persones físiques, de les quals aproximadament 150 eren del Masnou, i 15 són persones jurídiques. Hi ha persones a les quals es va instruir més d’un procediment.

La relació inclou cognoms i nom de la persona represaliada, sexe, tipus de procediment (consell de guerra, diligències prèvies o similars), número de causa, data d’inici de la causa, data d’aprovació de la sentència o altra resolució, pena imposada i commutació o l’ indult demanat. Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc2

També s’hi indiquen les persones que van ser executades. En aquest sentit, segons el llibre “Història del Masnou” escrit per Rosa Toran i editat per l’Ajuntament Masnou, tres masnovins van ser condemnats a mort: Pere Adrover Font, Miquel Colomer Juriol, i Salvador Marfà Martí.

L’Ajuntament preveu encarregar un estudi sobre els consells de guerra per aprofundir-hi.

Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc
Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc