Una xerrada informativa dona el tret de sortida als pressupostos participatius

Última revisió 05-02-2020 07:54
04/02/2020

Ja es poden presentar propostes, fins al 23 de febrer, per decidir la destinació de 500 mil euros dels comptes municipals

Una cinquantena de persones van assistir ahir al vespre a la sessió informativa sobre els pressupostos participatius, que va tenir lloc a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre. L’Ajuntament engega aquesta iniciativa per tal que la ciutadania decideixi la destinació de 500.000 euros dels pressupostos municipals dels exercicis 2020 i 2021 (250.000 euros cada any). A la xerrada hi va acudir un públic molt heterogeni, d’edats i condicions diverses. Algunes persones van anar-hi a títol individual; d’altres, com a representants d’entitats.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va donar la benvinguda a tothom i va recordar que al mandat anterior ja s'havia organitzat una experiència de participació ciutadana relativa a les inversions, però que ara es volia aprofundir. En l’anterior ocasió, la ciutadania podia votar entre una llista de projectes predeterminats per l’Ajuntament. Ara s’inverteix aquest primer pas: és la ciutadania qui pot presentar propostes d’inversions de forma oberta. Oliveras també va precisar que en aquest procés es decideix sobre els recursos dels pressupostos del 2020 i del 2021, però que es vol donar continuïtat a l’experiència, de manera que es preveu fer un altre procés participatiu vinculat als comptes municipals del 2022 i del 2023.

Gerard Quiñones, de Neòpolis, l’empresa experta en processos participatius contractada per l’Ajuntament, va conduir la resta de la sessió. Primer va detallar el funcionament del procés alhora que aclaria els dubtes que expressava el públic. Per exemple, cal assenyalar que cada persona o entitat pot fer arribar tantes propostes com vulgui. Ara bé, s’han de presentar de manera independent: un formulari o butlleta per a cada proposta. A més, només s’acceptaran propostes d’inversions, que són “despeses destinades a tot allò que es pot construir i adquirir i que és perdurable en el temps”. 

Un cop feta l’explicació, prop d’una trentena de persones van participar en la segona part de la sessió. Van organitzar-se en grups per tal de debatre idees i formular propostes allà mateix. En van sortir vuit, que ja s’han incorporat al procés i que es van sumar a les catorze que ja s’havien recollit per Internet ahir mateix, dia en què s'havia obert la recollida de propostes.

Propostes

Amb aquesta sessió s’ha iniciat la primera fase del procés participatiu: la recollida de propostes. Tothom qui ho desitgi pot fer arribar les seves idees, fins al 23 de febrer, a través de dos canals:

El web esmentat conté informació sobre el procés participatiu: qui pot fer propostes, com s’han de presentar, exemples d’inversions, les fases que el componen... A més, es pot escriure a participaciociutadana@elmasnou.cat per aclarir qualsevol dubte addicional.

Després de la fase de recollida de propostes, l’equip tècnic de l’Ajuntament descartarà aquelles que no siguin viables, en el cas que no compleixin les condicions establertes. Un cop garbellades, la ciutadania masnovina votarà per decidir la destinació dels 500.000 euros pressupostats.