La platja per a gossos tanca l'any de prova amb una valoració positiva

Última revisió 23-10-2018 08:14
22/10/2018

El Masnou tanca amb una valoració positiva el període de prova d’un any de l’àrea d’esbarjo per a gossos creada en una de les platges del municipi. La platja per a gossos té una llargada de 400 metres, des del límit amb Montgat fins al pas soterrat de la urbanització de Can Teixidor. En aquest punt, unes roques la separen de la resta de la platja del Masnou.

Aquest espai es va habilitar per a gossos l’agost del 2017 i se n’ha estat valorant el funcionament fins a finals de setembre del 2018. D'acord amb el bon resultat obtingut, l’informe tècnic que valora l’experiència en proposa la continuïtat. El document assenyala que el civisme i la convivència han estat les actituds protagonistes. S’han recollit, a més, opinions satisfactòries de les persones que han utilitzat l’espai amb les seves mascotes.

Durant aquest temps, l’Ajuntament ha rebut quatre queixes. Una té a veure amb l’accés per Can Teixidor. L’escala metàl·lica que permet salvar l’escullera de roques no és adequada per a gossos, ja que se’ls poden introduir les potes als buits que presenta. A més, es troba en una zona on els temporals s’han endut quasi tota la sorra. Per tot plegat, l’Ajuntament canviarà aquesta escala per una de més accessible que quedarà ubicada en un altre punt menys afectat per la regressió de la platja. A banda, s’han fet canvis en la senyalització per fer-la més clara. L’informe proposa altres millores, com la correcta ubicació de les papereres tenint en compte l’efecte dels temporals, així com augmentar la freqüència de la neteja.

Normes d’ús

Les persones que duguin gossos a aquesta platja han de complir unes normes d’ús, basades en el civisme, la higiene i l’educació canina. Alguns dels preceptes són els següents:

  • Cal estar en possessió del carnet de tinença cívica i responsable d’animals de companyia perquè el gos pugui estar deslligat en aquest espai. En tancar-se la prova pilot, l’Ajuntament n’havia atorgat 283, el 75%, a persones empadronades al Masnou, i la resta, a habitants d’altres municipis. Els gossos de races potencialment perilloses han d’anar sempre lligats i amb el morrió posat.
  • S'ha de mantenir l’espai net i utilitzar-lo de forma cívica.
  • S'han de recollir els excrements de forma higiènica i diluir els orins amb aigua.
  • Cal vigilar el gos en tot moment.

El fet d’incomplir aquestes o la resta de normes de l’espai pot comportar sancions d’entre 100 i 2.000 euros.
 

Temporada de platja

Més enllà de la platja per a gossos, es tanca la temporada de bany a les platges del municipi  –la del Masnou i la d’Ocata, ambdues amb bandera blava– amb un informe que recull dades sobre diversos aspectes.

El servei de prevenció, salvament i socorrisme ha estat contractat per tercer any consecutiu a Pro-Activa Serveis Aquàtics, SL. El total de persones ateses entre el juny i el setembre ha estat de 282. Aquesta xifra representa un descens del 30% respecte del 2017, quan es van atendre 402 persones. Aquesta reducció s’explica, en bona part, per la disminució de les picades de meduses. Aquest estiu s’han comptat 22 assistències per motius greus, una xifra gairebé idèntica a la de l’any passat (21). En 9 d’aquests incidents es va traslladar la persona afectada a centres hospitalaris. De totes les assistències registrades, 3 han estat rescats a l’aigua, tots per cansament. En paral·lel, s’han realitzat 1.100 accions preventives per evitar incidents. Els caps de setmana, les platges del municipi han comptat amb 11 socorristes aquàtics, 9 de dilluns a divendres.

Com a activitat de sensibilització, enguany s’ha continuat el projecte de l’Espai Saludable, a la platja d’Ocata. Consisteix en una àrea de 7.000 metres quadrats on es recomana no fumar i seguir hàbits saludables, com protegir-se del sol, hidratar-se, menjar fruita... Un informador ha repartit material divulgatiu i ha realitzat un total de 32 enquestes en aquesta zona. Encara en l’àmbit de la promoció de la salut, professionals de l’Àrea Bàsica de Salut han dut a terme dos tallers de primers auxilis. Entitats com ESQUIMA i Afibromare s’han encarregat de fer-ne d’altres sobre txikung, mindfullness i reeducació postural. Just abans de l’inici de la temporada oficial de bany també es va impartir un taller de prevenció d’accidents amb l’alumnat de 4t de primària de les escoles del Masnou.

L’Ajuntament ha tornat a establir enguany el servei de la cadira amfíbia per facilitar el bany a les persones amb mobilitat reduïda. S’ofereix de manera directa i personalitzada a qui disposa de targeta especial d’aparcament per disminució física i a través dels Serveis Socials. L’han fet servir 25 persones, 10 menys que l’any passat. La diferència més significativa prové de la comparació del juliol del 2017 amb el d’enguany, quan hi ha hagut força dies amb bandera groga.

Precisament, l’Ajuntament es coordina cada estiu amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb la Direcció General de Protecció Civil per conèixer la qualitat de l’aigua i l’estat de la mar. El 75% dels dies ha onejat la bandera verda. Ha estat necessari prohibir el bany (bandera vermella) en quatre jornades, a causa de la mala qualitat de l’aigua per les fortes pluges caigudes. Aquesta circumstància i l’estat del mar (maror i marejol) han fet que onegessin les banderes grogues el 23% dels dies. De tota la temporada de bany (de finals de maig a mitjan setembre) s’ha detectat la presència de meduses en 25 jornades.

Finalment, l’Ajuntament també s’ha encarregat de fer el control sanitari de les guinguetes, per assegurar que es compleixen els requisits sanitaris i d’informació als consumidors i consumidores. S’han fet un total d’11 inspeccions sanitàries. També en l’àmbit de la salut pública, s’han efectuat 10 tractaments de desratització i control de plagues, especialment en zones de rocall en diversos punts de les platges del municipi.

 

Platja per a gossos del Masnou.
Platja per a gossos del Masnou.
Autor: Mireia Cuxart.