L'Ajuntament repartirà 40.000 mascaretes per als masnovins i masnovines

Última revisió 21-04-2020 09:15
20/04/2020

L’Ajuntament del Masnou ha adquirit un total de 40.000 mascaretes per repartir-les gratuïtament entre la ciutadania del municipi. Les primeres 20.000 arribaran aquesta setmana, i les segones, el dia 7 de maig. Un cop arribin, s’informarà pels canals habituals de comunicació de l’Ajuntament de com se’n farà la distribució. A priori, es distribuirien en diferents punts del municipi i, també, porta a porta, als col·lectius més vulnerables. L’adquisició ha tingut un cost de 31.200 euros.

Es tracta de mascaretes de tipus quirúrgic (no aptes per a ús sanitari) que tenen dues funcions bàsiques: d’una banda, protegir els altres de la contaminació de la nostra saliva i, de l’altra, protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d’altres persones.

Aquesta iniciativa coincideix amb la de la Generalitat de Catalunya, que, amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics, a partir d’avui, 20 d’abril, ha començat a distribuir mascaretes de tipus quirúrgic 2R de triple capa a través de les farmàcies de tot Catalunya. L’adquisició es fa de forma individual i després de mostrar la targeta sanitària. En principi només se’n dispensarà una unitat per persona i més endavant hi haurà la possibilitat d’adquirir-ne una altra a un cost inferior a 1 euro. Des del Departament de Salut es demana a la ciutadania que no vagi massivament a les farmàcies i trenqui el confinament només per anar a buscar la mascareta. També, cal tenir en compte que totes les mascaretes que no es dispensin es reservaran per als professionals sanitaris.

Es recorda que les mascaretes són una mesura de protecció addicional, sempre que s’utilitzin correctament, però no substitueixen les mesures de prevenció més efectives: la distància de seguretat respecte d’altres persones i la higiene de mans freqüent.

En quins casos s’ha de portar mascareta?

Actualment, es recomana l'ús de mascaretes:

 • Per entrar als establiments alimentaris, les farmàcies, els petits comerços i altres espais on es pugui concentrar gent.
 • Pel carrer, si es tracta de vies molt transitades.
 • Per desplaçar-se en transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions.
 • A la feina, quan així ho determini l’empresa en funció del risc d’exposició que hagi establert.
 • A casa, quan s’estigui en situació d'aïllament per diagnòstic o sospita de diagnòstic, i quan s’hagi de cuidar i atendre una persona malalta o sospitosa d'estar malalta.

Com s’han d’utilitzar les mascaretes?

Abans de posar-se-la, cal:

 • Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.
 • Col·locar-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense espais entre la cara i la mascareta, només el suficient per poder respirar.

Un cop posada:

 • No s’ha de tocar.
 • Si es toca, cal rentar-se bé les mans.

A l’hora de treure-se-la, cal:

 • Fer-ho des de la part del darrere o les cintes que la subjecten, sense tocar la part que pugui estar contaminada.
 • Llençar-la en una bossa tancada, si és d’un sol ús.
 • Netejar la zona d'ajustament amb la cara, si és una mascareta autofiltrant.
 • Rentar-la a 60 oC si és una mascareta casolana.
 • Rentar-se les mans abans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.

És necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les primeres 20.000 mascaretes arribaran aquesta setmana.
Les primeres 20.000 mascaretes arribaran aquesta setmana.