Un cap de setmana amb música, teatre i aprenentatges sobre drets humans

Última revisió 04-05-2023 09:23
02/05/2023

La reunió al Masnou de l’Escola de Defensores culmina amb la creació d’un mural a la plaça de la Llibertat

El cap de setmana passat ha comptat amb una agenda ben variada d’activitats que s’han dut a terme al Masnou. N’hi ha hagut de culturals, com un nou concert del cicle Música a Vallmora i una obra representada per l’alumnat de Més Q Teatre, però també la interessant xerrada “Justícia climàtica, drets globals”, que s’ha organitzat dins la segona edició de l’Escola de Defensores, un espai d’intercanvi i aprenentatge sobre la tasca que fan les dones en la lluita pels drets humans en diversos països del món.

Aquesta trobada va tenir lloc divendres al vespre, a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre. El públic que va assistir-hi va poder conèixer les experiències en lluites i resistències de cinc persones que defensen els drets ambientals en països que pateixen conflictes socials i armats: Ariane Araújo, del Movimento dos Trebalhadores Rurais Sem Terra (Brasil); Óscar Echeverri, de la Corporación Centro de Promoción del Desarrollo Territorial (Colòmbia); Cynthia Deduro, del moviment indígena Lumad (Filipines); Necmettim Türk, de la Universitat d’Hamburg (sobre el Kurdistan); i Nawal Khalil Moh’d Yousef, de Palestinian Farmers’ Union (Palestina).

Totes aquestes persones van compartir reflexions sobre quin és el paper que fan les defensores del medi ambient, els drets globals pels quals lluiten, les amenaces que pateixen i els motius i interessos que les originen. Xavier Caparrós, de Cistella Verda El Masnou, es va encarregar de moderar aquesta taula rodona, mentre que Ángela Landete va exercir d’intèrpret d’anglès i castellà. L’acte es va completar amb la projecció del curtmetratge documental UMA. Edu Ponces, que n’és coautor, va presentar aquesta obra, que alhora és part del projecte fotoperiodístic Primary, de l’organització Ruido Photo.

A més a més, aquesta edició de l’Escola de Defensores ha deixat un testimoni artístic que romandrà al Masnou. Es tracta d’un mural que s’ha fet a la paret cega que es troba al costat del que homenatja els gegants del municipi, a la plaça de la Llibertat. Es va pintar durant el dissabte i el diumenge, amb la feina de diverses mans capitanejades per les artistes urbanes colombianes Tropidelia i Daniela. Les activitats que s’han fet al Masnou amb motiu de la segona edició de l’Escola de Defensores han estat organitzades per International Action for Peace, l’Associació Catalana per la Pau i l’Ajuntament del Masnou, amb la col·laboració i el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, la Generalitat de Catalunya, la Diputació, Ruido Photo i Cistella Verda el Masnou.

Música, teatre i molt més

A banda, durant aquest cap de setmana hi ha hagut al Masnou altres manifestacions artístiques i culturals. Per exemple, el concert de Busquets, Traver & Buch, dins del cicle Música a Vallmora. El parc més gran del Masnou va tornar a ser l’escenari d’una iniciativa ben reeixida. Així ho demostra el fet que aplegués, de nou, un públic força nombrós que va gaudir d’allò més del repertori interpretat per Tito Busquets (bateria), Josep Traver (guitarra) i Josep Buch (baix). L’actuació va tenir lloc a l’hora del vermut, al costat de la guingueta del parc, El Pati de Casa. El proper concert del cicle serà el 3 de juny, a les 22 h, amb la Big Band Jazz Maresme.

El teatre ha estat una altra de les arts presents al Masnou aquests darrers dies, gràcies a la representació de “El club de las poetas muertas”, el divendres al vespre, a l’Espai Escènic Iago Pericot. El públic va presenciar el muntatge creat per l’escola Més Q Teatre amb l’alumnat del grup de mitjans (entre 14 i 17 anys). La trama de l’obra relata la història d’un grup d’estudiants que, la tardor del 1959, comença un nou curs a l’Acadèmia Welton. Un nou professor, el senyor Keating, les inspira a experimentar nous horitzons, desenvolupar l’esperit crític i descobrir els seus propis camins.

A més a més d’aquests actes, val la pena esmentar que aquest cap de setmana també va tenir lloc la quarta jornada del cinefòrum que organitza el Centre de Formació de Persones Adultes (CFPAM). Obert a tothom, els curtmetratges que s’hi projecten aborden temàtiques i conflictes socials. En aquesta ocasió, s’hi van veure films que reflexionen el voltant de les violències masclistes: Carne, Cosas de chicos i ¿Me vas a gritar?. La darrera jornada del cinefòrum tindrà lloc el 26 de maig.

Diumenge al matí va arribar el torn de la visita guiada a l’exposició “L’Escola de Treball i d’Estudis Secundaris del Masnou”. Les persones que s’hi van apuntar van sortir molt satisfetes d’un viatge en el temps que les va fer conèixer una de les iniciatives més importants en matèria d’educació al municipi durant els anys republicans. La mostra, que es pot visitar fins al 14 de maig, revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la II República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat. 

El matí anterior, el de dissabte, una quinzena de nens i nenes van assistir a l'espai d'acollida infantil "El Masnou concilia". S'hi fan activitats educatives i de lleure i servei de canguratge, cosa que proporciona temps lliure a mares i pares. Funciona els dissabtes al matí. Per gaudir d'aquest servei, cal inscriure l'infant prèviament

Galeries d'imatges

Música a Vallmora: Busquets, Traver & Buch

Teatre: