Es tanca el centre de menors tutelats del Masnou, que recuperarà l'ús d'alberg turístic

Última revisió 08-09-2020 09:50
28/08/2020

Es vol crear un altre recurs estable per als joves que s’han integrat al municipi

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) tanca el centre d’acollida del Masnou per a menors que migren sols. Concretament, ha estat ubicat durant gairebé dos anys a l’alberg Josep Maria Batista i Roca, conegut també com a centre Balquer, un equipament que pertany a l’Agència Catalana de Joventut. Per tant, l’edifici recuperarà la seva funció com a allotjament turístic.

El tancament com a centre de menors s’ha estat fent de forma esglaonada. Des del mes de juny s’han estat traslladant joves tutelats, fins a aquest dijous, quan n’han marxat els darrers. Són dos els motius principals d’aquesta decisió. D’una banda, l’aposta per prioritzar centres més petits i distribuïts pel territori català. De l’altra, la recuperació de l’ús original de l’edifici com a alberg turístic de joventut.

Durant aquests dos mesos, els menors tutelats que estaven acollits en aquest alberg han estat distribuïts en centres d’arreu del territori català, si bé s’està treballant en la creació d’un recurs estable al Masnou per als que s’han integrat al municipi. Una comissió gestora, d’acord amb l’estratègia del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, serà l’encarregada de dur a terme les tasques de planificació i derivació, que també inclouen els qui són extutelats perquè han assolit la majoria d’edat, juntament amb els serveis socials de l’Ajuntament i els dinamitzadors i dinamitzadores que treballen amb ells.

El desmantellament definitiu ha estat anunciat per la DGAIA en una reunió telemàtica que va tenir lloc ahir, 27 d’agost. Hi van participar l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes. De fet, Cabanes va avançar aquests canvis en una reunió celebrada a principis de juny amb representants de l’Ajuntament i dels cossos de seguretat.

Dos anys com a centre d’acollida

La Generalitat de Catalunya va decidir reconvertir-lo en centre d’acollida temporal d’emergència per a joves que migren sols el setembre del 2018. Inicialment estava dotat amb 92 places. Més endavant, es va transformar com a centre d’acollida de menors tutelats, amb la meitat de places.

La reconversió temporal de l’alberg en centre de menors va anar seguida de l’empadronament dels joves migrants al Masnou i de la creació de les taules de treball, dins l'entorn institucional, i d’acollida, amb representació d’entitats, que han treballat en diferents programes per a la integració d’aquest col·lectiu al municipi en diferents àmbits (formatiu, laboral, relacional, ...). A finals de novembre de l’any passat es van contractar dos professionals de la dinamització cívica. Aquesta va ser una de les mesures del pla de suport específic del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a municipis que acullen joves immigrants, ideat per millorar-ne l’acollida i la inclusió al territori.

No obstant aquests esforços, la ubicació del centre d’acollida al Masnou no ha estat exempta de tensions. El punt àlgid va arribar el  juliol del 2019 quan, després d’una temptativa d’agressió sexual durant la revetlla de Sant Pere per part d’un jove tutelat, que van impedir altres joves tutelats, es va produir un atac al centre de menors el 4 de juliol, després de diverses mobilitzacions veïnals. Justament, i com a resposta a aquells fets, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Masnou van comparèixer en exercici de l’acció popular davant uns fets que podrien ser constitutius de delictes d’odi i desordres públics. Uns dies després de l’atac, unes 500 persones es van manifestar per condemnar les agressions sexuals i l’intent d’assalt a l’alberg. En aquests moments, l’Ajuntament està en procés de formular l’escrit d’acusació en espera del judici contra els responsables de l’atac al centre d’acollida, que es preveu imminent.

Alberg Josep Maria Batista i Roca.
Alberg Josep Maria Batista i Roca.