Recorregut Masoliver


Ruta literària pels indrets del Masnou que han esdevingut una referència geogràfica i espacial clau en l’obra narrativa i en la poesia de Juan Antonio Masoliver Ródenas.

L’activitat Els ulls de la memòria del Masnou proposa una passejada pel Masnou a través de l’obra literària, narrativa i poètica, de l’escriptor masnoví.

Per a més informació, podeu contactar amb la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Masnou, al telèfon 93 557 18 51, o enviant un correu electrònic a l’adreça cultura@elmasnou.cat.

Per participar a la ruta guiada, cal emplenar el formulari:

Mapa

Llibret: Recorregut literari Masoliver

Juan Antonio Masoliver Ródenas

Obra i resum biogràfic

Juan Antonio Masoliver Ródenas.

· Llibres publicats per Juan Antonio Masoliver Ródenas (Editorial Acantilado)

Juan Antonio Masoliver Ródenas va néixer a Barcelona el 12 de gener de 1939, fill d’una família establerta al Masnou des dels temps de la Segona República. Va passar la seva infantesa al municipi maresmenc, on va cursar els seus primers estudis a les Escolàpies i l’Acadèmia Balmes. A partir dels nou anys, va estudiar a Barcelona, amb la qual cosa va viure entre el Masnou i la capital catalana.

Acabada la llicenciatura en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, va fer de lector durant un any en un institut de Gènova. Poc temps després de tornar d’aquesta experiència es traslladà al Regne Unit. Ocupà el càrrec de cap d’estudis i director en funcions de l’Instituto de España –que posteriorment esdevindria l’Instituto Cervantes– de Londres. Ha estat catedràtic de Literatura Espanyola i Llatinoamericana, investigador i cap de departament fins a la seva jubilació de la Universitat de Westminster de Londres.

Ha col·laborat o col·labora en nombrosos suplements culturals i revistes, com South, de Londres, Vuelta, La Jornada Semanal, Fractal, Letras Libres i Crítica, de Mèxic, Hora de poesía, de Barcelona, o Cuadernos Hispanoamericanos, de Madrid. És crític literari del suplement Cultura/s de La Vanguardia de Barcelona. Ha escrit nombrosos textos assagístics. Una àmplia recopilació d’articles i assajos seus sobre literatura espanyola i mexicana ha estat recollida al volum Voces contemporáneas (2004) i Las libertades enlazadas (2000), respectivament.

El 2004 va tornar a instal·lar-se al Masnou. Se’l considera un dels poetes més destacats entre els autors defensors de la poesia del coneixement. Com a narrador, és una de les veus més originals de la literatura espanyola de la segona meitat del segle XX i començaments del XXI. Diversos estudis l’ubiquen entre els precursors de l’autoficció.
 

Degustació

(Paraísos a ciegas)
Soy Masoliver

buscando compañía

como un espejo en una casa oscura.

Si no me miras, no me encuentro

ni encuentro mi pasado.

Antes de ser yo viví

la vida que no recuerdo.

No estaba solo. Vivía

la plenitud del vacío.

Ahora soy

las palabras inútiles que escribo

tratando de encontrarme.
 

(El ciego en la ventana)
Si duermes con los ojos

de las calles de entonces

te despiertas en las calles olvidadas
 

(La inocencia lesionada)
He decidido romper por fin el silencio que pesa, como una maldición, en la historia de mi pueblo de veleros y habaneras, de banderas y sardanas y de dulces sueños limpios de pesadillas que siguen persiguiendo a los que vieron lesionada para siempre su inocencia.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 25-04-2019 17:28