Un cap de setmana nodrit d'exposicions

Última revisió 14-04-2021 13:18
13/04/2021

El cap de setmana passat va estar marcat per l’obertura de diferents exposicions al municipi. D’una banda, les d’alumnes de l'Escola Ocata i l'Institut Mediterrània del Masnou, a la Casa de Cultura i l’Espai Casinet, respectivament. De l’altra, tres exposicions sobre la commemoració de la proclamació de la Segona República, a l’Edifici Centre. Tot i les restriccions, els actes d’obertura de les mostres van demostrar la bona acollida per part de la població masnovina.

Durant els parlaments de l’alcalde, Jaume Oliveras, i la regidora de Cultura, Neus Tallada, a les exposicions de l’alumnat que van obrir divendres, 9 d’abril, van remarcar la importància de la col·laboració amb els centres que donen una importància especial a les arts plàstiques en els seus programes. A l’Institut Mediterrània, els edils van felicitar els nois i noies per la tasca realitzada i els van animar a continuar treballant. I a la Casa de Cultura, amb l’Escola Ocata, van agrair la tasca de l’exdirector, Jordi Navarro, i la seva visió interdisciplinària per enfocar un projecte participatiu que demostra la utilitat de l’art per aprendre continguts de totes les disciplines.

Totes dues mostres, que es podran visitar fins al 9 de maig, estaven programades per al curs 2019-2020, però no es van poder dur a terme pel confinament i les restriccions de la crisi sanitària de la COVID-19. Finalment, aquest any sí que han estat possibles, tot i que també condicionades per les restriccions viscudes.

La inclusió d’aquestes exposicions en la programació d’arts visuals respon a la voluntat de l’Ajuntament de treballar per crear xarxa entre els diferents agents implicats en les manifestacions artístiques i culturals de la vila. Comptar amb un institut de batxillerat artístic és un recurs important que l'Ajuntament, mitjançant la Regidoria de Cultura, vol integrar en la seva tasca de promoció de les arts visuals. D’altra banda, es va treballar el projecte de l’Escola Ocata perquè és un centre que en el seu enfocament educatiu atorga una presència destacada a les manifestacions artístiques.

D’altra banda, dissabte, 10 d’abril, es va obrir una mostra que consta de tres exposicions dedicades a commemorar la proclamació de la Segona República. Tant l’alcalde com la regidora van donar la benvinguda als assistents i van explicar un tastet de les exposicions.

La primera, “Les llavors del progrés (1931-1936)”, és una mostra que ja es va poder veure a l’espai Casinet l’any 2018. Aquesta mostra parla sobre l’obra de govern d’aquells anys, i els canvis i millores en diversos àmbits de la societat que es van produir en aquella època, com en l’ensenyament, el món laboral, etc. La segona, “Visca la República! 90 anys”, ha estat realitzada amb la Diputació de Barcelona, en la qual els diversos museus de la xarxa de Museus Locals exposen un aspecte vinculat a la proclamació de la República l’any 1931. En el cas del Masnou, s’explica la Biblioteca Enciclopèdica Popular, un projecte cultural que va néixer pocs dies després de la proclamació de la República i que va finalitzar un cop es va acabar la guerra. Aquesta biblioteca va reunir un fons de 1.300 llibres i va organitzar una gran varietat d’actes culturals. Alguns d’aquests llibres es poden veure a la mostra. La tercera, “Els rostres de la República al Masnou”, s’ubica al vestíbul del Museu i hi ha exposats els retrats i biografies de diverses persones que van coincidir al Masnou en l’època de la República i que van ser rellevants en el seu camp, com per exemple, Maria Canaleta, Josep Torrubia o Rafael Bori. Totes es podran veure fins al 7 de maig.