El curs escolar també enceta les trobades entre l'Ajuntament i els equips directius dels centres

Última revisió 19-09-2022 08:41
15/09/2022

El 29 de setembre s’inaugura el Monument a la Comunitat de Mestres del Masnou, obra de Jordi Alumà

El 14 de setembre ha tingut lloc la primera trobada del curs escolar 2022-2023 entre l’Ajuntament i els directors i directores dels centres educatius del Masnou. S’han reunit per parlar de l’inici del curs, que enguany té canvis importants incorporats pel Govern de la Generalitat, però també d’altres temes per donar una millor resposta a les necessitats de l’alumnat del Masnou durant l’etapa escolar.

Les complicacions derivades dels canvis en el calendari o el currículum escolar han encetat la trobada. Els professionals de l’educació acadèmica han coincidit que per poder complir les noves instruccions del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya havien hagut de fer uns canvis precipitats en la planificació, sobretot pel que fa a l'avançament del calendari i la jornada intensiva.

També, bona part de la reunió ha versat sobre les propostes de millora per fer més efectives les comissions socials dels centres educatius. Aquestes comissions tenen per objectiu reduir i prevenir els possibles factors de risc en els infants i els adolescents escolaritzats. Hi intervenen tant els professionals de l’àmbit educatiu com els dels Serveis Socials de l’Ajuntament, que incideixen tant en els infants com en les seves famílies per garantir una intervenció integral. El reforç del treball en xarxa i l’intercanvi d’informació, i l’adaptació de la periodicitat de les trobades segons les necessitats, han estat dues de les millores acordades.

Amb la mateixa voluntat de millorar el treball coordinat entre els Serveis Socials municipals i els centres educatius, s’ha parlat del Protocol d’absentisme, per potenciar accions més ràpides i directes en casos d’absentisme escolar. Aquest Protocol regula les estratègies i actuacions per prevenir, diagnosticar i actuar de manera precoç en casos de la no-assistència d’alguns infants a l’escola de manera regular, cosa que vulnera el dret i l’obligació quant a la seva educació.

Finalment, es van tractar temes diversos, com la preparació del Dia Escolar de la No-violència i la Pau, una jornada reivindicativa per difondre els valors de la no-violència i la pau, i el proper Consell dels Infants, en què l’alumnat aprèn sobre el municipi i el funcionament democràtic, a més d'aportar idees i fer propostes per millorar el Masnou.

L’alcalde, Jaume Oliveras, va aprofitar la trobada per recordar als caps directius dels centres que el proper 29 de setembre s’inaugura el Monument a la Comunitat de Mestres del Masnou, obra de Jordi Alumà.

Una nova escultura presidirà el parterre central de les escales del carrer de Maria Ferrer Mosset, que menen a la porta principal de l’Escola Ocata. El disseny va ser creat per Jordi Alumà Masvidal, que va morir el 8 de juny del 2021, amb 97 anys. El monument consta d’un monòlit de pedra. En un dels costats, el que mira a l’escola, hi haurà una planxa de ferro amb una frase de la pedagoga i professora masnovina Rosa Sensat: “La llibertat és una conquesta a què la humanitat arriba per mitjà de l’educació i la cultura”. A l’altre cantó, s’hi podrà veure un rostre, també en una planxa de ferro, i creat amb l’estil tan característic d’Alumà, reconegut internacionalment.

L’Ajuntament ha invertit 6.050 euros (IVA inclòs) per a la realització del disseny artístic i per a la cessió exclusiva dels drets d’explotació d’aquesta obra. Alumà va rebre, entre altres reconeixements, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla de la Vila del Masnou. És el creador, per exemple, de la decoració pictòrica del saló presidencial del Comitè Olímpic Internacional, a Lausana. L’escultura dels jardins de la Nimfa, al Masnou, és també obra seva.