El Ple aprova modificacions de crèdit de 2,4 milions d'euros alliberats del romanent

Última revisió 07-05-2021 15:00
07/05/2021

El Ple extraordinari del maig va aprovar dues modificacions de crèdit per valor de 823.500 euros i de 1.545.503,20 euros cadascuna. Aquesta aprovació, que va comptar amb el vot favorable de l’Equip de Govern (ERC i PSC, 12 vots) i de Fem Masnou (3 vots), i les abstencions de la resta de formacions polítiques, permet incorporar prop de 2,4 milions d'euros del romanent de tresoreria al pressupost per a aquest 2021 per destinar-los a augmentar partides afectades per la manca d’ingressos, a nous projectes i, també, a inversions.

Tal com va explicar l’alcalde, Jaume Oliveras, el destí d'aquests 2,4 milions d'euros seran més de cinquanta accions de diversos àmbits: mesures per fer front a la COVID-19 i per al foment d’activitats, mesures socials, promoció econòmica i ocupació, serveis generals i modernització, impuls de la nova empresa municipal i la mobilitat, nous projectes, i la millora de la via pública i els edificis. “La proposta es basa en els eixos que vam presentar a l’inici de mandat al Pla d’actuació municipal, amb les incorporacions del Pla de reactivació social i econòmica fruit de la pandèmia, els acords establerts en la constitució del nou Govern amb el grup socialista i els objectius de desenvolupament sostenible”, va exposar el batlle. Oliveras es va mostrar convençut que “aquestes mesures permetran impulsar l’acció de govern i assentar unes bases sòlides per facilitar la sortida de la crisi” i va anunciar que “el Govern ja es posa a treballar en el pressupost del 2022 i segurament hi podrem incorporar algun romanent més, especialment en l’àmbit de la creació de l’ocupació”.

L’alcalde també va recordar que el pressupost municipal 2021, condicionat per la crisi sanitària, va patir una disminució d’1,7 milions d’euros pel que fa a ingressos i despeses. Quan va ser aprovat, el novembre de 2020, Oliveras va anunciar que seria revisat de manera integral abans de l’estiu, quan s’hi poguessin incorporar romanents com l’aprovat en aquest Ple. L’alcalde va destacar tres àmbits que són fonamentals en aquest mandat: l’educació, l’agenda verda i la salut. “I aquestes modificacions de crèdit reforcen aquests pilars bàsics que ja vam incorporar en el pressupost del 2021”, va afegir.

Aquestes modificacions de crèdit van comptar amb el suport de la formació Fem Masnou. La seva portaveu, Neus Villarubia, en prendre la paraula va aclarir que “aquesta no és la proposta de romanents que Fem Masnou hauria elaborat [...]. En general no ens agradava, però l’hem intentada millorar en la mesura del possible mitjançant esmenes realistes que poguessin ser acceptades”. Les esmenes d’aquesta formació incorporen més de 100.000 euros a partides destinades a polítiques socials “i tenen dos objectius clars: revertir a través dels romanents una part de les retallades del pressupost del 2021 respecte el del 2020 i, d’altra banda, abordar mitjançant polítiques públiques decidides els efectes negatius de la COVID-19 a la nostra població”, va explicar. Les propostes de Fem Masnou es divideixen en quatre àmbits, els que la formació creu que han de ser més reforçats: la feminització de la vulnerabilitat, els ajuts al lloguer, la dinamització comercial, i les activitats per a la infància i la gent gran. En diverses ocasions durant el Ple, l’alcalde va agrair aquestes incorporacions de Fem Masnou, “que reforcen i milloren la proposta”.

D’altra banda, JxCAT-Units, Cs i la CUP van abstenir-se en la votació i el seu vot va ser justificat per diversos motius, centrats en el fet que les modificacions d’aquest Ple estan vinculades al pressupost aprovat del 2021.

“Avui s’aproven inversions que són necessàries i d’altres que no ho són tant, i també es deixen accions i inversions necessàries al calaix.” Així va començar la seva intervenció Fèlix Clemente. El portaveu de la CUP va fer un repàs de les “propostes i crítiques constructives” fetes per la formació “que no es veuen reflectides” en aquestes modificacions. Pel que fa a l’habitatge, “les inversions es limiten a ajuts del lloguer i a la rehabilitació [...] i considerem que les ajudes al lloguer són necessàries, però pal·liatives, perquè perpetuen el problema de fons de l’habitatge”, va dir. El portaveu va explicar que “amb l’ajut al lloguer assegures els guanys al propietari, però no es fa res per solucionar la precarietat de les llogateres”. “En tot cas —va afegir— aquesta mesura hauria d’anar acompanyada d’una altra, com la contractació d’advocats per recuperar els pisos buits que són propietat de bancs i grans tenidors”. Una altra inversió a la qual va fer esment com a no necessària actualment va ser la renovació dels vehicles de la Policia Local i també va referir-se a la insuficient inversió en instal·lacions esportives. Per contra, Clemente va celebrar la incorporació de les auditories que es faran als serveis externalitzats i l’ampliació de la xarxa wifi, “tot i que arribarà amb retard”.

Frans Avilés (Cs) va justificar la seva abstenció per dos motius: d’una banda, el vot contrari de la formació al pressupost del 2021, però, de l’altra, les incorporacions fruit d’aquestes modificacions de crèdit “que recullen un 80% de les demandes fetes pel nostre grup que demanàvem que es reflectissin en el pressupost”. El portaveu de la formació taronja va destacar les següents: la renovació dels vehicles de la Policia Local, la prestació d’urgències socials, els convenis per fer aportacions a les entitats esportives, el suport a les polítiques d’habitatge, les subvencions als emprenedors, actuacions de promoció de la salut comunitària, la dinamització i promoció comercial del Mercat i activitats de la infància.

Per part de JxCAT-Units, el seu portaveu, Romà López, va mostrar el desacord amb la proposta perquè “la quantitat utilitzada en romanent en aquesta modificació de crèdit és insuficient per a les necessitats dels masnovins i masnovines”. López va explicar que les propostes d’aquesta formació no havien estat acceptades, “però volem deixar dues coses clares per a futurs pressupostos o futures modificacions: calen més diners per a la via pública, les calçades i voreres estan molt deteriorades, i per a l’aplicació dels plans locals, com el de joventut o el d’habitatge, ja que moltes de les accions que inclouen no tenen un pressupost associat o no és suficient per executar-les”. També va explicar el seu posicionament per la seva vinculació al pressupost 2021, “ocasió en què vam votar en contra perquè rebutjàvem l’augment de la despesa dels salaris destinats a regidors i regidores del Govern”. D’altra banda, però, “cal dir que hi ha partides d’aquesta modificació que sí que creiem necessàries i que ajuden a desenvolupar el Pla de reactivació, del qual nosaltres som promotors”, va afegir.

Per tancar el debat, l’alcalde va voler replicar les intervencions dels grups municipals. “Quan vam aprovar el pressupost de 2021 ja vaig anunciar que era un pressupost incomplet i per això algunes de les esmenes que van proposar alguns dels grups ara s’hi han vist sortosament incorporades”, els va dir. Quant a les inversions, va dir que “la capacitat inversora d’un ajuntament és limitada i, per tant, posar noves partides d’inversió a aquest pressupost seria contraproduent per a la seva execució”. En concret, es referia a les destinades a la via pública, ja que “el pressupost ja n’incorpora una partida molt important”, i va recordar que les destinades a habitatge havien quintuplicat la seva dotació des del 2018.  “Per a les instal·lacions esportives tenim una programació d’aquest mandat i, per exemple, per als anys 2021 i 2022 tenim finançades ja la pista esportiva de Vallmora i l’ampliació del pavelló”, va explicar. Finalment, va recordar que “l’ús del romanent té unes característiques específiques i determinades i no tot es pot utilitzar per romanent”.

En què es gastaran els diners del romanent?

Podeu consultar-ho a la proposta aprovada en el Ple extraordinari d’ahir.

Documents adjunts