El Ple condemna per unanimitat la invasió d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus

Última revisió 21-03-2022 09:43
18/03/2022

El Masnou se solidaritza amb el poble ucraïnès i es compromet a oferir ajuda i espais d’acollida per a persones refugiades

El Ple municipal de març, celebrat ahir al vespre, va aprovar per unanimitat una declaració institucional “de suport al poble d’Ucraïna i per la fi de la guerra”. El text original, presentat per JxCAT-Units pel Masnou, es va modificar abans de sotmetre’l a votació per tal d’integrar-hi les esmenes plantejades per ERC i Fem Masnou.

Romà López, portaveu de JxCAT-Units, va ser l’encarregat de llegir una declaració que deixa ben clar “el rebuig del consistori contra la guerra” i condemna “el conflicte armat i les agressions de la Federació Russa sobre la població, el territori i la sobirania d’Ucraïna”. També expressa la predisposició del municipi per “oferir espais d’acollida i refugi al Masnou” per als refugiats i refugiades que arribin a Catalunya fugint de la guerra. De fet, el mateix document insta l’Ajuntament a demanar a la Generalitat de Catalunya que es pugui utilitzar l’alberg Batista i Roca si es necessita com a espai d’acollida. A banda, expressa la determinació del municipi per participar “en accions d’ajuda i assistència”, tot explicitant la solidaritat del Masnou envers la població ucraïnesa i demanant “la fi immediata de les hostilitats”.

Val a dir que l’Ajuntament ja està duent a terme una part substancial de les accions que es recullen a la declaració en solidaritat amb el poble ucraïnès, tal com va detallar l’alcalde, Jaume Oliveras, a l’inici de la sessió plenària. Ja en el torn d’intervencions, just abans de votar la declaració, Yulay Martínez, regidora d’Acció Social, va incidir en “la importància de fer pressió per aturar aquesta barbàrie” i va recordar el paper cabdal que tenen els ajuntaments a l’hora d’acollir persones refugiades, pel fet de ser l’administració més propera a la ciutadania. Va aprofitar, a més, per recordar el viatge solidari que ja està en marxa. Un autocar ha de recollir, a la frontera entre Polònia i Ucraïna, un grup de persones que han escapat de la guerra i que arribaran al Masnou els propers dies. Aquest viatge l’han organitzat dues entitats, Vida Significativa i Productors Solidaris, amb la col·laboració de l’Ajuntament, Autocars Font i les empreses Ramon Clemente i Sigfried Holding AG.

Les regidores de Fem Masnou i de la CUP Isa Redaño i Mireia Noy, respectivament, també van condemnar sense embuts aquesta guerra, exigint “l’aturada immediata de les agressions”, i explicitant la seva solidaritat envers el poble ucraïnès. Ara bé, també van ser les dues veus que van expressar més matisos respecte a l’actitud dels governs occidentals. Ambdues van celebrar que els països de la Unió Europea acullin sense traves les persones ucraïneses que fugen de la guerra, però van denunciar que, per contra, “es rebin amb cops de porra les que arriben des d’altres parts del planeta”, en paraules d’Isa Redaño. “La solidaritat ha de ser amb totes les persones refugiades, vinguin d’on vinguin” va afirmar Noy, tot recordant els milers de persones que moren intentant creuar el Mediterrani (més de 20.000, segons Nacions Unides, entre el 2014 i el 2020).

Tant Noy com Redaño van censurar el discurs bel·licista, advocant per la desmilitarització, la diplomàcia, el diàleg i la pacificació. Redaño, a més, va criticar la cursa armamentista i va manifestar sentir-se preocupada pel protagonisme creixent de l’extrema dreta en els dos bàndols d’aquesta guerra. D’una banda, al cantó rus, “representada per Putin, un personatge homòfob, misogin i totalitari”. “També per l’extrema dreta ucraïnesa, normalitzada pel govern, dins de l’exèrcit, amb grups com el batalló Azov, els primers en rebre les armes pagades amb els nostres impostos”. Finalment, va expressar “admiració per les persones que protesten a Rússia contra aquesta guerra”. “S’ho juguen tot. Són la nostra esperança. No a la guerra!”, va exclamar.

Monika González, regidora del PSC, va prendre la paraula per mostrar el seu agraïment a les entitats del Masnou “que fan possible l’acollida de persones que estan escapant de l’horror de la guerra i que arribaran amb l’esperança d’iniciar un nou projecte de vida. [...] Condemnem les accions derivades d’aquesta guerra provocada pel govern de Putin i esperem que ben aviat s’arribi a una solució pactada que dugui la pau”. Els membres de Cs van votar a favor de la declaració, com la resta de regidors i regidores del Ple, però no van participar en aquest debat.

Votacions del Ple

- Rectificació de l'inventari general de béns i drets de l'Ajuntament del Masnou el 31 de desembre de 2021.
S’aprova, amb 14 vots a favor (ERC, PSC i Cs) i 7 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP).

- Ratificació del Decret d'alcaldia número 295 de l'11 de febrer de 2022 de nomenament per substitució del representant titular del Grup Municipal de Fem Masnou al Consell de la Vila.
S’aprova per unanimitat.

- Aprovació de la declaració de compromís de lluita contra el frau, del sistema d'integritat institucional (SII) i del Pla de mesures antifrau (PMA).
S’aprova, amb 18 vots a favor (ERC, PSC, JxCAT-Units, Cs i CUP) i 3 abstencions (Fem Masnou).

- Canvi de denominació social de l’empresa adjudicatària del contracte de servei de manteniment, neteja i tractaments fitosanitaris dels parcs, jardins municipals, parterres, talussos, jardineres, correcans i arbrat (lot 1), LIC 6/2020.
S’aprova, amb 14 vots a favor (ERC, PSC i Cs) i 7 abstencions (Fem Masnou, JxCAT-Units i CUP).

- Aprovació inicial de les bases reguladores específiques per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per al Concurs d’Instagram de Turisme del Masnou.
S’aprova, amb 15 vots a favor (ERC, PSC, Cs i CUP) i 6 abstencions (Fem Masnou i JxCAT-Units).

- Ratificació del decret d'alcaldia número 610 del 14 de març de 2022, d’aprovació de l’Acord de la Cimera de Qualitat de l’Aire.
Punt afegit a l’ordre del dia per la via d’urgència.
S’aprova per unanimitat.

- Moció presentada per JxCAT-Units sobre el nomenclàtor de carrers amb nom de dones.
Punt afegit a l’ordre del dia per la via d’urgència.
S’aprova per unanimitat.

- Declaració institucional presentada pel Grup Municipal del PSC amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, que es commemora el 21 de març.
S’aprova, amb 19 vots a favor (ERC, Fem Masnou, PSC, JxCAT-Units i CUP) i 2 abstencions (Cs).

- Declaració institucional presentada pel Grup Municipal de JxCAT-Units de suport al poble d'Ucraïna i per la fi de la guerra.
S’aprova per unanimitat.

- Declaració institucional presentada pel Grup Municipal de JxCAT-Units per a mesures complementàries de mobilitat davant la reforma integral de l'estació d'Ocata.
S’aprova per unanimitat.

Ple del 17 de març del 2022.
Ple del 17 de març del 2022.

Vídeos

Ple ordinari del dia 17 de març de 2022

Audiència prèvia del dia 17 de març de 2022