La cònsol de Colòmbia a Barcelona visita el Masnou

Última revisió 16-09-2024 17:06
16/09/2024

Ho ha fet en el marc de la inauguració del cicle de tallers ‘Cuina i Pau’

 

María Paula Martínez Pérez, la cònsol de Colòmbia a Barcelona, va visitar l’Ajuntament del Masnou el dissabte, 14 de setembre. Va ser rebuda per l’alcalde i part de l’Equip de Govern del Masnou, a la sala de plens de l’Ajuntament. El motiu de la vista va ser l’assistència a l’acte inaugural del cicle de tallers ‘Cuina i Pau’, que tindrà lloc durant quatre mesos al Masnou. Aquesta iniciativa, engegada pel Consolat de Colòmbia a Barcelona, s’adreça a víctimes del conflicte armat colombià residents a Catalunya i utilitzarà la cuina tradicional colombiana com a vehicle per a la reconciliació i el perdó. El projecte del Consolat busca teixir llaços entre la diàspora colombiana a Catalunya i ser un punt de trobada, reconciliació i perdó entre les persones migrants, exiliades i refugiades al país.

Durant la jornada inaugural, celebrada a Ca n’Humet el mateix dissabte, es va projectar la pel·lícula documental Del otro lado, d’Ivan Guarnizo. I és que la iniciativa neix i està guiada per l’experiència d’aquest cineasta colombià, que va buscar el comandant guerriller Güérima Mahecha, que havia tingut segrestada durant anys a la mare de Guarnizo a les selves del sud de Colòmbia, i s’hi va reconciliar. Guarnizo i Mahecha protagonitzen aquest documental, que narra aquesta cerca i trobada, així com l’exercici de reconciliació i perdó entre víctima i botxí.

Guarnizo i Mahecha participen regularment en fòrums i col·loquis explicant la seva experiència i presentant-la com a exemple de reconciliació i pau, i és aquesta experiència l’eix dels tallers ‘Cuina i Pau’. A més, Mahecha resideix actualment al Masnou i, com a signant de pau, s’ha compromès amb el perdó i la no repetició dels fets violents. En aquest sentit, ha estat becat per la Universitat de Barcelona i treballa com a xef al municipi. La seva experiència en la guerra i la seva nova vida com a divulgador i gestor de pau, així com el seu amor per la cuina, el converteixen en un exemple viu que pretén transmetre durant els tallers que hi ha programats al municipi.