La il·luminació del passeig Marítim guanya la votació final dels pressupostos participatius

Última revisió 11-12-2020 10:05
10/12/2020

A més d’aquest projecte, s’executarà el segon classificat, referent a la millora de l’enllumenat públic amb criteris de sostenibilitat

Els veïns i veïnes del Masnou han decidit amb el seus vots els dos projectes guanyadors dels pressupostos participatius, que són els que s’executaran amb 500.000 euros provinents dels pressupostos municipals del 2020 i del 2021 (250.000 euros per any).

El projecte que més vots ha aconseguit és la instal·lació d’enllumenat públic al tram que no en disposa, entre el carrer del Brasil i el terme municipal de Premià de Mar. Ha obtingut 1.295 vots. El segon classificat, amb 902 vots, també té a veure amb la il·luminació, ja que proposa millorar l’enllumenat públic seguint criteris de sostenibilitat i estalvi energètic. Cadascun d’aquests projectes suposa una inversió aproximada de 250.000 euros. Per tant, són els que s’executaran, ja que consumiran la dotació total reservada per als pressupostos participatius.

Participació

Han votat 2.499 persones, xifra que suposa un 12,31% de participació. Els vots emesos, però, han estat 7.151. Això s’explica perquè cada persona podia votar entre 1 i 3 projectes. Els que preferís d’entre les 14 propostes sorgides de la jornada de priorització que va tenir lloc el 22 de setembre. Inicialment n’eren 15, però una es va descartar perquè ja s'havia inclòs al pressupost municipal com a inversió ordinària. En aquesta votació final tenien dret a vot totes les persones majors de 16 anys empadronades al Masnou abans de l’1 de novembre del 2020. Més del 93% de votants han participat a través del web dels pressupostos participatius. La resta, 165 persones (6,6% dels votants), ho van fer presencialment, mitjançant les urnes ubicades a diversos equipaments. S’han registrat 24 vots nuls, que no han estat comptabilitzats com a vots emesos ni s’han inclòs al percentatge de participació. La votació de les propostes finalistes es va obrir el 16 de novembre i s'ha tancat aquest dimecres, 9 de desembre.

Es considera que una participació del 12,31% és una xifra molt positiva, ja que s’han superat àmpliament les expectatives i la comparació amb les 89 experiències similars recollides en un estudi elaborat per Neòpolis (consultora amb la qual s’ha dut a terme aquest projecte, especialitzada en innovació social i polítiques públiques). Segons aquest document, la mitjana de participació en la votació final de pressupostos participatius duts a terme l’any 2017 en municipis d’entre 20 i 50 mil habitants (franja que correspon al Masnou) es va situar en el 4,1%. Al Masnou, per tant, s’ha triplicat la participació si es pren aquesta dada com a referència. A més, si no es fa cap distinció segons el nombre d’habitants dels municipis, dels 89 casos estudiats només l’11% van superar el 12% de participació.

Enllumenat del passeig Marítim fins a Premià

El projecte guanyador suposa una inversió aproximada de 250.000 euros. Implica la instal·lació de prop de 90 punts de llum al passeig Marítim, entre el carrer del Brasil i el terme municipal de Premià de Mar. Les làmpades utilitzaran balises d’alimentació fotovoltaica. Permetran arribar fins a Premià de Mar durant les hores de foscor, al costat del mar, en un espai molt utilitzat per la ciutadania per passejar o fer esport. D’entre els 7.151 vots emesos n’ha obtingut 1.295 vots. Per tant, un 51,82% de les persones que han participat (2.499) han seleccionat aquest projecte entre les seves propostes preferides.

Millora de l'enllumenat públic seguint criteris de sostenibilitat i estalvi energètic

La proposta subcampiona també suposarà una inversió aproximada de 250.000 euros. Inclou un conjunt de dotze intervencions de millora en l'àmbit de l'enllumenat públic, en diferents punts del municipi i amb diferents modalitats. D’una banda, adquirint nous quadres elèctrics per ajustar-los a les necessitats actuals, i de l’altra, adquirint lluminàries led per substituir les antigues, per aconseguir una il·luminació més eficient i adequada a les normatives actuals. Els 902 vots que ha aconseguit implica que un 36,09% de les persones que han votat han escollit aquest projecte entre els seus favorits.

Resultat de la votació

La llista següent recull tots els vots que ha aconseguits cada projecte, en xifres absolutes. Cal tenir en compte que cadascuna de les 2.499 persones que han participat podia votar entre 1 i 3 propostes.

1. Enllumenat del passeig Marítim fins a Premià de Mar: 1.295 vots.

2. Millora de l’enllumenat públic seguint criteris de sostenibilitat i estalvi energètic: 902 vots.

3. Adquisició de desfibril·ladors per a tots els equipaments municipals: 802 vots.

4. Millora de l’accessibilitat de les voreres: 786 vots.

5. Millora de les instal·lacions als patis de les escoles públiques: 676 vots.

6. Parc de cal·listènia: 560 vots.

7. Millora dels jocs infantils de la platja: 379 vots.

8. Vestidor per a persones amb mobilitat reduïda a la piscina municipal: 352 vots.

9. Instal·lació de baranes als carrers amb pendents pronunciats: 320 vots.

10. Vorera al parc de la plaça d’Espanya: 309 vots.

11. Implementació de camins escolars: 281 vots.

12. Espais d’ombra a la plaça de la República: 184 vots.

13. Marquesines a les parades d’autobús: 176 vots.

14. Adquisició de material didàctic del Museu de les Matemàtiques de Catalunya: 111 vots.

Tram del passeig Marítim on s'instal·larà enllumenat públic.
Tram del passeig Marítim on s'instal·larà enllumenat públic.