La plaça de l'U d'Octubre ja és una realitat

Última revisió 27-03-2024 12:42
27/03/2024

S'obre als vianants aquest nou espai públic creat al voltant d’una nova promoció d’habitatges protegits

El Masnou ja ha guanyat una nova plaça, la de l’U d’Octubre. Es troba a tocar dels quaranta habitatges nous de protecció oficial (HPO) construïts al solar que ocupava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, una intervenció que ha inclòs la reurbanització d’aquest indret i la creació d’aquesta nova àgora, que ha millorat notablement l’espai públic.

En concret, ja s’ha obert la part baixa d’una plaça que ha quedat estructurada en dos nivells. El més alt romandrà tancat fins que els adjudicataris dels dos blocs de la nova promoció d’HPO comencin a viure-hi. Tot i que la part baixa de la plaça ja és oberta, encara s’hi treballarà durant uns dies. S’han d’ultimar els darrers detalls de la urbanització de l’espai i acabar de col·locar-hi tot el mobiliari urbà previst. Tanmateix, no es podrà completar l’enjardinament previst fins que no se superi la sequera històrica que pateix Catalunya. Ara bé, mentre que per ara s’ha renunciat a la col·locació d’arbustos i altres plantes, sí que s’hi han plantat alguns arbres que es poden regar amb l’aigua no potable de la mina de Can Barrera, fent-ne l’ús permès per l’Agència Catalana de l’Aigua.

La creació d’aquesta plaça implica un canvi urbanístic rellevant per a l’entorn. S’ha guanyat un nou espai per a vianants alhora que s’hi ha reduït notablement el trànsit de vehicles. A grans trets, això últim s’ha aconseguit perquè la nova plaça elimina la connexió per als vehicles que hi havia entre els carrers de Maria Canaleta i de Fra Juníper Serra. Alhora, s’han fet altres canvis de sentit de la circulació a la zona, tot combinant dos objectius: garantir la mobilitat i reduir el volum del trànsit al mateix carrer de Juníper Serra i als voltants de l’Escola Bergantí i del Complex Esportiu.

Nous habitatges protegits

La promoció d’HPO U d’Octubre està estructurada en dos blocs de pisos, al nivell superior de la nova plaça. L’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’estan coordinant per fixar la data del lliurament de claus als adjudicataris d’aquests habitatges i que van ser seleccionats al sorteig públic celebrat el 12 de juliol de l’any passat. La previsió és que puguin entrar-hi a viure a finals de primavera o principis d’estiu, sempre que s’hagin enllestit els darrers detalls als habitatges, així com els tràmits administratius necessaris.

Pel que fa a l'urbanisme, els veïns d’aquests blocs viuran en un indret dissenyat per als vianants, amable per a les persones. Per exemple, entre ambdues construccions s’hi ha reservat un espai obert. Això estableix una transició fluida entre els carrers que s’entrecreuen en aquest indret, sempre tenint en compte que és una zona de vianants. Al nivell inferior de la plaça, a peu pla des del carrer de Josep Estrada, hi ha dos locals que es destinaran a equipament municipal. Aquests espais queden, per tant, ubicats sota el nivell superior de la plaça. Una escalinata central permet unir els dos plans d’aquest espai públic.

Plaça de l'U d'Octubre i la nova promoció d'habitatges protegits.
Plaça de l'U d'Octubre i la nova promoció d'habitatges protegits.
Autor: Anna Oliva.