L'Ajuntament i Maresme Circular impulsen un circuit de reaprofitament alimentari al Masnou

Última revisió 05-04-2023 10:06
31/03/2023

L’Ajuntament del Masnou i Maresme Circular, un projecte del Consorci de Residus del Maresme, han impulsat un circuit de reaprofitament alimentari al municipi. Una vintena de supermercats i fruiteries, alguns de manera regular i d’altres puntual, donaran els excedents alimentaris que generin al Centre de Distribució d’Aliments La Sitja, que s’ocuparà de distribuir-los de manera gratuïta a persones i famílies en situació de pobresa o risc d’exclusió social. La col·laboració amb Maresme Circular ha permès ampliar el nombre de comerços participants en aquesta iniciativa, que al Masnou es duu a terme des del naixement de La Sitja.

La iniciativa per evitar el malbaratament alimentari va en la mateixa línia d’altres campanyes de l’Ajuntament que tenen com a objectiu prevenir la generació de residus o fomentar el reciclatge, com ara les campanyes “Mou-te pelzxero”, “El comerç verd” o la de sensibilització “No donis la nota”, dutes a terme recentment. A més, s’emmarca dins del Pla de prevenció de residus del Maresme, que té com a objectiu reduir un 26,4 % la generació de residus de cara al 2027, respecte de l’any 2010.

Tots els establiments participants han entrat a formar part del Pont Alimentari, un projecte impulsat per Rezero i el Banc de Recursos que canalitza els excedents de més de 130 empreses d’arreu de Catalunya i aprofita més de 980.000 kg d’aliments derivant-los a entitats socials que atenen col·lectius en situació de vulnerabilitat.

720.000 kg de menjar a la brossa cada dia

Cada dia, a Catalunya, es llencen 720.000 kg de menjar, més de la meitat a les llars, però també en comerços com supermercats i fruiteries. Aquests aliments desaprofitats, que sumen 260.000 tones anuals, equivalen a les necessitats alimentàries de 500.000 persones durant un any.

A escala ambiental, l’impacte dels residus d’aliments de les empreses que, si no són aprofitats, acaben als circuits de residus suposa no només un desaprofitament de recursos naturals i energia, sinó també un gran impacte ambiental pel que fa a emissions de carboni.

Qui hi ha darrere del projecte

Maresme Circular és un projecte del Consorci de Residus del Maresme que té com a objectiu promoure l’economia circular a la comarca.

La Sitja, centre gestionat per l’Ajuntament del Masnou juntament amb Càritas, Creu Roja i Fundació Temps i Compromís, és un punt únic de distribució gratuïta d’aliments per a tot el municipi que funciona des del 2017 amb la voluntat d’unificar els tres bancs d’aliments existents a la vila i i optimitzar recursos. Ara, a més, ampliarà les donacions d’excedents del sector del comerç d’aliments al detall.