L'Ajuntament lamenta la defunció de Rosa Toran

Última revisió 01-07-2023 10:38
01/07/2023

L’Ajuntament del Masnou expressa el seu condol a la família i les amistats de Rosa Toran Belver, que ha mort aquest divendres, 30 de juny, als 75 anys

Feia més de tres dècades que la prestigiosa Doctora en Història, Rosa Toran, vivia al Masnou. Generosa i metòdica en les seves investigacions, en els darrers anys havia publicat diversos llibres importants per a la història del municipi entre els que hi destacava Història contemporània del Masnou (2017), el gran llibre sobre la història local.  L’Atles electoral sobre els consistoris del Masnou entre els anys 1812-1979 (2013) i La repressió al Masnou entre els anys 1939-1952 (2019), són dos exemples més de la profusa recerca històrica de Toran al municipi, una dona d’esquerres que va posar en valor personatges destacats de la història de Catalunya i del Masnou.

A més d’haver estat professora de batxillerat a l’Institut Mediterrània, era membre del Consell municipal de patrimoni cultural des de l’any 2013. També era una habitual assessora en matèria d’història local a les diverses exposicions que s’han dut a terme al Masnou i investigadora de l’arxiu municipal. Formava part imprescindible del jurat de la Beca de Recerca Local del Masnou.

Va ser presidenta de l'Amical de Mauthausen i com a membre d’aquesta associació va portar a terme diverses tasques. Entre elles, va ser comissària d'exposicions i responsable d’arxius i publicacions de l’Amical de Mauthausen i altres camps, i autora de llibres i articles sobre la deportació republicana als camps nazis. Al Masnou, sempre va participar i col·laborar en tots els actes organitzats sobre l’Holocaust.

Toran sempre va reivindicar les dones i el seu paper en la política, i així ho va demostrar en nombroses de les seves investigacions com la del llibre Dones del PSUC en temps de guerra (1936-1939), publicat el 2021. Políticament, va militar a Iniciativa per Catalunya Verds i, posteriorment, a En Comú Podem, del qual n’era la coordinadora local.