S'atura el projecte de les pantalles acústiques d'ADIF

Última revisió 19-11-2021 12:31
18/11/2021

La pressió generada per l'oposició de més d'una vintena de municipis ha aconseguit paralitzar l'actuació

El Govern espanyol va suspendre ahir, 17 de novembre, el projecte d'instal·lació de pantalles acústiques d'ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries). Així ho va comunicar la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que durant la seva compareixença va admetre que cal buscar una solució apropiada per a la protecció acústica i es va comprometre a treballar per tal que s'apliquin les mesures més adients.

La pressió local de la més d'una vintena de municipis que s'oposen al projecte i el manifest conjunt amb el qual van expressar la seva disconformitat han fet que s'hagi de replantejar aquesta qüestió i cercar-hi alternatives.

Al Masnou, la primera constància que es va tenir sobre aquest projecte d'ADIF va venir d'una empresa privada que es va posar en contacte amb el consistori per tal de dur a terme uns sondejos, com a adjudicatària del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per a la instal·lació dels panells sonors a les vies, una operació que l'Ajuntament del Masnou aleshores desconeixia.

Amb l'argument de la normativa europea en matèria de reducció de soroll per l'impacte acústic, ADIF va continuar el seu projecte i va iniciar un procediment d'expropiació forçosa per a la instal·lació de pantalles opaques metàl·liques. Davant d'aquesta acció, l'Ajuntament del Masnou va presentar, a través de l'alcalde, Jaume Oliveras, un document d'al·legacions per tal d'aturar l'expedient d'expropiació forçosa.

Enfront d'aquesta problemàtica, el Masnou es va unir a les demandes dels 22 municipis afectats, els quals van dur a terme una primera reunió telemàtica i que va concloure amb un manifest conjunt de disconformitat amb el projecte, fent front comú per buscar alternatives a la instal·lació de pantalles opaques a les vies del tren.

A més, el consistori masnoví va redactar un informe tècnic i jurídic en el qual va identificar errors de fons i forma en el projecte de la instal·lació de les pantalles acústiques i que va remetre a ADIF, a qui va avisar que emprendria accions legals en cas de no aturar el projecte.

Vista de l'estació de tren del Masnou
Vista de l'estació de tren del Masnou