El 2022 arriba amb un munt d'activitats per descobrir el Masnou

Última revisió 31-01-2022 13:36
11/01/2022

El Museu Municipal de Nàutica s’incorpora al ventall de propostes, que inclou un excepcional catàleg d’edificis i llocs emblemàtics del Masnou

A través d’itineraris, visites guiades i altres iniciatives, el cicle dona a conèixer l’excepcional catàleg d’edificis i llocs emblemàtics del municipi, a més de la seva història, gastronomia i altres atractius. La consolidada programació anual de Turisme i Patrimoni que es duu a terme des de l’Ajuntament del Masnou està, aquest any, pendent de les variacions derivades de la COVID-19. Per aquest motiu, i tal com va passar durant gran part de l’any passat, la realització de les activitats depèn de l'evolució de la situació epidemiològica.

Com és habitual, la programació de les propostes s’estén fins al mes de desembre. El ventall d’activitats inclou un excepcional catàleg d'edificis emblemàtics i llocs d'interès per conèixer. El cicle es complementa amb diverses ofertes per gaudir del poble que s’estenen des del paisatge fins a la gastronomia. Si el context ho permet, la programació oferirà una desena d’activitats diferents perquè els visitants descobreixin el Masnou i, alhora, perquè els residents al municipi coneguin i revalorin el que els envolta. A diferència de l’any anterior, la visita guiada a la Casa Benèfica ha quedat, de moment, desprogramada, ja que és una residència de persones grans, un col·lectiu extremament vulnerable davant la COVID-19, i també la visita guiada a l’església de Sant Pere.

 

LES ACTIVITATS

 

VISITA AL MUSEU MUNICIPAL DE NÀUTICA

La visita al Museu Municipal de Nàutica del Masnou permet descobrir com el mar ha estat l’escenari i el motor del desenvolupament del municipi. L’exposició permanent se centra en l'època de major esplendor del Masnou, el segle XIX, vinculada a la construcció de vaixells, la navegació i el comerç marítim.

 

ESCAPE ROOM’ “EL MISTERI DE LES MINES D’AIGUA”

Una intrigant carta i una vella maleta trobades a les golfes de casa de l’avi Joan són el punt de partida d’aquest misteri. Els seus hereus us necessiten per resoldre tots els enigmes del cas. Teniu una hora per fer un viatge al passat i recopilar dades i testimonis, endinsar-vos en la Mina d’Aigua, examinar les proves i treballar en equip per respondre correctament totes les preguntes clau del cas abans que la resta de detectius. Sereu capaços de resoldre el misteri de les mines d’aigua?

 

ITINERARI “LES DONES DEL TÈXTIL AL MASNOU”

Repassarem la història de la indústria tèxtil del Masnou a partir dels testimonis de les seves protagonistes: els records de la sirena de la fàbrica, el soroll dels telers, la primera feina amb nou, dotze o catorze anys, les hores de jornada diària que van fer durant anys, etc. Resseguirem la petjada d’algunes de les fàbriques que omplien el paisatge del municipi: Ca n’Humet, Cal Soberano, Sedalines el Pino o Can Xala.

 

ITINERARI “EL MASNOU, TERRA DE MAR”

Us convidem a una emocionant i enriquidora passejada pels carrers, edificis i racons més sorprenents de la vila del Masnou. La passejada comença a la plaça de l'Església i finalitza a Cal Ros de les Cabres (febrer i agost) i al parc del Llac (març i setembre).

 

ITINERARI “EL MODERNISTA DESCONEGUT: L’ARQUITECTE BONAVENTURA BASSEGODA I AMIGÓ”

Us convidem a conèixer la trajectòria personal i professional d’un dels arquitectes més importants del Modernisme al Masnou i a Catalunya. Descobrireu alguns dels edificis més emblemàtics que va projectar, com el Casino o l’Escola Ocata, així com d’altres que no són tan coneguts, com casa seva i habitatges privats.

 

EL MASNOU SOTA LES BOMBES

Itinerari cultural pels escenaris dels bombardejos i la Guerra Civil al Masnou. Descobrireu els llocs on van caure les bombes, qui les llançava i les estratègies que van fer servir les autoritats i la població civil per a la defensa passiva i activa.

 

EL CEMENTIRI DEL MASNOU, UN MUSEU A L’AIRE LLIURE

Amb aquesta visita coneixereu el Cementiri Municipal del Masnou des d’un altre punt de vista: un conjunt de gran mèrit artístic promogut per una burgesia enriquida que va voler comptar amb els artistes més ben considerats del moment.

 

SUBHASTA CANTADA DE PEIX

Els pescadors de la Confraria Verge del Carme de Montgat, el Masnou i Premià de Mar venen diàriament el peix que pesquen cada matí a la llotja de Montgat, fent servir un dels sistemes de comercialització del peix més antics, la subhasta cantada de peix. Cada any es traslladen al Masnou per la Festa Major, perquè pugueu comprar el millor peix de les nostres costes més a prop de casa.

 

“TASTA EL MASNOU”, DEGUSTACIÓ DE PRODUCTES LOCALS

Per degustar productes elaborats al Masnou, maridats amb vi de la DO Alella. Un sommelier expert conduirà l’activitat perquè pugueu gaudir d’aquesta experiència.

 

VISITA A LA MINA D’AIGUA

Us convidem a submergir-vos sota terra per descobrir un tram de les mines d'aigua Cresta i Malet, que formen part d'un laberint de galeries de 27 quilòmetres. L'activitat inclou la visita al Centre d'Interpretació, en el qual s'ha volgut recrear l’eixida o pati d’una casa benestant del municipi amb el típic safareig, reconstruït a partir de peces originals. El tram de mines al qual s’accedeix durant la visita, uns 40 metres, recorre una galeria subterrània que es va reforçar per facilitar-hi l’accés i garantir-hi la seguretat, així com un refugi antiaeri.

 

EL GRAN JOC “EL MASNOU,TERRA DE MAR”

En aquesta cursa per equips els participants heu de superar una sèrie de proves relacionades amb el patrimoni. Les pistes les trobareu escampades per tota la població i necessitareu un telèfon mòbil i un compte d’Instagram per reflectir la vostra creativitat.

 

VISITA GUIADA A CAN TEIXIDOR

Us convidem a conèixer un dels edificis més destacats i desconeguts del Masnou, Can Teixidor. Situat en una posició preeminent, la seva arquitectura s’assimila a la d’un mas fortificat, amb dependències pròpies d’una explotació agrícola i residencial: casa, capella, celler i una gran bassa que donava l’aigua a un molí fariner.

 

INFORMACIÓ, RESERVES I INSCRIPCIONS:

Per a més informació, podeu contactar amb l’Oficina de Turisme, ubicada a la Casa de Cultura (telèfon 93 557 18 34), o enviar un correu electrònic a turisme@elmasnou.cat o consulteu el web www.elmasnou.cat/turisme. Per inscriure-us a les activitats, cal omplir el formulari en línia que trobareu a www.elmasnou.cat/inscripcions-turisme.