El president de la Generalitat i l'alcalde del Masnou visiten l'obra de la nova promoció d'habitatge protegit

Última revisió 08-06-2020 09:33
05/06/2020

Quim Torra, Jaume Oliveras i el conseller Calvet reivindiquen la inversió pública com una eina per sortir de la crisi

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, han realitzat avui una visita a l’obra de la nova promoció d’habitatge protegit per a gent gran que s’està construint a l’avinguda de Joan XXIII, al Masnou. Ho han fet acompanyats del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i dels regidors Albert Alfaro (Habitatge) i Ricard Plana (Urbanisme), juntament amb altres personalitats.

Les persones assistents han fet un minut de silenci com a mostra de condol per les víctimes de la COVID-19. En acabar l’acte, el president Torra ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament del Masnou, on ha escrit un missatge de record a les víctimes masnovines de la pandèmia. Abans, havia visitat les obres d’un nova promoció d’habitatge protegit, un edifici que acollirà 36 apartaments que s’adjudicaran en règim de lloguer a persones grans, segons els criteris que s’estableixin en les futures bases que aprovin l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament del Masnou. El complex inclourà un espai per a equipaments municipals.

L’obra la duu a terme l’Incasòl (Institut Català del Sòl), en uns terrenys municipals que ha cedit l’Ajuntament, situats a la confluència entre l’avinguda de Joan XXIII i el carrer del Doctor Oliver Gumà. Set dels arbres que hi havia han estat trasplantats a diverses zones verdes del municipi, com el parc de les Nacions. Hi romanen quatre alzines, ja que no es preveu que siguin afectades per les obres.

Parlaments

L’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha posat en valor la “doble resposta” que han donat les administracions públiques, especialment els ajuntaments, davant l’esclat d’aquesta crisi, “per fer front a l’emergència social i per no parar la màquina, per tirar endavant els projectes”. Ha destacat que una de les problemàtiques del municipi és l’encariment dels habitatges i ha reivindicat la intervenció de les administracions “per tal que els veïns i veïnes del Masnou tinguin accés a un habitatge digne i no hagin de marxar del seu municipi”.

Actualment, al Masnou hi ha 117 habitatges de protecció oficial. L’alcalde ha detallat que el Masnou preveu començar en breu la construcció d’uns altres 108 habitatges de protecció oficial. A banda, ja es treballa per programar-ne 100 més. Tots es destinaran a persones de qualsevol edat que tinguin problemes per accedir a un habitatge digne. També ha precisat que els 36 nous habitatges per a gent gran que ara es construeixen se sumaran als 20 que ja té el Masnou per a aquest col·lectiu.

El president de la Generalitat de Catalunya ha qualificat de “cabdals” les polítiques d’habitatge: “Ara més que mai s’ha fet evident la importància de tenir un habitage on poder viure amb dignitat”, referint-se al confinament de la població per fer front a la COVID-19. Ha xifrat les promocions d’habitatge protegit que ha engegat el Govern de la Generalitat des del 2017. Sumen més de 650 habitatges. També s’ha referit als plans per fer-ne uns 500 més. “Són insuficients –admetia Torra–, necessitem fer-ne més, amb més recursos per poder doblar el pla d’inversions”. Torra ha estès aquest raonament a la resta de polítiques davant la crisi que ha provocat la pandèmia: “Cal mobilitzar tots els recursos possibles (...) per tenir la màxima capacitat d’inversió pública”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reivindicat també la funció social de l’habitatge protegit i ha destacat que “les polítiques d’habitatge són també una eina de reactivació econòmica i de creació d’ocupació”. Sobre el nou edifici que s’alçarà al Masnou, ha precisat que serà eficient, ja que està dissenyat amb l’objectiu de minimitzar l’empremta ecològica. El conseller, a més, ha repassat els recursos que ha mobilitzat la Generalitat per ajudar la ciutadania davant aquesta crisi, entre els quals destaquen els ajuts per pagar el lloguer. Amb tot, ha considerat insuficients els recursos, i ha reclamat a l’Estat que n’augmenti la dotació.