S'amplia el tram de platja en què es prohibeix el bany per les fuites de l'emissari de la depuradora

Última revisió 16-08-2024 09:24
07/08/2024

L’aigua que desguassa ha estat prèviament depurada, però es pren aquesta mesura preventiva per la presència de bacteris

S’amplia uns 200 metres el tram de platja en què es prohibeix el bany a causa de les filtracions causades pel trencament de l’emissari de la depuradora del Consell Comarcal del Maresme que es troba al límit entre el Masnou i Premià de Mar. Tot i que l’emissari desguassa aigua prèviament depurada, conté una càrrega bacteriana elevada. Si fins ara el tram de platja tancada s’allargava uns 100 metres a banda i banda de la desembocadura de la riera de Teià, ara s’estendrà uns 200 metres més en direcció sud-oest, fins a l’altura de la benzinera Repsol de l’N-II, aproximadament.

Aquestes mesures es prenen seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), perquè la setmana passada va detectar un augment dels microbis a les anàlisis que efectua periòdicament per controlar la qualitat de l’aigua marina. De fet, s’ha decidit incrementar-ne la freqüència. A partir d’ara, les mostres es prendran setmanalment als límits de la zona tancada pel trencament de l’emissari i als altres dos punts de la platja d’Ocata on es prenen habitualment i on fins ara es feien quinzenalment: a l’altura del carrer del Brasil i del Club Nàutic. S’ha de dir que les mostres d’aquests dos últims indrets acostumen a certificar una qualitat “excel·lent” de l’aigua, que és el mateix resultat que s’obté de les anàlisis quinzenals de l’aigua marina de la platja del Masnou, situada a l’altra banda del port del municipi.

Prevenció

En resum, el bany a la platges del Masnou i d’Ocata és segur, excepte al tram que s’ha delimitat per precaució i sempre que les banderes no indiquin el contrari. Es pot consultar l’estat de la mar en temps real i tota la informació sobre les platges del municipi clicant en aquest enllaç.

La presència de microbis a la desembocadura de la riera de Teià i provinents de la depuradora varia en funció dels corrents marins i d’altres factors. La canonada de l’emissari té una longitud de 1.350 metres dins del mar. És a aquesta distància on hauria de desguassar tota l’aigua de la depuradora. Quan brolla lluny de la costa no causa problemes, perquè es dilueix al mar i la salinitat acaba matant la majoria de bacteris. L’incident actual ve donat perquè el trencament de la canonada s’ha produït a prop de la platja, i això augmenta el risc que les persones entrin en contacte amb l’aigua que s’escapa abans que es dilueixi completament al mar i que es morin els microbis.

El Consell Comarcal és qui ha de reparar l’emissari, ja que és el titular d'aquesta infraestructura. El projecte per fer-ho ja s’ha aprovat i compta amb una subvenció de l’ACA. No obstant això, no es faran els treballs fins que no s’acabi la temporada de bany, perquè si s’emprenguessin ara causarien més problemes, ja que es remourà el sòl marí i s’enterbolirà l’aigua. Quan es duguin a terme, se substituiran uns 65 metres de canonada. S’ha de precisar que el trencament actual de l’emissari no és el mateix que en ocasions anteriors. De fet, l’any 2020 se'nva reposar un altre segment, que quedarà connectat amb el nou tram que s’instal·larà després de l’estiu. A més, es reforçarà la fixació de l’emissari al fons marí.

Tram de platja en què es prohibeix el bany com a mesura preventiva.
Tram de platja en què es prohibeix el bany com a mesura preventiva.
Autor: Google Maps i Ajuntament del Masnou.